Rallicross 17.05.2016

Wiman ja Honda valmiina Amerikan valloitukseen

Joni Wiman (vasemmalla) sekä hänen tallikaverinsa Ruotsin Sebastian Eriksson. Kuva: OMSE

Tämän vuoden Amerikan Global Rallycross (GRC) -sarjassa katseet kohdistuvat lajin uuteen tulokkaaseen Hondaan ja GRC-sarjan Supercar- ja Lites -luokkien mestariin Joni Wimaniin. Vahvat moottoriurheiluperinteet omaava Honda nähdään ensimmäistä kertaa koskaan tehtaan tukemana rallicross-sarjan lähtöruudukossa.

Japanilaisen Hondan osallistuminen rallicrossin kansainväliseen GRC-sarjaan julkaistiin New Yorkin autonäyttelyn avajaisten yhteydessä Yhdysvalloissa maaliskuun lopussa. Team Honda Red Bullin kuljettajakaksikon muodostavat Suomen Joni Wiman, 22, ja Ruotsin Sebastian Eriksson, 23. Molemmat kuljettajat ajavat uusilla Honda Civic Coupéilla täyden 12 osakilpailua käsittävän mestaruussarjan.

Honda tekee yhteistyötä ruotsalaisen OMSE:n kanssa, joka rakensi auton ja käynnisti huhtikuun alussa tiiviin testirupeaman Ruotsissa. Uusi auto on useilta teknisiltä ratkaisuiltaan täysin muista poikkeava. Muun muassa auton jousitus on rakennettu samalla tyylillä kuin Kimi Räikkösen nykyisen Ferrari F1-auton etujousitus.

Vaikka kysymyksessä on täysin uusi ja uudenlainen kilpa-auto niin testien perusteella Wiman luottaa jo nyt Hondan luotettavuuteen sekä erityisesti sen suorituskykyyn.

– Hondan uudet tekniset ratkaisut toimivat testeissä hyvin. Honda on vakaa auto ajaa, se tarjoaa todella hyvän kaarrepidon ja mutkista ulostulokiihtyvyyden. Myös viivalta auto irtoaa ripeästi. Heti ensimmäisillä testivedoilla kiihtyvyys oli jo samalla tasolla kuin viime vuoden autossa, Wiman kertoo.

Wiman sanoo, että Hondan merkittävin etu on uudenlaisen jousituksen aikaansaama erinomaisen hyvä sivuttaispito.

– Honda reagoi heti kun rattia kääntää. Se ei yli- tai aliohjaa. Ja auto on todella vakaa ajaa kaikissa tilanteissa. Auto ollut testeissä myös todella luotettava. Mitään isompaa ongelmaa ei ole tullut eteen, joten luottavaisin mielin Phoenixiin lähdetään.

Ennen Arizonan Phoenixissä ajettavaa kauden avausviikonloppua Wiman tiimeineen vielä hienosäätää uutuusautojaan lopulliseen iskuun.

– Kaikki on kunnossa. Haemme viimeisissä testeissä voimansiirtoon vielä uusia säätöjä lähinnä nopeita mutkia varten. Tavoitteemme on nostaa Team Honda Red Bull mahdollisimman nopeasti kärkitaisteluun mukaan. Ajamme Sebastianin (Eriksson) kanssa Hondalle myös merkkimestaruuspisteistä, joten totta kai lähdemme voitoista heti ajamaan. Jos Hondalla ei pysty tänä vuonna osakilpailuja voittamaan niin sitten saa katsoa peiliin.

GRC-sarjan avausosakilpailut ajetaan Phoenixissä ensi viikonlopun lauantain ja sunnuntain ja sunnuntain ja maanantain välisinä öinä Suomen aikaa.

Amerikan Global Rallycross Championship (GRC)
Kilpailukalenteri 2016:

21.5. Phoenix, Arizona
22.5. Phoenix, Arizona
4.6. Dallas, Teksas
18.6. Daytona Beach, Florida
19.6. Daytona Beach, Florida
2.7. The Base, Pohjois-Carolina
3.7. The Base, Pohjois-Carolina
30.7. Washington, DC
28.8. Atlantic City, New Jersey
17.9. Seattle, Washington
8.10. Los Angeles, Kalifornia
9.10. Los Angeles, Kalifornia

Teksti: Marko Mäkinen

Joni Wiman Hondalla rallicrossin huippusarjaan

Joni Wiman nappasi voiton muun muassa viime vuoden Red Bull Global RallyCross -sarjan Las Vegasin osakilpailusta.

Uusimmat

Lisää aiheesta