Ralli 25.06.2018

Viidestä suomalaisesta kolme autokuntaa maaliin Belgian Ypres Historic Rallyssa

Sverre Norrgård ja kartanlukija Ari Koponen taistelivat Ford Falconillaan Belgiassa suurien teknisten ongelmien kanssa. Ilman huoltomiestä Olle Wikmania eivät kuulemma olisi päässeet maaliin asti.

Historicien EM-sarjan neljännessä osakisassa Belgian Ypres Historic Rallyssa viidestä suomalaiskuljettajasta kolme pääsi maaliin asti. Sverre Norrgård, Pentti Veikkanen sekä Jukka Aromaa lisäsivät EM-pistesaldoaan, Harri Toivonen sekä Jari Latvala keskeyttivät tekniseen vikaan.

Ypres Rallissa historic-luokat ajoivat lisäluokkina kaikkien nykyaikaisten autojen jälkeen. Muun muassa tehokkaat WRC-autot heittivät erikoiskokeilla melkoisesti soraa ja mutaa asfalttipinnalle, joten historiceilla ei ollut helppoa.

”Nuotitus oli myös hankalaa. Reitille muodostui autoletkoja. Jälkeenpäin huomattiin, että paljon jäi nuotteihin merkintöjä laittamatta, kun ei riittävän tarkasti päässyt keskittymään toisen perässä ajaessa”, raportoi Jari Latvala kisan jälkeen.

Kategoriassa 4 ajavalla Jari Latvalalla on tänä vuonna riittänyt epäonnea EM-ralleissa. Kaikki oli tällä kertaa kunnossa, ja Latvalalle alkoi ajo maittaa kakkospätkästä lähtien.

”Ykkösellä vielä tulin hieman liian varovasti. Auto toimi kuin unelma, asflattialusta tuntui todella hyvältä. Kakkosella saimme jo hyvän ajan, olimme yleiskilpailun viidenneksi nopeimpia. Fiilis oli tosi hyvä. Kolmoselle lähdettiin innokkaasti. Sitten osuimme sen verran kovaa johonkin monttuun tai syvään asfaltinreunaan, että iskunvaimennin meni totaalisesti jumiin. Maaliin vielä päästiin, aikakin oli kohtalaisen hyvä, mutta sitten oli pakko jättää leikki kesken. Iskaria ei saatu enää toimimaan eikä varaiskaria ollut mukana”, harmitteli Latvala.

”Tällaistahan ralli joskus on.  Nyt vain keskittymään elokuun Lahden EM-ralliin, jossa päästään hienoille sorateille ja toivottavasti vihdoin maaliin.”

Veikkanen nopein suomalainen

Parhaana suomalaisena Ypres Historic Rallissa maaliin ajoi hyvinkääläinen Pentti Veikkanen, joka oli kilpailussa viides ja omassa kategoriassaan kolmas.

”Nyt ei vauhti riittänyt. Koneremontin jälkeen auto säädettiin aiemmasta poikkeavasti, mutta noin 40 hevosvoimaa puuttui. Täytyy palata vanhoihin säätöihin”, paljasti Veikkanen, jolla on nyt 23 EM-pistettä.

”Suuri yllätys oli, ettei meille sattunut yhtään rengasrikkoa. Asfaltin reunat olivat todella teräviä ja syviä, mahdollisuuksia rikkoa auto oli todella paljon. Ja sattuihan meille pikku mokakin, kun perjantain pimenevälle pätkälle lähtiessäni en älynnyt laittaa kaikkia lisävaloja päälle. Siinä vain hämmästelin, kun en nähnyt kunnolla.”

Veikkanen on EM-pistetaulukossa neljän kisan jälkeen viidentenä. Unkarilainen Ferenc Wirtmann sijoittui Belgiassa kakkoseksi Karl Wagnerin jälkeen ja on pistejohdossa 18 pisteen turvin ennen Wagneria. Neljäntenä 25 pisteellä on Jukka Aromaa, joka ajoi nyt tällä kaudella toisen EM-kisansa.

”Maaliin päästiin. Kaikenlaisia ongelmia riitti meilläkin, nuotittamisessa ja siirtymällä eksyttiinkin. Kun vielä kone savutti kovasti emmekä oikein tienneet syytä, ajaminenkin oli hankalaa. Myöhemmin selvisi, että vaihdelaatikon mittatikku oli lähtenyt irti”, selvitti Aromaa.

Norrgård kiinni EM-mitalissa

Kategoriassa 1 ajava Sverre Norrgård oli tällä kertaa liikkeellä -64-mallisella Ford Falconilla. Norrgård oli kartturinsa Ari Koposen kanssa kategoriassa kolmansia. Pistetaulukossa Norrgård on kolmantena 41 pisteellä. Antonio Parisi johtaa 70 pisteellä ja Carlo Fioritolla on 52 pistettä.

”Meidän Belgiasta saamamme EM-pisteet ovat yksin ja täysin huoltomiehemme Olle Wikmanin ansiota. Ilman häntä emme olisi maaliin asti päässeet. Autossa oli kaikki mahdolliset ongelmat, jarruista sähköihin ja kaikkea siltä väliltä. Yhdelle huoltomiehelle hommia oli aivan tarpeeksi”, kehui Norrgård monivuotista huoltomiestään.

Norrgård oli nyt kolmatta kertaa EM-rallissa Ford Falconilla. Kaksi edellistä kisaa viime vuonna päättyi keskeytyksiin.
”Falcon oli jälleen aivan liian iso noille teille. Nyt seikkailut sillä riittävät, ja tästä eteenpäin ajan taas Bemarilla”, totesi Norrgård.

Toivosella jo kaksi keskeytystä

Kategoriassa 4 ajava suomalaispari Harri Toivonen–Cedric Wrede lähtivät Belgiaan metsästämään lisää EM-pisteitä, sillä edellinen osakisa Espanjassa jäi kesken. Ennen Belgian kisaa pari oli keskeytyksen jälkeen menettänyt pistejohtonsa ja oli kolmantena viisi pistettä johtavaa norjalaista, Valter Jenseniä perässä.

Hyvin kisa alkoikin. Toivonen oli kakkospätkää lukuun ottamatta kisan johdossa, kunnes koki rengasrikon ja Jensen pääsi noin puolella minuutilla karkuun. Liekö Jensen tästä innostunut yliyrittämään, sillä seuraavalla, EK:lla 7 norjalainen täräytti ulos ja keskeytti. Toivonen nappasi jälleen johtopaikan lähes puolellatoista minuutilla ennen Karl Wagneria. Tätä lystiä kesti vielä yhden pätkän verran, sitten ek:lla 9 Toivonen joutui keskeyttämään vaihdelaatikkovian vuoksi. Pistesaldo kasvoi vain yhdellä. Belgiassa ainoana luokassaan maaliin tullut Timothy Jones nousi kahdella pisteellä Toivosen edelle kolmanneksi. Jensen johtaa edelleen, kolme pistettä perässä tasapistein ovat Serge Cazaux ja Tim Jones.

Kahdeksasta osakilpailusta kuuden tulos lasketaan loppupisteisiin, joten Toivosen olisi nyt onnistuttava lopuissa kisoissa, jotta mahdollisuus Euroopan mestaruuteen säilyisi.

Seuraava EM-osakilpailu ajetaan Lahdessa elokuun toisena viikonloppuna.

Teksti: Kikka Kuosmanen

 

 

Uusimmat

Lisää aiheesta

Ralli