Rata-ajo 21.07.2018

Vauhtiajojen ratakilpailut täynnä tapahtumia lauantaina – Janne Ahonen viihdytti yleisöä varikolla

Yleisö pääsi nauttimaan drifting-autojen sudittelusta Vauhtiajojen lauantaipäivässä. Kuva: AKK/Pertti Kangasmäki

Vauhtiajojen rataohjelma oli lauantain osalta tykitetty täyteen toimintaa. Rata-SM-sarjan ja lisäluokkien ohella radalle oli järjestetty runsain määrin ohjeisohjelmaa. Ratakilpailujen lukuisien tapahtumien myötä suunnitelmia jouduttiin kuitenkin muuttamaan. Varikollakin nähtiin tuttuja naamoja, kun yleisöllä oli mahdollisuus tehdä lähempää tuttavuutta kiihdytysautonsa näytille tuoneeseen Janne Ahoseen.

Alkuperäinen suunnitelma meni rataohjelman osalta uusiksi, kun jo lämmittelyistä lähtien kilpailut jouduttiin useaan otteeseen keskeyttämään punaisilla lipuilla. Jo pitkälle venyneen päivän lopuksi V1600-luokan lähdössä sattuneen ulosajon seurauksena osa radan betonikaiteesta kaatui, ja kilpailut jouduttiin perumaan loppupäivän osalta.

Rankkasateelta ei vältytty tänäkään vuonna, kun alkupäivän kuumuuden jälkeen taivas repesi iltapäivän kilpailujen aikana. Rankkasateen vuoksi näytösohjelmia jouduttiin siirtämään sunnuntaille turvallisuussyiden vuoksi. Sunnuntain ohjelmatarjonta pursuaakin radan puolella tarjontaa joka aistille, kun radalla nähdään mm. Supermotot, Nitro Bike, Caravan race ja maailman nopein puimuri.

Janne Ahonen mukana Vauhtiajoissa ensimmäistä kertaa

Vauhtiajojen varikolla nähtiin myös talviurheilusta tuttu mies, kun mäkihyppääjä ja kiihdytysautoilija Janne Ahonen saapui esittelemään menopeliään. Mies oli tuonut mukanaa top fuel dragster -kilpa-autonsa, jota yleisö pääsi ihastelemaan lähietäisyydeltä.

– Tämä on oma autoni millä itse ajan, top fuel dragster, eli drag racingin kuninkuusluokan auto. Autossa on tehoa 9000 hevosvoimaa. Se kiihtyy nollasta sataan 0,4 sekunnissa. 300 metrissä vauhtia on jo 500 kilometriä tunnissa. Auto kiihtyy nollasta viiteensataan alle neljässä sekunnissa, kertasi Ahonen kilpa-autonsa suorituskykyä.

Ahonen aloitti kiihdytysautoilun jo vuonna 2003, jolloin mies ajoi ensimmäistä kertaa koko sarjan. Sitä ennen Ahonen oli seurannut lajia sivusta mielenkiinnolla, muttei kuvitellut vielä silloin, että lähtisi itse ajamaan. Maailman nopein moottoriurheilulaji vei kuitenkin mukanaan, eikä loppua ole sittemmin näkynyt.

– Kai se on se vauhti ja räjähtävä suorituskyky, vähän niin kuin tuolla mäessäkin, summaili Ahonen kiihdytysajon viehätystä.

– Sitten kun pääsi kokeilemaan ja sitä kautta kilpailemaan niin eihän sitä ilman enää pärjää! Kyllä se on se meikäläisen huume.

Ahonen on ensimmäistä kertaa tänä viikonloppuna Vauhtiajoissa. Mies oli jo tutustunut etukäteen ratapuolen ohjelmaan, ja aikoi ehtiä vilkuilemaan myös radan suuntaan viikonlopun aikana.

– En ole aikaisemmin Vauhtiajoissa ollut, tosi kiva olla täällä. Eiköhän tässä tule vielä nähtyä kaikenlaista näiden parin päivän aikana. Ei ole sen kummempaa ratapuolen suosikkia, mielenkiinnolla menen tämän ja huomisen päivän aikana välillä vilkaisemaan mitä radalla tapahtuu, pohti Ahonen.

Ratakilpailut jatkuvat huomenna muuttuneella aikataululla. Kilpailuerät alkavat jo klo 9.30, ja viimeinen lähtö starttaa matkaan klo 15.25. Näytösohjelmista päästään nauttimaan kilpailun tauoilla noin klo 12.20 ja klo 14.10.

Teksti: Kristiina Vaalasmaa

Uusimmat

Lisää aiheesta

Rata-ajo