Jääspeedway 03.03.2020

Venäjä mestariksi, Suomella epäonnea

Suomi vastaan Tsekki. Lukas Hutla (4), Mikko Jetsonen (21), takana seuraavat Matti Isoaho ja Jan Klatovski. Kuva: Timo Eronen

Venäjä juhli jääspeedwayn maailmanmestaruutta Saksassa viikonloppuna. Suomi lähti kilpailuun mukavissa tunnelmissa, mutta tuloksena oli kilpailun häntäpaikka.

– Hyvät ovat fiilikset ja ihan varmasti tiimihenki myös. Täysillä lähdetään treenaamaan ja hakemaan hyvää vauhtia radalta, Suomen joukkueenjohtaja Miia-Mari Vepsäläinen tuumaili Berliinissä perjantaina ennen MM-maajoukkuefinaalin harjoitusten alkua.

Lauantaina kilpailu alkoi Suomen osalta epäonnen varjostamana, joukkueen kapteeni Matti Isoaho ajoi ensimmäisessä erässä yhteen Kazakstanin edustajan kanssa molempien päädyttyä suojapaalien sekaan. Tuomari hylkäsi Isoahon erästä, joten Suomen edustajaksi ensimmäiseen MM-starttiinsa jäi Christer Biskop. Biskop ajoi hyvin ensimmäiset kierrokset, mutta sen jälkeen koneesta hävisi veto ja mies joutui hellittämään vauhtiaan. Maalilipulla odotti kuitenkin se yksi MM-piste.

Jos oli miehillä puuhaa erän jälkeen, niin ongelmia riitti järjestäjilläkin. Ritsat alkoivat temppuilla heti kättelyssä ja melkein koko kilpailu ajettiin sen jälkeen lippulähdöillä.

Seuraavaan Suomen erään saatiin vain yksi edustajamme ritsoille. Isoaho veti varikolla huilia, Biskopin pyörän korjaukset olivat kesken, joten Mikko Jetsonen joutui edustamaan Suomea yksin.

Kilpailupäivä eteni totuttuun tapaan, venäläiset ajoivat kärjessä Ruotsin ja Saksan seuratessa vanavedessä. Päivän kovimmat aplodit saivat Hans Weber ja Martin Haarahiltunen, jotka löivät upealla ajollaan kiilaa venäläisten ylivoimaan. Molemmat miehet nappasivat pisteen pois Venäjän joukkueelta.

Suomen Isoaho ajoi huikean erän Itävallan Harald Simonin kanssa. Alusta loppuun miehet ajoivat yhdessä nipussa, mutta Simon vanhana konkarina hallitsi pariajon niksit. Hän seurasi oman ajon ohella Charlie Ebneriä toisella silmällä ja ratkaisi pienellä peittauksella Itävallalle maksimipisteet. Erän jälkeen Isoaho ja Simon kättelivät takasuoralla reilun kamppailun merkiksi. Hieno ele molemmilta.

Sunnuntai jatkui täysin samalla kaavalla kuin lauantain ensimmäinen erä Suomen osalta. Suomi ajoi Tšekkiä vastaan. Ensimmäisessä kurvissa Tšekin Lukas Hutla joutui pyöränsä kanssa pito-ongelmiin, takaa tullut Isoaho ei voinut tilanteelle mitään, ja ajoi taas suojapaaleihin. Isoahon mekaanikoilla riitti tekemistä sen jälkeen. Pyörään vaihdettiin koko etupää kolhuja saaneen tilalle.

Seuraavat erät ajoivat Jetsonen ja Biskop. Jetsonen väläytti muutamaan kertaan hyviä startteja. Biskopin vauhti oli myös hyvää, edellisenä päivänä pyörää vaivanneet tekniset ongelmat verottivat miehen suoritusta valitettavasti myös sunnuntaina.

Venäjä meni menojaan, ainoan pisteen Venäjältä pystyi nappaamaan Saksan Hans Weber. Venäjä raivasi tiensä superfinaaliin vakuuttavasti. Vastaan se sai loistavasti ajaneen Ruotsin joukkueen, mutta kokemus oli valttia. Finaali meni Venäjälle pistein 13-2, ja koko mestaruus pisteillä 57+13.

Pronssista kamppailivat Saksa ja Itävalta. Pronssifinaalin ensimmäisessä kaarteessa Harald Simon kaatui pahannäköisesti suoraan radalta ulos betonialustalle. Mies nousi kuitenkin ylös ja protestoi radan kuntoa. Startti uusittiin, mutta Itävallan joukkue ei saapunut ollenkaan ritsoille, joten Saksa varmisti pronssimitalin kahden miehen näytösajolla.

Suomi jäi lopputuloksissa viimeiselle, eli seitsemännelle sijalle. Parhaana pistemiehenä oli Jetsonen, joka urakoi eriä joukkuetovereiden epäonnen kautta. Suomella oli kahden päivän aikana epäonnea aivan tarpeeksi yhdelle kisaviikonlopulle. Berliini on vaikea rata ajettavaksi, sen saivat miehet todeta. Pääasia, että Suomi on edelleen mukana joukkueena MM-kilpailuissa.

Suomen MM-maajoukkue: joukkueenjohtaja Miia-Mari Vepsäläinen (vas.), Mikko Jetsonen, Matti Isoaho (kapteeni) ja Christer Biskop. Kuva: Timo Eronen

Teksti: Timo Eronen

Uusimmat

Lisää aiheesta

Jääspeedway