Ralli 12.08.2018

Ville Silvasti voitti historicien EM-sarjalaisten kilpailun Lahdessa

Lahden EM-ralli vaati veronsa, kun vain kymmenen autokuntaa selvisi maaliin asti. Kuva: Marko Kyöstilä

Viikonloppuna Lammin ympäristössä ajetussa EM Lahti Historic Rallyssa osanottajia oli niin EM-sarjaan ilmoittautuneita kuin sarjan ulkopuolisiakin. Kaiken kaikkiaan kv-kilpailun vajaasta 70 osanottajasta EM-sarjalaisia oli 16 autokuntaa, joista kuusi joutui keskeyttämään. Ensimmäisenä päivänä yli 30 asteen helteessä ajetun kilpailun voitti lammilainen Jari Kankaanpää, mutta EM-sarjalaisista nopein oli kilpailussa kakkoseksi sijoittunut Ville Silvasti.

Porsche Carrera RS:llä ajanut, Kangashäkillä lähellä Äänekoskea majaileva Silvasti vaihtoi kesäkaudelle B-ryhmän Audi Quattroon. Vielä Orimattilassa HRT-sarjan osakilpailussa Silvasti joutui keskeyttämään jo ennen ensimmäistä erikoiskoetta ohjaustehostimen hajottua, mutta Lahden EM-osakisassa auto toimi moitteettomasti.

– Tosi kuumaa on ollut, ja olen aika väsynyt, myönsi Silvasti maalissa.

Lahdessa ainoana luokassaan kategoriassa 4 maaliin tullut Silvasti on tänä vuonna ajanut EM-sarjasta vain Tsekin osakilpailun, mistä kertyi pisteitä 11 kategoriassa 2. Lahdessa EM-osakisan voitto toi pisteitä 15, mutta Audi kuuluu kategoriaan 4.  Sijoitus siinä on nyt Lahden jälkeen kuudes.

– Töitten vuoksi kisat ovat jääneet vähemmälle, ja ilmeisesti ajan kisaa seuraavan kerran vasta täällä Lahdessa uudestaan ensi vuonna.

Kategorian 3 Fiat Abarth 131:lla ajava italialainen Alberto Battistolli oli EM-sarjalaisista kilpailun toinen. Eroa Silvastiin ehti kertyi kuitenkin jo lähes viisi minuuttia. Battistollille Lahden kisa oli kauden ensimmäinen EM-osakilpailu. Pisteissä parhaana ulkomaalaisena EM-sarjalaisena Lahdessa sijoittunut Battistolli on kuudentena.

Kategorian 2 voitti pieksämäkeläinen Vesa Rissanen, joka voitollaan nousi tasapistein toiseksi yhdessä amerikkalaisen Iain Dobsonin kanssa. Rissanen on tänä vuonna osallistunut vain Tsekin osakilpailuun huhtikuussa.

– Muuten meni ihan mukavasti, mutta seiskalla ajettiin vähän ulos, ja se harmittaa. Se oli sellainen ysikymppinen, meni vähän pitkäksi ja mentiin keula edellä penkkaan. Piti sitten odotella, että tulevat työntämään, kertasi Rissanen.

Kategorian 4 toinen ja EM-sarjalaisista neljäs oli Fiat Ritmolla ajanut Risto Laine yhdessä Reeta Hämäläisen kanssa.

– Olen omaan suoritukseeni ihan tyytyväinen, joka päivä näköjään tässä opitaan uutta, myönsi Laine.

– Auto pelaa nyt todella hienosti, vielä kun oppisi ajamaan tätä. Perjantaina kun oli mutkaisempaa tietä, meni kivasti, mutta tänään nopeammilla teillä ei ihan sujunut. Olen vielä liian vähän ajanut tällä autolla.

Vihtijärveläinen, Saab EMS 99:llä kurvaileva Jukka Aromaa oli EM-sarjalaisista viides sekä kategorian 3 toinen.

– Nuotit menivät ihan hyvin, mutta kuljettaja ei aina ollut niin hereillä kuin olisi voinut olla. Oli kuumaa, kyllä, mutta ei meillä ollut ongelmia. Eiköhän meillä ollut ihan kivaa, tuumaili Aromaa maalissa.

Eniten suomalaisia kategoriassa 1

Kategorian 1 (historic ->69) voitti helsinkiläinen Sverre Norrgård, joka palasi Ford Falconin jälkeen Bemarin puikkoihin. Voittonsa myötä kisassa kuudenneksi sijoittunut Norrgård nousi EM-pisteissä kakkoseksi.

– Kova sekuntitaistelu oli Elias Kivitilan kanssa. Elias oli pari sekuntia edellä, kun toinen päivä alkoi. Tänään saatiin kiskottua eroa noin puolisen minuuttia, selvitti Norrgård, joka ajaa eri luokassa kuin Kivitila, mutta samoista kategoriapisteistä.

Kategoriassa 1 ajaa myös Jari Hyvärinen, joka Lahdessa oli EM-sarjalaisista kahdeksas.

– Sain Sverreltä (Norrgård) tämän Amazonin, joten pakkohan tänne oli tulla ajamaan. Muutama vuosi on siitä, kun viimeksi olen soralla ajanut. Ihan tyytyväinen olen ja kovasti nauttinut kisasta, paljasti Hyvärinen.

Italialainen Pietro Corredig Bemari 2002 TI:llä oli kategoriassa 2 Rissasen jälkeen toinen, eroa voittajaan lähes 10 minuuttia.

Luokkaan A2 kuuluvalla eli ennen vuotta 1962 valmistetulla Skoda Felicia Superilla ajanut Pekka Anttalainen kohensi kategorian neljännellä sijallaan pistesaldoaan Tsekin kisan pisteiden jatkoksi ja nousi pistetaulukossa neljänneksi. Anttalainen oli EM-sarjalaisista kisassa 10:s ja viimeinen maaliintullut.

Vakituisesti tänä vuonna EM-sarjaa ajavista keskeyttämään joutuivat Jari Latvala (etuperä), Pentti Veikkanen (vaihdelaatikko), Valter Jensen  (moottori), ”Lucky” (ulosajo), Karl Wagner (tekninen vika) sekä Ernie Graham (tekninen vika).

EM Lahti Historic Rallyssa jouduttiin kaksi erikoiskoetta perumaan. EK 8 piti ajaa myös EK:na 11. Kasilla sattuneen ulosajon vuoksi pätkä muutettiin siirtymäksi. Harmittavasti sinne ei päästy sitten myöhemminkään, sillä alueella roihusi pieni metsäpalo.

EM-sarjassa ajetaan kahdeksan osakilpailua, joista Lahti oli viides. Jäljellä on vielä kaksi osakisaa Italiassa ja sarja päättyy Unkariin lokakuun puolivälissä. Kilpailijoille lasketaan loppupisteisiin kuuden parhaimman kisan pisteet.

Teksti: Kikka Kuosmanen

Historicien Lahden EM-rallissa useita ennakkosuosikkeja

Lahti Historic Rally ja Lammi-ralli käynnistyvät perjantaina

Uusimmat

Lisää aiheesta

Ralli