Karting 05.09.2017

X30-luokkien PM-kilpailu ajetaan Kouvolassa 9.-10.9.2017

X30-luokkien PM-kilpailu ajetaan ensi viikonloppuna Kouvolassa. Kuva: Mikko Laine

Kaikkiaan peräti 123 kuljettajaa Suomesta, Virosta, Ruotsista ja Venäjältä osallistuu tulevana viikonloppuna Tykkimäki Circuit -karting-radalla järjestettävään X30-luokkien Pohjoismaiden mestaruuskilpailuun X30 Nordic Challengeen. Sääennusteet näyttävät tällä hetkellä sateiselta, mikä ennakoi entistä vauhdikkaampia tilanteita radalle.

Kilpailu järjestetään viidelle luokalle: X30 Senior (14-v.-), X30 Junior (12-16-v.), X30 Master (30-v.), X30 Cadet (10-13-v.) ja Mini (9-13-v.). X30-luokkien voittajat pääsevät vielä edustamaan maatansa X30-luokkien MM-kilpailuun Le Mansiin Ranskaan lokakuussa.

Tapahtuman pääluokassa X30 Seniorissa on 37 kilpailijaa, joista voittajasuosikkeihin kuuluvat ehdottomasti tuore Suomen sarjan mestari Henri Pihlajikko ja viime vuoden Nordic-kilpailun mitalistit Ville Mäntylä sekä Sami Saarelainen, joista jälkimmäinen ajoi kilpaa Englannissa kuluvalla kaudella. Edellisvuoden mestaria ja SM-kultamitalistia Elmeri Peippoa sekä Tuisku Ovaskaa, Dariush Moghdampouria ja Ilari Piispasta ei voi myöskään koskaan laskea ulos voittotaistelusta.

X30 Senior-luokassa tulokkaita ja siten mustia hevosia ovat menestystäkin niittäneet Robin Sario, Wallter Ahlqvist, Jenna Paakkinen, Lauri Tenhunen ja Ruotsin Gustav Brandin. Luokkaan osallistuu ensimmäistä kertaa myös Baltian mestaruuden voittanut sorsakoskelainen Miro Mela. Virolaisten kovin kärki on myös paikalla, sillä Siim Leedmaa ja Kaspar Korjus ovat todellisia voittajasuosikkeja AIX Racing Teamista. On siis luvassa uskomaton taistelu mestaruuksista, kun lajin parhaat ottavat toisistaan mittaa.

X30 Junioreissa on ennätysmäärä osallistujia, sillä peräti 41 kuljettajaa taistelevat pohjoisen kuninkuudesta. Joukkoon on mahtunut neljä ruotsalaista: sisarukset Johanna ja Rasmus Jansson, Philip Zielinski ja Joel Ededahl. Virolaisia kuljettajia mukana ovat Suomen sarjasta tutut Alahärmän voittaja Rimmo Kadapik, Jan Kalmet, Aleksi Kivi, Robin Särg, Karl-Kenneth Neuhaus ja Alex Ivanov. Suomalaisista voittajasuosikkeja ovat ehdottomasti Eemil Karjalainen ja Toni Herranen.

Luokassa on monia potentiaalisia tulokkaita, kuten SM-voittaja Kosti Joutvuo, kansainvalisesti menestynyt Luka Nurmi, Frans-Emil Saarijärvi, Henri Mertsalmi, Otto Honka, Atte Salmenautio, Vilho Myllyrinne ja Olli-Petteri Munne. Jännitys on jo nyt suuri, ja tilanteiden ennakointi mahdotonta!

Iäkkäämmissä X30 Mastereissa nähdään ratin takana todellinen yllätysnimi, kun Red Bull Kart Fightissakin Suomea edustanut Patrik Styf osallistuu kilpailuun. Styf voitti vuonna 1998 ICA Junioreiden PM- ja SM-kultaa sekä 2003 Formula A -luokassa SM-kultaa.

Powerparkin kilpailun voitti Mastereiden tulokas Mikko Melkkilä, joten hän kilpailee varmasti Kouvolassa mestaruudesta tiimikavereidensa Temptation Island -tähden Tony Lindholmin ja Vesa Salmisen kanssa. Mukana on myös Tekniikan Maailman toimittaja Robert Koistinen, joka sijoittui kauden avauskilpailussa toiseksi. Koistinen on yksi suomalaisista, jotka ovat lähdössä Ranskaan edustamaan Suomea 22:n muun kuljettajan kanssa.

Nopeiten kasvava luokka on X30 Cadet, jossa Atte Holappa nappasi Kouvolassa X30 Challenge Finland -kilpailussa tuplavoiton, joten hän varmasti lähtee tavoittelemaan samaa tulosta myös tulevana viikonloppuna. Oskari Sokka voitti kuluneella kaudella useita lähtöjä, kuten myös Miro Sippala. Luokan taso nousee kovaa vauhtia, ja mukaan on eksynyt kauden lopuksi myös useita tulokkaita, kuten Emil Virtanen, Anton Seppä, Matias Mäkelä, Otso-Aaron Hietanen, Aatu Heikkilä ja Miska Kaskinen.

Mini-luokka on 16:sta kuljettajan voimin nuorimpien osallistujien luokka, jossa kärjen ovat usein miehittäneet suomalais-virolainen Patrick Hakala ja virolainen Ken Oskar Algre. Suomalaisista ennakkosuosikkeja ovat kärkipäässä kurvailleet Tuukka Taponen ja vuoden parhaita tulokkaita Antti Haapalainen ja Veeti Rajala. Mukavana mausteena luokassa on mukana myös venäläinen Daniil Vasilev ja Micro-luokkaa dominoinutta Santeri Martikaista on syytä pitää positiivisesti silmällä.

Tapahtuman harjoitukset alkavat torstaina ja jatkuvat perjantaina iltaan asti. Lauantaina on vuorossa aika-ajot ja alkuerät, ja sunnuntaina ajetaan finaalit iltapäivällä. Tapahtumaan on ilmainen sisäänpääsy, joten tervetuloa seuraamaan suurta ja suosittua karting-tapahtumaa, jossa tasaväkinen kilpailu on taattu!

Jos et kuitenkaan pääse paikalle, niin kilpailua voi seurata laadukkaasta Livestreamista, joka toteutetaan yhdessä Metropolia Ammattikorkeakoulun kanssa. Radiosta tapahtumaa voi kuunnella Kouvolan alueella FM-kanavalta 94,4 MHz. Tapahtumasta tulee lisäksi ilmaiselta AlfaTV:ltä ohjelma kilpailun jälkeisellä viikolla. X30-karting-tapahtumat toteutetaan Radalle Ua:n toimesta yhteistyössä RADALLE.com:in kanssa.

Kerhon kotisivu ja ajo-ohjeet: www.kouvolakarting.fi

Kilpailun kotisivu: www.x30nordic.com

Kilpailun livestream: www.x30nordic.com/live

AlfaTV: http://alfatv.fi/ohjelmisto/x30-challenge-finland-2017/

Peräti 123 kuljettajaa Suomesta, Virosta, Ruotsista ja Venäjältä osallistuu tulevana viikonloppuna Pohjoismaiden mestaruuskilpailuun X30 Nordic Challengeen. Kuva: Mikko Laine

Teksti: Mikko Laine

Uusimmat

Lisää aiheesta

Karting