Enduro 28.02.2017

Viisinkertainen enduron maailmanmestari: ”Tyttöjä helpompi valmentaa”

Tytöt pääsivät treenaamaan talvienduroa enduron maailmanmestarin Petteri Silvanin johdolla Konneveden lumisissa maisemissa. Kuva: Tommi Jarkkola

Suomen Moottoriliiton naiskomissio järjesti yhdessä viisinkertaisen enduron maailmanmestarin Petteri Silvanin kanssa naisten off road -talvileirin Keski-Suomessa Konnevedellä. Upeissa talviolosuhteissa järjestetty viikonlopun mittainen intensiivileiri tarjosi kahdeksalle osallistujille rankan, mutta antoisan kokemuksen.

Konnevedelle Keski-Suomeen saapui viime viikonloppuna kahdeksan naista ympäri Suomea akselilta Pori-Oulu hakemaan oppia talvienduroon legendaariselta maailmanmestarilta Petteri Silvanilta.

– Konsepti toimi hyvin näin pienellä porukalla. Tyytyväisiä, onnellisia ja väsyneitä naisia lähti sunnuntai-iltapäivällä kotia kohti, tiivistää leirille osallistunut jämsäläinen Minna Kinnunen.

– Leiri oli äärettömän hauska kokemus hyvässä seurassa, komppaa porilainen Nelli Elo.

Suomessa on alettu hyödyntää ilahduttavissa määrin aktiiviuransa lopettaneiden mestareiden tietotaitoa valmennuksessa. Kuva: Tommi Jarkkola

Aivan helpolla naiset eivät kuitenkaan päässeet, sillä edellispäivien rankat lumipyryt tekivät ajoreitistä paikoin haasteellisen.

– Monella ei juurikaan ole ollut mahdollisuuksia päästä testaamaan lähes umpihangessa ajamista. Hienosti pakkanen kovetti lauantain ajoreitin kovaksi spooriksi, jolloin harjoitusolosuhteet jälleen muuttuivat. Keli antoi myös uusia näkemyksiä kuskeille. Sunnuntaiaamun tiukka pakkanen laittoi kuskit jakamaan hyväksi havaittuja niksejä paleltumisen ennaltaehkäisemiseksi, Kinnunen toteaa.

Leirillä treenattiin muun muassa spoorissa ajoa. Kuva: Tommi Jarkkola

– Itse en ole oikein koskaan pitänyt talviajamisesta, kun länsirannikolla eli Porissa ei oikein lumisia talvia ole ollut. Nyt se oli vaan pakko heittäytyä ja tehdä parhaansa puhtaassa puuterilumessa! Silvanilta tuli muutama hyvä vinkki ja johan alkoi tasapainokin löytyä. Spoorin parantuessa kierros kierrokselta alkoi myös onnistumisia tulla ja sunnuntaina ajo oli paikoin jopa hauskaa eikä enää niin epätoivoista kuin aluksi, Elo naurahtaa.

Sunnuntaiaamun pakkasen lauhtumista odotellessa ryhmä hyödynsi ajan opiskelemalla tallissa jousituksen saloja.

– Isot kiitokset Petterille asiantuntevasta opastuksesta sekä ajon että teknisten asioiden suhteen! Kinnunen kiittää.

Viisi kertaa enduron henkilökohtaisen maailmanmestaruuden vienyt Petteri Silvan oli niin ikään tyytyväinen ensimmäiseen leiriin ja näkee, että konseptia kannattaa jatkaa myös tulevaisuudessa.

Kahdeksan hengen ryhmällä mahdollistettiin osallistujille mahdollisimman intensiivinen opetus. Kuva: Tommi Jarkkola

– Hyvä fiilis jäi leiristä, kaikki oli tyytyväisen tuntuisia. Sen verran oli lauantai-iltana tytöt väsyneitä, että he painuivat saunan jälkeen suoraan nukkumaan. Kyllä siinä sai ihan itsekseen katsella telkkaria, Silvan naurahtaa.

– Tosiasiassa tytöillä oli aika kova päivä. Heille tuli paljon ajoa, kun pystyttiin niin intensiivisesti nopealla rytmillä vetämään ja heistä aika moni ajoi ensimmäistä kertaa lumihangessa ja pyöriä tietysti nosteltiin hangesta. Silti innostusta riitti ja sunnuntaina he halusivat jopa aikaistaa aamupalaa, että päästiin nopeammin jatkamaan harjoittelua.

Iina Turkki (vas.), Nelli Elo, Teresa Teppola, Viivi Kallio, Tiina Honkanen, Vilma Jarkkola, Johanna Liimatainen sekä Minna Kinnunen (alhaalla edessä) pääsivät Petteri Silvanin oppeihin. Kuva: Pentti Korhonen

Silvan huomaa selvän eron siinä, valmentaako hän miehiä vai naisia.

–  Tyttöjen kanssa on helpompi kuin poikien, koska he kuuntelevat paljon enemmän eivätkä kyseenalaista koko ajan kaikkea. Pojille pitää pystyä perustelemaan ja näyttämään, että tietyt asiat tehdään ihan oikeasti tietyllä tavalla. Jätkät ei myöskään malta olla hiljaa, niin siinä saa aina välillä odotella omaa vuoroaan, josko saisi jatkaa opetusta, Silvan naurahtaa todeten samaan hengenvetoon, että on mielellään mukana jatkossa valmentajana sekä naisten että miesten leireillä.

Teksti: Moottoriurheilu.tv

Trail Hunterz uusii suuren suosion saaneen naisten enduroleirin

 

 

 

Uusimmat

Lisää aiheesta

Enduro