Snowcross 20.07.2016

Watercrossin Suomen Cup -kausi starttaa –  ”Tänä päivänä järviin uppoaa enää noin 10-15 kelkkaa per kilpailu”

Kuva: Hannu Sadinmaa

Watercrossin kauden ensimmäinen Suomen Cup -osakilpailu ajetaan tulevana viikonloppuna Enontekiöllä.

Watercross, eli moottorikelkoilla veden päällä ajettava laji rantautui Suomeen Yhdysvalloista 1980-luvulla Arska Erolan myötä. Silloin lajia esiteltiin lähinnä näytösmielessä. 1990-luvun alussa Ivalossa järjestettiin Suomen ensimmäinen watercross-kilpailu, josta laji alkoi pikkuhiljaa kehittyä. Watercross kuitenkin yleistyi Suomessa kunnollisesti vasta 2000-luvulla.

Viimeisen 10 vuoden aikana watercrossissa voidaankin sanoa olleen suuri buumi päällä maassamme.

– Viisi vuotta sitten ajajamäärät kasvoivat koko ajan, kun vanhat kuskit edelleen jatkoivat ja uutta kuljettajaa tuli koko ajan mukaan. Viimeisimpien vuosien aikana ensimmäiset kilpailijat ovat jo laittaneet uransa pakettiin, mutta samalla on saatu uutta verta kisakentille ja kuljettajamäärät ovat nyt vakiintuneet, Enontekijöiden Watercross Hetta -tapahtuman kilpailunjohtaja Jarmo Näkkäläjärvi taustoittaa.

Kuva: Hannu Sadinmaa

Kuva: Hannu Sadinmaa

Tänä vuonna Suomen watercrosskisakausi startattiin Kittilästä kaksi viikkoa sitten kansallisella kilpailulla. Nyt tulevana viikonloppuna Enontekiöltä käynnistetään neljä osakilpailua kattava Suomen Cup -sarja.

– Me odotamme tosi hienoa kilpailua. Taso on nykyään jo niin kova ja tasainen. Voi sanoa, että erittäin kovat kilpailut on tulossa kuskien välillä ja varmasti mukava aktiviteettipäivä yleisölle, Näkkäläjärvi iloitsee.

Kuljettajia on ilmoittautunut mukaan kisaan mukavasti. Suomen Cupin luokkaan osallistuu yhteensä 26 kuljettajaa, mikä on kautta aikain eniten Enontekiön kahdeksanvuotisen kilpailuhistorian aikana.

Erikoisuutena Hetan Watercross -kisoissa on jo mutamana vuotena ollut suurehko hyppyri, josta kilpailun aikana osa kuskeista hyppää jopa 30 metrin pituisia huimia hyppyjä. Sellaisessa hypyssä kelkka käy jopa neljän metrin korkeudessa veden pinnasta mitattuna. Alla video viime vuodelta koutokeinolaisen Ole Martin Heattan huimasta hypystä alkaen kohdasta 34:42.

Ennakkosuosikkeina kisaan lähtevät Ivalon Pasi Leivo ja Aki Pesonen, Sodankylän Mikko Rantala, Janne Misikangas ja Kimmo Kaltiokumpu sekä Rovaniemeltä Tero Lokka ja Pellon seurasta Juha Jolma. Suurin ennakkosuosikki Olli Magga joutuu jättämään kisan väliin henkilökohtaisten kiireidensä takia.

Katsojille riittää jännitettävää myös sen suhteen, montako kelkkaa järveen lopulta uppoaa.

– Tänä päivänä upotetaan huomattavasti vähemmän kuin ennen, mutta kyllä se tahtoo olla, että kun kuskeja on paljon, niin väkisinkin siihen päivään aina 10-15 upotusta mahtuu.

Yleensä uppoamisen syynä on teknistä vikaa useammin ajovirhe. Tärkein asia on vesitiivis konetila, jottei voimansiirtoon mene vettä.

– Jos sinne hihnavetoiseen moottoriin pääsee yhtään vettä, niin se luistaa ja sitten kelkka uppoaa. Vesitiiveys on kaiken a ja o. Melkein voi sanoa, että tietyn tyyppinen talvikelkkakin pysyy pinnalla, jos sen on saatu hyvin vesitiiviiksi.

Kuva: Hannu Sadinmaa

Kuva: Hannu Sadinmaa

Harrastajaluokassa nähdään muutamia vesitiiviiksi tehtyjä talvikelkkoja, mutta Suomen Cup –luokassa laitteet on rakennettu vain veden päällä ajamista varten, jolloin esimerkiksi sukset ja jousitus ovat erilaiset, Näkkäläjärvi kertoo.

Käytännössähän kelkan uppoamisesta ei aiheudu isompaa vahinkoa.

– Ainoastaan, jos se uppoaa käynnissä, ettei kuski ole ehtinyt sammuttamaan moottoria, niin silloin tulee isompi vahinko. Toki moottori täyttyy upotessaan vedellä, mutta vedenpoisto tapahtuu hyvinkin nopeasti. Nopeimmat kaverit pistävät koneet käyntiin noin kolmessa minuutissa, kun laite on kuivatuspaikalle saatu. Toisilla saattaa mennä tuntikin. Suomen Cupin säännöissä on annettu 10 minuutin aika kuivattaa kelkka, jos se on uponnut ja kaveri ajaa myös seuraavassa lähdössä ja kyllä tänä päivänä suurin piirtein kaikki siihen aikarajaan pystyy.

Perjantaina Enontekijöillä ajetaan alle 600 ja alle 800 sekä unlimited-luokkien kiihdytyskilpailut. Lauantaina vuorossa on Suomen Cup Open ja harrasteluokka.

Watercrossin Suomen Cup -sarja jatkuu viikon kuluttua Ivalosta.

Pe-La 22.-23.7. Watercross Suomen Cup ja Kansallinen
Kilpailupaikan osoite: Kantatie 94, Hetantie 877, 99400 Enontekiö

watercrossHetta mainos

Ekkö ennää jaksa ajattaa Pokemoneja puhelimella?

 

Lataa tästä Hetta Watercrossin käsilehtinen QR-koodina älypuhelimeen:

Untitled

Teksti: Moottoriurheilu.tv

Uusimmat

Lisää aiheesta

Snowcross