Jäärata 26.09.2016

Yli 180 arvomitalin kunta – mistä menestys kumpuaa?

Kari Vehniäinen on hallinnut jäärata-areenoita usean vuosikymmenen ajan. Kuva: Nita Korhonen

Konneveden Moottorikerho/UA juhli lauantaina 50-vuotista taivaltaan huikean mestarikavalkadin johdolla. Pienen pitäjän kuljettajat ovat saavuttaneet vuosien saatossa historiallisen määrän arvokilpailumitaleja.

Pieni, vajaan 3 000 asukkaan kunta keskellä metsiä ja vesiä. Ei omaa rataa, eikä suurta massaa, josta jalostaa mestareita. Silti viimeisen 50 vuoden aikana Konneveden Moottorikerho/UA on saavuttanut yhteensä yli 180 arvokilpailumitalia. Määrä on asukaslukuun suhteutettuna ennätyksellinen jopa kansainvälisellä mittapuulla mitattuna.

Mistä sitten menestys kumpuaa?

– En mä voi tietää, me ollaan vaan aika hyviä ihan suoraan sanottuna, naurahtaa viime talvena 25. Suomen mestaruutensa saavuttanut Kari ”Wehnä” Vehniäinen.

Tarkemmin ajateltuaan jääratoja ja RR-ratoja hallinnut mies myöntää, että nimenomaan ympärillä pyörineillä menestyneillä ajajilla oli suuri merkitys siihen, miten hänen uransa sai alkunsa pienestä Keski-Suomen kylästä.

Konneveden Moottorikerhon viimeisin mestaritulokas Tino Kapanen ja jo lajin legendaksi muodostunut Kari Vehniäinen. Kuva: Nita Korhonen

Konneveden Moottorikerhon viimeisin mestaritulokas Tino Kapanen ja jo lajin legendaksi muodostunut Kari Vehniäinen. Kuva: Nita Korhonen

– Tässä kun mopolla ajeli ja vanhempia seurasi, niin siinä alkoi ihmiset ehdotella, että olisiko aika mennä kisoihin. Aina oli väkeä, jotka oli ajanut kilpaa. Siinä oli helppo olla mukana. Kerhossa on koko ajan ollut ajajia, jotka on olleet Suomen huipulla. Siitä näki, että ok tällaista se vauhti on Suomen huipulla. Harjoiteltiin yhdessä ja siitä se vauhti alkoi tarttua ja huomasi pikku hiljaa, että mäkin olen kilpailuissa kohtuu korkealla.

Vehniäinen myöntää, että hän tuskin olisi aloittanut moottoriurheilu-uraansa, mikäli olisi syntynyt johonkin toiseen pitäjään.

– Kilpailu-uran aloittaminen on aika vaikeaa. Siihen tarvitaan tukea ja varmasti jokaiselle tulee eteen erilaisia vastoinkäymisiä. Täällä oli kokeneempia valmentamassa ja auttamassa ihan yksinkertaisista asioista lähtien. Ne katsoi perään, ettei tullut hölmöiltyä. Siinä kasvoi ja pääsi oikealle polulle aika nopeasti ja sitten tulee menestystä. Siinä Konneveden kerho on auttanut ihan hirveästi.

Vehniäinen puolestaan on itse tuonut monia junioreita kilpa-areenoille.

– Sehän mut tähän yllytti, toteaa kymmenkunta SM-mitalia viime vuosina jääradalta rohmunnut Erkki Silvasti Vehniäisen vaikutuksesta hänen kilpauralleen.

– Ensimmäiset viisi vuotta Kari aina ohitti sisäpuolelta, mutta kun rupesi pysymään penkat kiinni, niin sitten se ei enää päässytkään ohi. Aikamoinen kettu se on kyllä vieläkin, Silvasti nauraa.

Konneveden Moottorikerhon puheenjohtaja Juha Liimatainen piti tilaisuudessa avauspuheenvuoron. Kuva: Nita Korhonen

Konneveden Moottorikerhon puheenjohtaja Juha Liimatainen piti tilaisuudessa avauspuheenvuoron. Kuva: Nita Korhonen

Ville Jauhiainen tulee tekemään tulevalla kaudella paluun jääradoille kolmen vuoden tauon jälkeen. Myös hänen menestykselleen Konnevedellä on ollut suuri merkitys.

– Ostin pyörän ja soitin Heinäahon Ilkalle, että miten tämä lähtee etenemään tästä ja siitä se lähti rullaamaan. Ilkalta tuli vaikka minkälaista neuvoa ja monta kertaa soitin hänelle ensimmäisenä vuonna.

Tulevan kauden tavoitteista mies ei vielä osaa sanoa, kun viimeisestä ajokerrasta on jo ehtinyt loukkaantumisen takia vierähtää aikaa, hieman hän kuitenkin suostuu raottamaan suunnitelmiaan:

– Kyllä mä mitalin meinasin lähteä ottamaan, 18 SM-mitalia oman arvionsa mukaan tähän mennessä saavuttanut Jauhiainen toteaa.

Yli 20 SM-mitalia saavuttanut Ilkka Heinäaho, MM-osakilpailuvoittaja ja MM-mitalisti Pentti Korhonen sekä Konneveden Moottorikerho/UA:n perustajajäsen Tauno Manninen ovat olleet suuressa roolissa siihen, että pieni kerho on saavuttanut lähes 190 arvokilpailumitalia. Kuva: Nita Korhonen

Yli 20 SM-mitalia saavuttanut Ilkka Heinäaho, MM-osakilpailuvoittaja ja MM-mitalisti Pentti Korhonen sekä Konneveden Moottorikerho/UA:n perustajajäsen Tauno Manninen ovat olleet suuressa roolissa siihen, että pieni kerho on saavuttanut 50 vuoden aikana 181 arvokilpailumitalia. Kuva: Nita Korhonen

Vehniäinen ja hänen menestyksensä ovat selvästi vaikuttaneet Konneveden poikien viime vuosien menestykseen, mutta myös Vehniäisen taipaleen alkuvaiheilta löytyvät sellaiset nimet kuin yli 20 SM-mitalia haalinut Ilkka Heinäaho ja Suomen mestaruuksien lisäksi ratamoottoripyöräilyn MM-pronssia vuonna 1975 saavuttanut Pentti Korhonen.

– Kyllä sitä on askarreltu ja mietitty ja eikä siihen oikein kunnon selitystä löydy muuta kuin että se perinne, joka on syntynyt meidän kerhon perustajajäsenen Tane Mannisen kautta, Heinäaho toteaa ja lisää: – Töitä tekemällä vain tulee menestystä ja harjoittelemalla, jalat maassa pitämällä, sinnikkyydellä ja yrittämisellä, ei kai siinä sen kummempaa. Ja kun me on pärjätty, niin me ollaan koitettu siirtää sitä seuraaville ja aika hyvin toistaiseksi on onnistuttu.

Myös kansainvälisille areenoille Konnevettä tutuksi tehnyt Pentti Korhonen, joka on edellinen ratamoottoripyöräilyn MM-osakilpailuvoittaja ennen Mika Kalliota, on samoilla linjoilla entisen kilpakumppaninsa kanssa.

– Kyllä se varmasti on tämä vanha perinne. Aina tulee auttaneeksi nuorempia ja nuoremmilla on uutta kalustoa käytettävissä, eli sieltä se menestys on syntynyt.

Teksti: Moottoriurheilu.tv

Uusimmat

Lisää aiheesta

Jäärata