jokamiehenluokka 27.04.2016

Yli 100 naista kilpailemassa ensi viikonlopun Asfalttikunkussa

18-vuotias Anne Rytkönen vei nimiinsä viime vuoden Asfalttikunkun naisten luokan.

Vetelin Kemorassa ajetaan tulevana viikonloppuna yksi suosituimmista jokamiesluokan kilpailuista. Asfalttikunkku-kisaan on ilmoittautunut naistenluokkaan huikeat 102 kuljettajaa. Lisäksi nähdään muutama tyttö nuortenluokassa.

Viime vuoden voittaja, 18-vuotias Anne Rytkönen lähtee kisoihin aina ajamaan voitosta, niin kuin nytkin, mutta kertoo, että voittaminen useampana kertana peräkkäin ei ole helppoa.

– Jokin piru on takaraivossa, eikä ajo ole niin onnistunutta. Alkuerä on itselleni aina hankalin paikka, ennen kuin suurin jännitys purkautuu ja yleensä keräilyerien kautta homma lähtee rullaamaan. Voitto mielessä lähden ajamaan ja katsotaan mihin saakka se tänä vuonna riittää.

Nuoresta iästä huolimatta Suonenjokelaisella Annella on jo ajokokemusta takana. Ensimmäisen kerran hän pääsi auton rattiin suljetulla radalla seitsemän vuoden ikäisenä, ja ensimmäinen kilpailu oli 14-vuotiaana. Parhaimmat saavutukset ovat talvimestaruuden voitto 2014, viime vuoden Asfalttikunkun voitto ja viidennet sijat SM-kisoista 2014 ja 2015. Ajamisen on mahdollistanut yhteistyökumppanit ja tukea löytyy kotoa, vanhemmat ja veli Juha ovat myös mukana harrastuksessa.

Monesti Fiatin puikoissa nähty Anne kilpailee nyt viikonloppuna Honda Civic CRX:llä. Metriäkään hän ei ole vielä kyseisellä autolla ajanut ja se onkin osa tämän lajin ominaisuuksista. Autot vaihtuvat tiuhaan ja testiajoja ei yleensä ajeta kuin ennen suurempia kilpailuita, mutta Anne kertoo tämän olevan myös opettavaista.

– On joutunut pakon edessä opettelemaan ajon soveltamista, mutta siinä on minulla vielä suuria kehitysaskelia harpottavana ja varsinkin uusien autojen kanssa kokemattomuus näkyy valitettavan paljon.

Nyt torstaina on kuitenkin mahdollisuus testata autoa ja siitä Anne aikoo ottaa kaiken irti.

– Sadekeli on aina pahin painajainen tällaiselle malttamattomalle kuskille. Toivon kädet ristissä siis viikonlopulle kuivaa keliä, mutta Asfalttikunkku on tunnettu vesi- ja räntäsateesta, joten kaikki taitaa olla mahdollista ja sillä mennään. Onneksi keli on kaikille sama.

Kemorassa ajavat perjantaina nuoret ja etuveto-kardaaniautot, lauantaina naiset ja yleinen ja sunnuntaina vielä jatkuu yleisen kapinat.

Teksti: Noora Saarinen

Lisätietoa: Moottoriurheilu.tv/Vauhdikas vappu Kemoralla – Asfalttikunkkuun jälleen huikea määrä osallistujia

Uusimmat

Lisää aiheesta