Speedway 24.11.2017

Viljam Lappi Ruotsin Speedwayn 250 cc -sarjaan

Viljam Lappi sai onnittelut suoraan lajilegenda Greg Hancockilta hienon 250 cc MM-debyytin aikana. Kuva: Lea Häyrinen

Varkaus Racing Teamin Viljam Lappi näytti menneellä kaudella kykynsä niin speedwayn kuin maaradankin puolella 250 cc -luokassa. Tsekin Pardubicessä ajettu maaradan MM 5. sija ja Prahassa ajettu speedwayn MM 11. sija saivat VRT:n Junior Academyn kasvatin nimen piirtymään useiden joukkueen johtajien muistiin. Syyskuun lopussa Ruotsin Valsnatta juniori -kisan 2. sijalla vielä varmistettiin, että nimi ei unohdu. Valsnattan kilpailu varmisti ajopaikan tulevalle kaudelle Ruotsiin, Hagfors Valsarna joukkueeseen. 

Ruotsissa 250 cc -luokan kuljettajiin panostetaan todella paljon ja luokan tarve kasvattaja luokkana tunnustetaan. Jos ei ole juniori toimintaa, ei ole myöskään aikuisten kilpailuja.

Ruotsin Moottoriliitto SVEMO:n ratalajiryhmä hankki kaudelle 2017 yhdelletoista speedwaykerholle yhden 250 cc -luokan moottorin. Samalla tehtiin myös sääntö, että jokaisessa 1-divisioonan joukkueessa täytyi olla yksi 250 cc -luokan kuljettaja. Tämä ratalajiryhmän sääntöuudistus nosti 250 cc -luokan suosion, ja kaudelle 2018 perustettiin lisäksi oma Ruotsi 250cc -liiga. Kilpailut ajetaan kolmen kuljettajan joukkueilla ja liigaan on ilmoittautunut seitsemän joukkuetta, jotka ajavat neljätoista kilpailua. SVEMO:n ratalajiryhmä myös päätti, että liiga on avoin suomalaisille ja norjalaisille nuorille kuljettajille. Tämä päätös antaa nuorille kuljettajille mahdollisuuden päästä kehittymään aivan eri tasolle, mitä suomalainen kilpailutarjonta mahdollisesti antaisi.

Varkauden Ankkureiden Sakari Häyrinen pohjusti Viljamin ajopaikkaa Ruotsin 250 cc -liigaan elokuusta alkaen. Neuvotteluja eri osapuolten kesken käytiin viikoittain ja 13.11 saatiin SVEMO:n ratalajiryhmän päätös, että sarja on avoin myös suomalaisille ja norjalaisille nuorille kuljettajille. Viljamin sopimus neuvoteltiin joustavaksi, että Viljamille annetaan mahdollisuus osallistua kaikkiin kilpailuihin, mutta ei edellytetä osallistumista jokaiseen kisaan. Tämä sopimus antaa Viljamille mahdollisuuden ajaa aikataulujen ja mahdollisuuksien puitteissa, sillä aikaisemmin syksyllä Tanskan 250 cc henkilökohtaiseen sarjaan neuvoteltu paikka vaatii myös osansa kuljettajan ja taustajoukkojen ajasta.

– Onhan se hieno homma päästä ajamaan sinne. Saadaan paljon kisoja alle ja hyvää treeniä ennen MM- ja EM-kilpailuja, Viljam toteaa.

Teksti: Timo Eronen

Uusimmat

Lisää aiheesta

Speedway