Karting 21.08.2017

XonCup 2017 saatiin maaliin vauhdikkaan finaalin myötä

XonCup-kausi 2017 saatiin päätökseen vaihtelevassa kelissa. Kuva: Jartsa Kuisma

XonCup-kilpasarjan kuudes ja viimeinen osakilpailu ajettiin lauantaina Paimion kartingradalla ja kausi saatiin näin päätökseensä Cupin osalta, sarjapisteet lasketuiksi ja mestaruudet sekä sijoitukset selville.

Sarjan ylle lankesi tänä vuonna loppua kohden kummallinen manaus, kun kaksi viimeistä osakilpailua ja yhteensä peräti 16 viimeistä starttia jouduttiin ajamaan vaihtelevan lämpöisissä, mutta kovin kosteissa keleissä, mikä toisaalta toki sekoitti jännittävästi pakkaa pistetilastossa aivan sitä kirkkainta kärkeä ehkä lukuun ottamatta ja synnytti samalla uusia orastavia sadekelin tähtösiä kilpailijoiden joukosta.

Paimion radalle kieltämättä hieman jo keskiaikaisiin puitteisiin ilmestyi kilpailupäivän aamuna sekä kelejä että puutteellisia fasiliteettejä uhmaamaan yhteensä 28 autokuntaa. Tavoitteista ehkä jäätiin muutaman lähtöruudun verran juuri keliongelmien takia. Vapaissa harjoituksissa radan pinta ja sen kosteus vaihteli juuri sen verran, että vielä tämän session perusteella ei kuskien ”päivän kunnosta” pystynyt päättelemään yhtään mitään.

Aika-ajoissa rata kuivui entisestään, vaan ei kuitenkaan kokonaan. Muutama kuljettaja sieltä joukosta onnistui kuitenkin löytämään sellaiset ajolinjat, että kärki-ajat olivat jo lähes täysin vertailukelpoisia kuivan kelin aikoihin. Kautta aikain ensimmäisen Xon-paalunsa nappasi parin kymmenyksen erolla seuraavaan ja kotirataedullaan tämän kauden sarjan tulokastiimi Team RautaVaara, ratin takana paalua junttaamassa kuljettajista Veeti Vaara. Toiseksi nopeimman ajan teki kärkipaikoilla koko kauden kelistä riippumatta keikkunut JJ Racingin ”Ziissi” Vilo. Kolmosruutuun nousi pienoisena yllätyksenä Hangon Kim Ehrsted, neljänneksi ajoi Suerte Racing ja vitosruutuun nousi yllätyspommi Akaalta muodossa RTL-Racing Ressa&Samu.

Ensimmäisessä kilpaerässä JJ Racing ”Ziissi” nappasi oman paikkansa ja kurvasi ruutulipulle ensimmäisenä heti perässään paalujuntta RautaVaara. Kaksikko kävi keskenään omaa kilpailuaan kärjessä, kun eroa kolmanteen eli Suerte Racingiin kertyi peräti 7 sekuntia ja neljäntenä maaliin tulleeseen Ehrstedtiin jopa 17 sekuntia. Viidenneksi erässä itsensä nosti autolla numero 10 kisannut Disco Ball Racing ja Harry Kananen.

Puolipäivän ruokataukoa edeltäneet erät 2, 3 ja 4 ajettiin edelleen vaihtelevissa oloissa radan pysyessä kuitenkin vähintäänkin märkänä koko ajan. Kärkipaikasta näytti tulevan kahden kauppaa, kun ”Ziissi” ja RautaVaara karkasivat joka erässä omille teilleen. Neljästä ensimmäisestä erästä voitot RautaVaaralle 3 ja ”Ziissille” 1. Johtokaksikon perässä sijoituksia vaihdeltiin sopuisasti ja viiden kärjessä kävivät itseään vilauttamassa Suerte Racing, Malkin Jr, RTL-Racing, Disco Ball Racing, MarJanPoimijat sekä JJ Racingin toinenkin auto kuskinaan Jaakko Einiö ja vielä kertaalleen myös sarjanoviisi ja ensimmäistä Xon-kisaansa ajanut junnukuljettaja Aleksi Viitamäki.

Erät 5, 6, 7 ja 8 vei nimiinsä nouseva komeetta Team RautaVaara, siinä molemmat kuskit Veeti Vaara ja Roni Rautala osoittivat totisesti hallitsevansa kotiratansa mutkat ja kurvit. Seitsemän erävoittoa kahdeksasta mahdollisesta takasivat myös kohtuullisen selkeän voiton koko päivän pisteissä. JJ Racing ”Ziissille” keskeytys yhteen erään maksoi päivän kakkospaikan, kun väliin onnistui nostamaan itsensä Suerte Racing. Neljäs päiväpisteissä tasaisilla suorituksillaan Disco Ball Racing kuskeinaan Harri Kananen ja Vili Leppänen, viides oli RTL-Racing Ressa&Samu pinkillä possukuvioidulla kartillaan.

Paimion osakilpailun pisteet.

Live

Mestarit ja masterit

Koko sarjan ykköseksi eli XonCupMestariksi 2017 päätyi yhteispisteissä lopulta JJ Racing ”Ziissi” kuitenkin vain kolmen pisteen erolla kakkoseen eli Suerte Racingiin. Tilastokolmoseksi Team MarJanPoimijat edelleen yhden pisteen erolla podiumilta pudotettuun RTL Robin Haaparinteeseen. Paikallinen komeetta RautaVaara nousi kokonaispisteissä upeasti peräti viidenneksi.

Masters-luokan kuninkuuden vei yhteispisteissä siinä jo alkukaudesta itsensä vahvaan pistejohtoon ajanut Team MarJanPoimijat kuljettajinaan Marcus Gujala ja Jani Sr Malkin, kakkosena Disco Ball Racing ja kolmantena JJ Racing Jaakko Einiö.

Championship kokonaispisteet

– Näin Cup-kauden päätteeksi, kun pistetaulukotkin pikkuhiljaa asettuvat kohdilleen ja mestaruudet ja sijoitukset alkavat olla selvillä, on taas koittanut aika järjestävän tahon ottaa se lakki päästään, kumartaa syvään ja kiittää kaikkia, jotka jollain tapaa ovat olleet osallisina tähänkin kauteen ja sen läpiviemiseen, Jartsa Kuisma toteaa ja jatkaa:

– Kiitos radalla toimitsijoina häärineille, kiitos taustatöitä vääntäneille, kiitos ennenkaikkea kaikille kilpailijoillemme!
Meillä kaikilla on ollut osamme siinä, että kulunut kausi on jälleen ollut menestys ja että tältä pohjalta on taas entistäkin

Teksti ja video: Jartsa Kuisma
Kuvat: Jartsa Kuisma / Kasper Kanervavuori KV-Pictures

Uusimmat

Lisää aiheesta

Karting