jokamiehenluokka 27.04.2016

Vauhdikas vappu Kemoralla – Asfalttikunkkuun jälleen huikea määrä osallistujia

Asfalttikunkku on Suomen suurin jokamiesluokan kilpailu.

Suomen jokkiskansa kerääntyy tulevana viikonloppuna 29.4-1.5.2016 Veteliin, Kemoran moottoriradalle. Asfalttikunkku kilpailun suosio jatkuu vuodesta toiseen, nyt mukaan on ilmoittautunut 850 kuljettajaa. Vetelin Urheiluautoilijoiden järjestämä kilpailu on kolmipäiväinen, kuljettajat kilpailevat neljässä eri luokassa, Nuoret, Etuveto- ja kardaani, Naiset, ja Yleinen. Torstai on varattu rataan tutustumiseen, itse kisaa käydään perjantaista sunnuntaihin.

Torstaina on varattu mahdollisuus kuljettajille tutustua rataan ja varsinainen kilpailu käynnistyy Nuorten luokalla perjantaina klo 9.00. Päivä jatkuu etuveto- ja kardaaniluokalla alkaen klo 12.00.

Lauantaina aloitetaan naisten luokalla, ensimmäinen alkuerä starttaa klo 09.00. Päivä jatkuu yleisen luokan karsinnalla, joka aloitetaan klo 12.00.

Sunnuntaina jatketaan kilpailua klo 10.00, päivä huipentuu yleisen luokan finaaleihin, joissa ratkaistaan XXVII Asfalttikunkun voitto.

Jokamiesluokka eli jokkis on autourheilun peruslaji, jonka harrastajia löytyy ympäri Suomen ja eri ikäryhmistä. Lajin ideana on edullinen kalusto, sillä jokainen kilpailuun osallistuva sitoutuu myymään autonsa kisan jälkeen, hinta on vakio. Tosin auton saantiin tarvitaan myös onnea, sillä jos useampi haluaa saman auton, arpa ratkaisee uuden omistajan.

Vetelin Urheiluautoilijoiden järjestämä kilpailu ajetaan kokonaan asfaltilla, poiketen näin perinteisistä soraradoista, joilla jokamiesluokkaan enimmäkseen ajetaan. Asfaltti on haasteellinen ja tasapuolinen kuljettajille, mikä onkin yksi tärkeä syy siihen, että Asfalttikunkku on vakiinnuttanut paikkansa yhtenä merkittävimmistä jokamiesluokan kilpailuista.

Naisten luokkaan on ilmoittautunut kautta aikojen toiseksi suurin määrä osallistujia 105 kilpailijaa. Mukana on koko Suomen parhaimmisto. Viime vuotista voittoa lähtee puolustamaan Anne Rytkönen Suonenjoelta. Kemoran rata on hänelle jo tuttu, sillä tämä on neljäs Asfalttikunkku, jossa nainen on mukana. Haasteena tämän vuotisessa kisassa on uusi auto, johon tutustuminen jää torstain harjoituksiin.

– Voitto ei ole helppo, sillä jokainen tekee kaikkensa päästäkseen A-finaaliin, Asfalttikunkku on niin suuri ja kovatasoinen tapahtuma, että voittoa arvostetaan Suomen mestaruuden tasolla, toteaa Rytkönen, jonka toiveena on kuiva keli, jotta rajoja koettelevalla ajotyylillä päästään ruutulipulle ilman pyörähdyksiä.

Nuorten luokka on nimensä mukaan tarkoitettu nuorille 15-18-vuotiaille kilpailijoille. Ikärajan myötä vaihtuvuus tässä luokassa on suuri, kun täysi-ikäisyyden myötä siirrytään muihin luokkiin. Nuoria on kisaan ilmoittautunut yhteensä 90.

Etuveto-Kardaaniluokka on ollut mukana Asfalttikunkku-kilpailussa vuodesta 2005. Etuveto-kardaaniluokka ajetaan kokonaisuudessaan perjantaina, joten myöhäiseen iltapäivään on odotettavissa todella kovatasoisia finaalilähtöjä. Mukana on 294 kuljettajaa.

Kisaviikonloppu huipentuu yleiseen luokkaan, jossa alkuerät ajetaan lauantaina ja sunnuntai huipentuu finaaleihin, jolloin ratkeaa Asfalttikunkku vuosimallia 2016. Yleiseen luokka on perinteisesti kerännyt suurimman osallistujamäärän, niin nytkin: 360 kuljettajaa.

Mäkikunkussa mukana 30 lasta

Asfalttikunkku kilpailun yhteydessä järjestetään lapsille Mäkikunkku, mäkiautokilpailu lauantaina 30.4 klo 12.00 alkaen. Kilpailurata on noin 150 metriä pitkä suora asfalttipintainen rata. Kilpailijat jaetaan eri luokkiin iän mukaan. Kilpailu tapahtuu aikalaskuna kaksi kilpailijaa kerrallaan. Luokassaan parhaan ajan saanut on voittaja, kilpailuun on ilmoittautunut mukaan noin 30 kuljettajaa.

Kemoran moottorirata tarjoaa hyvät puitteet kilpailun järjestämiseen niin kilpailijoille, kuin yleisölle.

Uutuutena tälle vuodelle Vetelin Urheiluautoilijat on hankkinut Kemoran radalle Led-valotaulun. Kokoa taululla on 5×3 metriä ja taulun huippu on jopa 10 metrin korkeudella. Tämä mahdollistaa entistä paremmin kisa informaation välityksen varikolle.

Katetusta katsomosta voi seurata koko vauhdikkaan kilpailun kulun, jossa tullaan näkemään huikeita lähikontakteja ja rajua yrittämistä tasaisissa lähdöissä eli jokkista parhaimmillaan.

Lisätietoja kilpailusta www.vetua.fi

Kilpailun osanottajaluettelo

Lue myös: Moottoriurheilu.tv/Yli 100 naista kilpailemassa ensi viikonlopun Asfalttikunkussa

Teksti: Sanna Korpela / Vetelin Urheiluautoilijat ry

Uusimmat

Lisää aiheesta