Speedway 30.08.2017

Viljam Lappi tykitti itsensä speedwayn 250cc MM-finaaliin

Viljam Lappi teki tiistaina Prahassa suomalaista speedwayhistoriaa. Kuva: Lea Häyrinen

Prahan illassa tehtiin suomalaista speedwayhistoriaa. Varkaus Racing Teamin Viljam Lappi ajoi itselleen paikan torstaina järjestettävään 250-kuutioisten MM-finaaliin. Kolme päivää kestänyt harjoitusleiri saavutti yhden etapin, kun tiistain illassa ajettiin kaksi semifinaalia, joista 16 parasta ajajaa selvittivät tiensä suoraan MM-finaaliin.

14-vuotiaan Viljami Lapin tiistain kilpailu Prahassa alkoi mustien tähtien alla. Rata oli kauttaaltaan epätasainen, liukasta ja purevaa vuoron perään aiheuttaen kahden ensimmäisen erän aikana kaatumisia turhan paljon. Suomalaisnuorukainen ajoi erässä numero kaksi ja oli myös osallisena toisessa kurvissa sattuneeseen kaatumisten sumaan, pistetilin jäädessä nollille.

Toinen ajettu erä tuotti yhden pisteen, tästä sisuuntuneena Ankkureiden kasvatti aloitti hurjan loppukirin jäljellä olevissa erissä. Alkuerien jälkeen Lappi oli tasapisteissä viiden muun kuljettajan kanssa. Seitsemään pisteeseen ajaneiden kesken järjestettiin kolme uusinta erää, kaksi alkuerää ja kolmas erä karsintaerien perusteella. Karsintojen voittaja pääsisi jatkoon, toiseksi tullut varamieheksi itse finaaliin. Lapilla oli tiukka paikka edessä. Kupletin juoni meni suomalaisen osalta hyvin selkeästi, ensimmäisessä erässä hän oli toinen ja varsinainen jatkopaikan tuottava erä meni täysin Lapin dominoidessa erää startista ruutulipulle.

– Pakkohan se oli ajaa, että menisi jatkoon. Alku oli tosi tahmea, mutta siitä se lähti, Lappi kommentoi heti semifinaalin päätyttyä.

Hänen isänsä Jarkko Lappi kommentoi heti kisan päätyttyä seuraavasti:

– Viimeinen startti oli kova paikka, ei pystynyt edes katsomaan. Ei ole poika isäänsä tullut, kun tuohon pystyi, mutta sinne se vaan meni, tavoite saavutettiin mitä tultiin tänne hakemaan. Enemmän kuin hieno homma, ylpeä pitää olla.

Torstaina ajetaan siis 250-kuutioisten MM-finaali. Tämä kilpailu tulee olemaan varkauden speedway-nuorukaisen uran kovin paikka tähän mennessä. Kehitys on ollut huikeaa, VRT:n nuorisotyö on tuottanut mitä parhaimman esimerkin pitkäjänteisestä työstä. Suomen speedwayfanit joutuvat nyt odottamaan muutaman päivän, myrskyvaroitus itäisestä Suomesta on annettu.

Teksti: Timo Eronen

Viljam Lappi viidenneksi nuorten maaradan MM-kilpailussa

Uusimmat

Lisää aiheesta

Speedway