Ralli 24.02.2017

Vesa Hirvonen ennakkosuosikkina Kiteelle

Vesa Hirvonen. Kuva: Marko Kyöstilä

F-rallisarjan kauden kolmannen osakilpailun Keski-Karjala Rallin järjestäjä Keski-Karjalan UA on myös kilpailun ennakkosuosikki Vesa Hirvosen kotiseura. Tosin, vaikka Idän pikajunaksi kutsuttu BMW-pilotti ei asu Kiteellä, vaan Suhmurassa, on tämä ralli hänelle kotiralli. Kahdessa edellisessä Kiteellä järjestetyssä rallissa Hirvonen on ollut kisan nopein, joten tälläkin kertaa hän saa kantaa ennakkosuosikin manttelia.

– Valehtelisin, jos sanoisin, että en tavoittele rallin voittoa. Minimitavoite on luokkavoitto ja kyllä se yleiskilpailun ykkössijakin kovasti kiinnostaa, vahvisti Vesa Hirvonen Koti-Karjala -lehdelle alkuviikosta.

Helpolla Hirvonen ei kisassa pääse, sillä Astra-pilotit sarjajohtaja Juha Rytkönen ja avauskisan voittanut Henri Niemi yrittävät parhaansa ryöstääkseen korkeimmat pisteet kotiin viemisiksi.

Niemi oli täysin ylivoimain avauskilpailussa Limingassa. Ralli oli hänelle ensimmäinen yleisessä luokassa. Rytkönen oli puolestaan selvä ykkönen Heinolassa, kun Niemi suistui penkkaan jo avauspätkällä. Tämä kolmikko on varmasti kärjessä talvikauden F-rallisarjan päätöskisassa.

Pikkuluokassa avauskisassa niukkaan voittoon ajoi Tomi Siurua ennen Joonas Kolehmaista. Heinolassa Starlet-kuljettajien osat vaihtuivat, kun Kolehmainen hallitsi luokkaa selvästi ollen yleiskilpailussa kakkonen. Kaksinkertainen F-Cupin mestari Juha Högström lähtee myös ensimmäiseen kisaansa tällä kaudella. Sarjalaisia tulee kirittämään viiden sarjaviitonen Timo Ruoppa Starletilla.

Väliluokan voittajat ovat vieneet myös kummassakin yleiskilpailuvoiton, Niemi Limingassa ja Rytkönen Heinolassa. Rytkönen johtaa koko sarjaa ja Niemi on kahdeksantena. Tasaisesti kummankin kisan ajanut Jari-Matti Tiilikka on Civicillä sarjassa seitsemäntenä.

Isossa luokassa viimeisen erikoiskokeen suma vei voiton Vesa Hirvoselta ja hän putosi kolmanneksi. Voiton vei 1,5 sekunnin marginaalilla viime vuoden sarjakolmonen Markus Hellström viime vuoden sarjakakkoseen toiseen Volvo-pilottiin Petteri Salmiseen. Heinolassa järjestys oli täsmälleen sama. Miesten sarjasijoitus ovat Hellström (3.), Salminen (5.) ja Hirvonen (6.).

Juha Paavilainen. Kuva: Marko Kyöstilä

Lario ja Kytölä voittoihin senioreissa

Avauskisassa senioreissa Ilmo Lario nousi tauon jälkeen selvään voittoon ennen viisinkertaista seniorimestaria Kari Kytölää ja viimeksi kaksi vuotta sitten Kiteellä aivan loistavan tuloksen ajanutta Juha Paavilaista. Heinolassa sitten Lario ajoi ulos avauspätkällä ja jäi lopulta jäännöspisteille. Kytölä ajoi jälleen kerran todella varmasti ja vauhdikkaasti vieden voiton. Voiton ansiosta hän nousi sarjan ykköseksi.

Paavilainen oli nyt toinen, mikä on myös miehen sarjasijoitus. Vuoden 2014 mestari Lasse Hirvijärvi sijoittui kolmen keskeytyksen jälkeen kolmanneksi. Koko edellä mainittu joukko ajoi BMW M3:lla ja olivat yleiskilpailun kärkipaikkojen lisäksi myös ison luokan kärki. Sarjassa on kolmantena niin ikään BMW M3:lla kilpaileva Veini Kämppi.

Pikkuluokassa kummassakin kisassa voiton on vienyt Marko Mansikkamäki ennen toista Starlet-kisaajaa Pasi Valkosta.

Väliluokassa avauskisassa korkeimmat pisteet ajoi Jari-Pekka Astralla. Avauskisassa moottoririkon kärsinyt Kai ”Luisu” Mäkelä oli ykkönen Heinolassa ennen Lehtosta. Lehtonen on kuitenkin sarjassa viidentenä heti Mansikkamäen jälkeen ja Corolla-kuski Mäkelä vasta kahdeksas. Kaksikon väliin mahtuvat vielä Lario ja Hirvijärvi.

Petri Koskinen. Kuva: Marko Kyöstilä

Raiskin varmuus takaa sarjajohdon A-junnuissa

Limingassa mentiin ennakkosuosikkien johdolla. Viime kauden lopussa F-rallisarjan osakilpailuissa huimia tuloksia B-junioreissa ajaneet Ville Hanhisuanto (BMW 325i) ja Tuomas Välilä (Astra) olivat lyömättömiä myös avauskisassa. Hanhisuanto voitti ja Välilä oli kakkonen.

