Jäärata 27.01.2019

Viron jääratasarja avattiin hienoissa olosuhteissa – Suomalaiset menestyivät mukavasti

Aslan Hasan vieraili toista kertaa menestyksekkäästi Harkujärven Jäällä. Kuva Sarita Niemelä

Useita suomalaisia otti osaa lauantaina Tallinnassa ajettuun jääradan Viron mestaruussarjan osakilpailuun. Parhaaseen menoon ylsivät Jani Aronen ja Jussi Veräväinen, jotka voittivat sivuvaunuluokan ensimmäisen erän.

Lauantaina Tallinnan Harkujärven jäällä ajettiin Viron mestaruussarjan avannut pitkän radan jääratakilpailu hyvissä olosuhteissa. Suomen jääratasarjassakin vierailleet Hanno Velt ja Kaarel Kuik olivat joukkoineen ahkeroineet Tallinnan kupeeseen edustavan jääratatapahtuman, jota tänä vuonna myös sää ja jääolosuhteet suosivat. Laaja kirjo kilpailuluokkia, tarjotut oheispalvelut sekä näkyvyys muun muassa televisiossa, houkuttelivat katsojia runsaslukuisesti aurinkoiselle Harkujärvelle.

Erityisen positiivista naapurimaan moottoripyöräurheilussa on juniorien huomiointi ja viimevuotiseen tapaan 50-, 65- ja 85-luokissa nähtiin täydet viivalliset junioreita. Lyhyempi, pitkän radan yleisön nähtäväksi tehty osuus tarjosi mielenkiintoisia tulevaisuuden nimien kamppailuja ja mahdollisti samalla yhdenaikaisesti pitkän rataosuuden huollon.

Erikoisluokkana nähtiin yli 450-kuutioisten crossipyörien, viistopäisin nastoin ja renkaiden suojakaarin ajava Vabaklass. Enduronastoin ajettava MX Hobi -luokka on suosittu ja niinpä kisassa nähtiinkin 40 kisakuljettajaa. Samoin nastoin MX-A/Veteraanit ratkoivat paremmuutensa 19 kuljettajan voimin. ATV-luokkaan oli mukavasti 26 ilmoittautunutta ja kyseisen luokan kuljettajille toimitettiinkin kutsuja kahden viikon päästä ajettavan Seinäjoen SM-avauksen ATV-luokkaan. Sivuvaunuluokka oli vetänyt Harkujärven kisaan 12 kilpailijaparia ja Suomen Jani Aronen ja Jussi Veräväinen voittivat hienosti ensimmäisen erän ja toisessa he sijoittuivat neljänneksi.

Kuninkuusluokkana markkinoitu, suomalaistyyppisen jääradan MX Open -luokka oli vetänyt tällä kertaa 20 kuljettajaa, joista neljä Suomesta. Muiden luokkien tapaan ”neulapiikki- luokassa” ajettiin kaksi kilpailulähtöä, pituudeltaan 8 minuuttia + 1 kierros. Keskituntinopeus 1,9-kilometrisellä radalla oli noin 105 km/h, joten tarjolla oli varsin vauhdikasta menoa. Viime vuoden tapaan Andre Park oli hieman lumisella kotiradallaan kuin kotonaan ja vei molemmat kilpailulähdöt selkeäasti nimiinsä. Suomen Aslan Hasan hoiti osuutensa 250-luokan pyörällään hyvin ja otti sijat neljä ja kolme Ville Mäntysen saavuttaessa samat sijat kolme ja neljä. Miika Tourunen oli kilpailulähdöissään viides ja 12:s Martti Mäki-Jouppila ajoi kahdesti sijalle kymmenen.

Harkujärven jääratakilpailu otti tänä vuonna järjestelyjensä, hyvän ajankohdan sekä sääolojen tukemana aimo harppauksen eteenpäin monipuolisena jääratatapahtumana. Paikalliset aktiivit haluavat kehittää tapahtumaa ja jäärataa lajina edelleen Virossa ja muun muassa harjakaluston rakentamisen sekä sen hankkimisen suhteen yhteistyökumppanien haku on päällä myös Suomesta. Naapurimaassamme hieno jäärataharrastus on vahvan taustatyön ansiosta nosteessa ja varsinkin junioritoiminnassa kelpaa esimerkiksi meille koto-Suomeenkin.

Viro, TV3-uutisklippi

Teksti: Martti Mäki-Jouppila

 

 

Uusimmat

Lisää aiheesta

Jäärata