Ralli 30.07.2018

Voimansiirtovika pilasi Mikko Eskelisen ja Henri Arpiaisen Vetomies rallin – Keskeytys kolmannelta sijalta

Mikko Eskelinen. Kuva: Jani Kekoni

Suomen MM-rallin yhteydessä ajetussa Vetomies-rallissa jyväskyläläinen Mikko Eskelinen ja hänen mikkeliläinen kartanlukijansa Henri Arpiainen eivät yltäneet tavoitteisiinsa, vaan joutuivat karvaasti keskeyttämään kilpailun sen toiseksi viimeisellä erikoiskokeella. Eskelisen Mitsubishi Lancer WRC Step2 -auton voimansiirto antautui ja kaksikko päätyi laulukuoroon oltuaan keskeytyshetkellä koko kilpailun kolmannella sijalla. Näin vuoden 2012 hopeinen ja vuoden 2017 pronssisen Vetomies rallin palkintokorokesijoituksen uusiminen katosi Päijälän erikoiskokeen metsiin.

Riku Sepän Dynamo -rallitiimissä ajanut kaksikko avasi kilpailun erinomaisesti, kun he kellottivat 2,5 sekunnin pohja-ajan Harjun yleisöerikoiskokeelle. Kuitenkin lauantai-aamun Päijälän erikoiskokeen alussa voimansiirosta alkoi kuulua ilkeää ääntä ja se voimistui Kakariston erikoiskokeen niin sanotussa Tommin hyppyrin jälkeisessä alastulossa. Lopullisesti heidän matkansa keskeytyi uudelleen ajetun Päijän erikoiskokeen puolivälin tienoilla, kun voimansiirron ylimääräiset äänet kävivät sietämättömäksi ja auto ei suostunut kulkemaan kuin pintakaasulla. Keskeytys oli valtaisa pettymys kaksikolle, joka taisteli hopeisesta palkintokorokesijoituksesta.

– Kilpailun ensimmäinen eli Harjun yleisöerikoiskoe onnistui meiltä erinomaisesti ja 2,5 sekunnin pohja-ajan siivittämänä lähdimme tavoittelemaan palkintokorokesijoitusta, Eskelinen kertaa.

– Jo kilpailua edeltäneissä testeissä kuulin auton tekniikasta sinne kuulumatonta ääntä, mutta kuitenkaan sitä emme pystyneet paikallistamaan. Sitten Päijälän pikataipaleella tuo ääni alkoi koventua kunnes Kakariston keinotekoisessa Tommin hyppyrin alastulossa voimansiirrosta tullut ääni kävi jo sietämättömäksi. Päätimme kuitenkin jatkaa ja ajaa niin kauan kuin vain mahdollista kunnes noin seitsemän kilometriä Päijälän toiseen kertaan ajetun erikoiskokeen maalista voimansiirto alkoi vastustaa etenemistämme ja olimme pakotettuja jättämään kilpailu kesken, Eskelinen kertoo.

– Vauhdillisesti olimme keskeytyshetkeen saakka tavoitteidemme mukaisessa vauhdissa; Vaikka emme kilpailun voittaneen Henrik Pietarisen vauhtiin pystyneet vastaamaan, niin siltikin olimme vuoden 2017 Vetomies Mika Rampasen vauhdissa hyvin mukana. Lisäksi kun Rampanen joutui myös teknisen vian myötä keskeyttämään kilpailun, niin hopeaa sieltä olisi tullut mikäli maalilipulle olisimme päässeet. Vaikka keskeytys aina harmittaa, niin siitä huolimatta meillä oli Henri Arpiaisen kanssa oikein huumoripitoiset vauhtipäivät. Henkalle ja Riku Sepän luotsaamalle Dynamo-tiimille iso kiitos täysin virheettömästä työstä. Tekniselle vialle emme tällä kertaa voineet mitään, Eskelinen jatkaa.

Seuraavaksi Lamborghini Super Trofeo Aasian mestaruussarjan voittokamppailuun

Vetomies rallin jälkeen Eskelisen kilpailukalenterissa on merkintä syyskuun puolivälin jälkeen, kun Lamborghini Super Trofeo Aasian mestaruussarja jatkuu Kiinan Shanghaissa ajettavissa kahdessa 50 minuutin mittaisessa osakilpailussa. Eskelinen ja hänen kirkkonummelainen ajopari Juuso Puhakka ovat mukavasti PRO-AM-luokan mestaruustaitelussa, vain kaksi pistettä sarjajohtajia perässä, kun ajamatta on vielä neljä osakilpailua. Näin panosta tulee riittämään niin Kiinan kuin marraskuussa Italiassa ajettavissa päätösosakilpailuissa kuin niin sanotussa World Finalissa eli MM-kilpailuissa.

– Juuson kanssa olemme onnistuneet nappaamaan kolme voittoa ja yhteensä seitsemän kahdeksasta mahdollisesta PRO-AM-luokan palkintokorokesijoituksesta. Sitä strategiaa tulemme myös syyskuussa Shanghain formularadalla käyttämään ja näin edessä on mielenkiintoisin kilpailukauden huipennus koko 11-vuotisen autourheilu-urani aikana. Vetomies rallin pettymys on jo pitkälti unohdettu ja ajatukset käännetty kansainvälisen rata-autoilun mestaruustaisteluun, joka on täysin omissa käsissämme, Eskelinen avartaa loppukauttaan.

Katso kilpailun incar-videot:
EK1: Harju
EK2: Päijälä #1
EK3: Pihlajakoski #1
EK4: Kakaristo
EK5: Päijälä #2

Lopputulokset Nelivetomies ralli 2018, Jyväskylä, top-3:
1. Henrik Pietarinen & Topi Luhtinen, Mitsubishi Lancer Evolution IX, 56:53,0
2. Veli-Matti Saarelainen & Marko Tikkanen, Mitsubishi Lancer Evolution IX, +3:05,7sek
3. Juha Salminen & Mikko Laakso, Subaru Impreza WRX STi, +3:23,0sek

kesk. Mikko Eskelinen & Henri Arpilainen, Mitsubishi Lancer WRC Step2, ek5 voimansiirto

Teksti: Jani Kekoni / Mikko Eskelisen Tiedotus

Uusimmat

Lisää aiheesta

Ralli