Heinolaan Hanhisuanto joutui mukaan lainapelillä, joka ei kuitenkaan toiminut niin kuin piti ja tulos oli täydellisesti avauskisan vastakohta. Heikosti meni Välilällä, kun matka katkesi jo avauspätkällä tekniikan petettyä. Nyt heidän sarjasijoituksensa on Hanhisuanto viides ja Välilä kuudes. Kuitenkin he ovat jälleen kerran ennakkosuosikkeja Kiteellä.

Heinolassa korkeimmat pisteet korjasi Riku Raiski (BW 325i), joka keräsi jo avauskisastakin kolmanneksi isommat pisteet, niinpä hän komeilee sarjan piikkipaikalla. Heinolan toiseksi korkeimmat pisteet otti Tomi Hämäläinen (BMW 325i) ja kolmanneksi korkeimmat Petri Koskinen rötäävällä VW Golfilla.

Pikkuluokassa Toomas Palmi vei voiton Limingassa, Heinolassakin Starletilla kilpaileva Palmi otti luokan isoimman pistesaaliin, kun yleiskilpailunkin voittanut Rauno Palvanen (Starlet) ei tänä vuonna ole sarjassa mukana.

Väliluokan paras avauskisassa oli Välilä ennen Koskista. Koskinen oli Heinolan kunkku. Toni Velling Escort RS:llä korjasi luokan toiseksi korkeimman pistepotin.

Isossa luokassa Limingassa kolmas Hanhisuannon ja Raiskin jälkeen oli Kimmo Rostedt Volvolla. Heinolassa puolestaan Raiskin ja Hämäläisen jälkeen kolmas oli viime vuoden B-junnumestari Marko Haapsaari (BMW M3).

Sarjassa Raiskin jälkeen kakkosena on Koskinen ennen Palmia ja Rostedtia.

Rasmus Laaksonen. Kuva: Marko Kyöstilä

Tulla B-junnujen piikkipaikalla

Avauskisassa sarjaan osallistumattomat Pohjoisen pojat ottivat peräti kolmoisvoiton. Sarjan korkeimmat pisteet toi mukanaan vaihdeaski-ongelmista huolimatta Jarkko Kohtaniemi Seat Ibizalla. Vain kaksi sekuntia Kohtaniemelle jäi Mika Kaapu Starletilla. Kolmas oli Jaakko Tulla BMW M3:lla.

Heinolassakin vieras korjasi voiton, kun Jarkko Koskema oli nopein. Korkeimmat pisteet korjasi Rasmus Laaksonen kakkossijallaan ennen kaksikkoa Kaapu-Tulla.

Pikkuluokan on vienyt kummassakin kisassa Kaapu. Väliluokassa Limingassa oli kärjessä Kohtaniemi ennen Laaksosta. Heinolassa Laaksosen jälkeen kakkosena oli Golf-pilotti Ari Petlin.

Isossa luokassa Tulla on vienyt kummankin voiton ja Esa Hutri (BMW 328i) on puolestaan ollut kakkonen.

B-juniorien kärjessä on Tulla ennen Laaksosta. Kaapu on kolmantena perässään Hutri, Kohtaniemi ja Petlin.

Kauden päätöskisa Keski-Karjala Ralli

Kun Kitee oli viimeksi talvella vuonna 2005 F-sarjan osakilpailuna, niin reitillä oli puolitoistametriset penkat.  Tällä kertaa ei niin korkeita penkkoja ole, mutta silti lunta on reilusti. Keski-Karjalan UA:n järjestämä nimikkoralli Keski-Karjala Ralli ajetaan lauantaina 25.2.2017.

Kilpailukeskuksena toimii Kiteen lukio, osoitteessa Koulutie 3, 82500 Kitee. Toimisto avataan klo 8.00. Turvallisuustarkastus alkaa klo 9.01 Kiteen Liikennepalvelu Oy:n tiloissa, Niittytie 5, 82500 Kitee.

Heinolan voittaja ja sarjan kärkeen noussut Suonenjoen UA:n Juha Rytkönen lähtee matkaan ensimmäisenä noin 215 kilometrin reitille, joka sisältää viisi erikoiskoetta, joiden yhteispituus on peräti 80 kilometriä. Lähtö tapahtuu Kiteen torilta klo 11.01.

Kilpailijat kiertävät ensiksi kolme erikoiskoetta ja tauolle Kitee Lukiolle saavutaan noin klo 14. Tauon jälkeen ajetaan kaksi erikoiskoetta. Maaliin ensimmäistä kilpailijaa odotetaan saapuvan noin klo 16.40

Ralli-info luettelona

Keski-Karjala Ralli, Keski-Karjalan UA, 25.02.2017
Kilpailukeskus: Kiteen Lukio, Koulutie 3, 82500 Kitee

Lähtö: klo 11.01, Kiteen Tori

Tauko: n. 14.00: Kiteen Lukio, Koulutie 3, 82500 Kitee

Maali n. klo 16.40: Kiteen Lukio, Koulutie 3, 82500 Kitee

Rallipaketit:

10€, myynti klo 8.00 alkaen (sis. kaksi ranneketta, jolla pääsee jokaiselle erikoiskokeelle, reittikartan ja osanottajaluettelon). Erikoiskoekohtaiset liput 5€.

Myyntipaikat

Teboil Kitee, Kiteentie 51, 82500 Kitee

Neste Tolosenmäki, Joensuuntie 304, 82380 Kitee

Gulf Honkavaara, Honkakaarre 2, 82220 Joensuu

Tulokset ja onlinepalvelut: www.ajaksi.fi

Seuraa myös:
www.f-rallisarja.fi
Keskikarjalanua.fi/Keski-Karjala-ralli-25.2.2017

facebookista: F-rallisarja ja Keski-Karjala Ralli

Teksti: Jorma Mikkola

Uusimmat

Lisää aiheesta

Ralli