Rallisprint 02.03.2016

Veikkoinkorpeen Rallisprint-kilpailu

Jussi Järvinen toimii järjestelytoimikunnan puheenjohtajana.

Vihdin Urheiluautoilijat järjestää huhtikuussa isojen autojen kilpailun lähes 20 vuoden tauon jälkeen.

Veikkoinkorven teollisuusalueella järjestetään lauantaina 23.4. kansallinen rallisprint-kilpailu. Odotettavissa on, että Veikkoinkorvessa nähdään suuri joukko Suomen parhaimpia rallisprint-kilpailijoita, sillä Vihdin kilpailua seuraavana päivänä järjestetään Tammisaaressa SM-sarjan avauskilpailu.

– Tämän hetkisen tiedon mukaan moni huippukilpailija tulee testaamaan ja kokeilemaan kilpailukalustoaan Veikkoinkorven kilpailuun ennen SM-sarjan avausta. Kaikkiaan odotamme reilusti yli 100 kilpailijaa, kertoo järjestelytoimikunnan puheenjohtaja Jussi Järvinen.

Veikkoinkorvessa järjestettävän kilpailun myötä tänä vuonna 48 vuotta täyttävä Vihdin Urheiluautoilijat palaa isojen autojen kilpailuiden järjestäjäksi. Vihdin UA järjesti ahkerasti erilaisia, erittäin suosittuja autokilpailuita varsinkin Nummelan lentokentällä. Monet muistavat varsinkin värikkäät rallicross-kilpailut, joissa legendaariset crossitähdet Matti Alamäki, Seppo Niittymäki ja Norjan Martin Schanche ottivat mittaa toisistaan.

Vuoden 1993 jälkeen lentokentällä ei ole saanut järjestää autokilpailuita. 1960-luvun lopussa Vihdin UA järjesti ST-ajoja.

Edellisen kerran Vihdin Urheiluautoilijat järjesti rallisprintin vuonna 1999, silloinkin kilpailtiin Veikkoinkorven teollisuusalueella.

Viime vuosina Vihdin UA on keskittynyt karting-kilpailuiden järjestämiseen, tänäkin vuonna Vihdin radalla kilpaillaan heinäkuun puolivälissä kartingin SM-pisteistä.

– Pidemmän aikaa seuran jäsenistöllä on ollut halu järjestää myös isoille kilpa-autoille tarkoitettu kilpailu. Nyt aika on kypsä, pääsemme jatkamaan seuran maineikkaita perinteitä kilpailuiden järjestäjänä. Saamme apua järjestelyihin Nurmijärven Urheiluautoilijoilta, joka on järjestänyt rallisprintin arvokilpailuita vajaan 20 vuoden ajan, sanoo Jussi Järvinen.

Paljon työtä

Autokilpailun järjestäminen vaatii paljon työtä.

– Kilpailun järjestäminen edellyttää meiltä paljon viranomaislupia, lupia kiinteistönomistajilta ja monien muiden asioiden hoitamista kuntoon. Vihdin kunta on suhtautunut hienosti kilpailuumme, kunta on myöntänyt meille luvan Veikkoinkorven katualueiden käyttöön. Myös yhteistyö alueen yrittäjien kanssa on sujunut hyvin, kiittelee Jussi Järvinen.

– Kilpailun koosta kertoo se, että kilpailupäivänä meillä on töissä vajaat 200 ihmistä.

Veikkoinkorpeen on suunniteltu vauhdikas, reilun kahden kilometrin pituinen asfalttipintainen rata. Radan suunnittelussa on ollut mukana Vihdin Urheiluautoilijoiden kolminkertainen rallisprintin SM -mitalisti Markku Jääskeläinen.

– Rata on nopea ja vaativa. Myös turvallisuudesta on huolehdittu. Yleisöllä on radan varressa lukuisia, hyviä ja turvallisia katselupaikkoja, painottaa Jussi Järvinen.

Autourheilun peruslaji

Rallisprint kuuluu myös autourheilun peruslajeihin.  Rata on yleensä samantyyppinen kuin rallin erikoiskoe, mutta sen pituus on lyhyempi. Sprintissä ajetaan yleensä kahden-neljän kilometrin rata kahteen kertaan.

Kilpailijan nopein aika huomioidaan.

Rallista poiketen rallisprint-autossa ei ole kartanlukijaa, vain kuljettaja.

Kilpailukalusto on lajissa varsin kirjavaa. Huipputasolla on uutta rallikalustoa ja tehokkaita turboautoja, mutta harrastajatasolla ajetaan vanhemmalla ja edullisella kalustolla.

Rallisprintissä on myös nuorten luokka, johon kilpailijat saavat osallistua sen vuoden alusta jolloin täyttävät 16 vuotta.

Teksti: Eero Wihuri, Kilpailun tiedottaja

Uusimmat

Lisää aiheesta