Snowcross 09.04.2018

Yhdysvalloista palannut Aki Pihlaja johdattaa snowcross-kärjen Himokselle

Aki Pihlaja lähtee innoissaan haastamaan Pohjoismaiden kärkeä Himokselle. Kuva: Snowcross.fi

Maailmalla menestystä niitannut Aki Pihlaja ajaa snowcrossin SM-kauden viimeisessä osakilpailussa Himoksella. Numerolla 128 kisaava Pihlaja haastaa 22 muuta kuljettajaa Pro-luokan ajoissa 13.-14. huhtikuuta.

Pihlaja on voittanut urallaan niin SM-kultaa, EM-kultaa sekä MM-hopeaa. Miehen upein saavutus on kuitenkin ehdottomasti vuoden takaa, kun hän voitti debyyttikaudellaan Yhdysvaltojen ISOC-sarjassa Pro Lite -luokan mestaruuden. Pihlajan toinen kausi päättyi niin ikään podium-juhliin, kun hän sijoittui kolmanneksi tämän kauden kokonaispisteissä. Helpolla tämän kauden tulos ei tullut.

– Työvoitto se oli, Pihlaja paljasti.

Pihlaja ajaa Yhdysvalloissa Ski-Doo-moottorikelkalla, kun taas Suomessa hän kilpailee Lynxillä. Täksi kaudeksi miehen kelkka meni kokonaan uusiksi, jonka lisäksi rapakon takana ei ole käytännössä oikein mitään mahdollisuutta säätää kelkkaa mieleisekseen.

– Kaudesta jäi paljon käteen, mutta lähinnä oppituntien muodossa. Kelkka kun meni kokonaan uusiksi täksi kaudeksi, niin sen kanssa oli paljon vaikeuksia. Läpi kauden asioita mietittiin ja parannettiin, joten pääsihän sieltä yksi voittokin loppukaudesta irtoamaan. Kolmas sija ei ollut helppo työ tällä kaudella, rovaniemeläiskuljettaja linjasi.

Vuosi sitten Pihlaja ajoi niin ikään yhden kilpailun SM-sarjassa, kun hän osallistui kauden viimeiseen osakilpailuun Luostolla. Saldona kilpailusta oli täydet 50 pistettä, kun 29-vuotias kuljettaja voitti molemmat finaalierät. Pihlaja tavoittelee vastaavaa temppua myös tällä kertaa.

– Viimeiset pari viikkoa olen saanut touhuta Lynxini kanssa ja todella mukavin mielin saa lähteä nyt Himoksen SM-kilpailua kohti. Jenkeissä kelkan säätäminen on niin paljon vaikeampaa, kun ei saa lähteä vaihtamaan oikein mitään tuotanto-osia. Esimerkiksi penkin muokkaus tai painon keventäminen/vahvistaminen onnistuu Suomessa.

– Lähden Himokselle voittamaan. Viime viikonloppuna käytiin Karasjoella pääsiäiskisoissa, josta haettiin vauhtia ja säätöjä Lynxiin, että tietää miten se kisaradalla käyttäytyy. Kelkkaa saatiin reissulla paljon mieluisammaksi ja tulostakin tuli, kun kisojen päälähdöstä tuli voitto, Pihlaja avasi tunnelmiaan ennen SM-kauden viimeistä osakilpailua.

Pihlajan lisäksi Pro-luokan hallitseva Suomen mestari ajaa kilpaa Himoksella, kun Viktor Hertén osallistuu SM-sarjan päätöskilpailuun. Hertén kilpaili menneellä kaudella ensimmäistä kertaa Yhdysvalloissa ja hän sijoittui ISOC:in Pro Lite -luokassa sijalle 17 kokonaispisteissä.

SM-sarjassa on tällä kaudella ollut todellinen maaotteluhulina päällä, kun Ruotsin kovimmat Euroopassa kisaavat kuskit ovat rantautuneet Suomeen. Pihlaja ja Hertén pääsevät ensimmäistä kertaa tänä vuonna mittaamaan oman vauhtinsa verrattuna Euroopan kovimpiin kuljettajiin.

– Jännittävää nähdä, miten Pohjoismaiden (Suomen, Ruotsin ja Norjan) kärki pystyy vastaamaan omaan vauhtiin. Eiköhän siellä hyvät kisat saada aikaiseksi, Pihlaja kertoi odottavaisin mielin.

Katso Aki Pihlajan haastattelu marraskuulta 2017:

Teksti: Snowcross.fi

Snowcrossin SM-finaalissa mukana 122 kuljettajaa – Himoksella luvassa huikeaa taistelua

Aki Pihlajalle pronssia Yhdysvaltojen snowcross-sarjasta

Uusimmat

Lisää aiheesta

Snowcross