MM-Ralli 02.10.2019

Varmistaako Rovanperä mestaruuden Walesissa?

Kalle Rovanperä voi varmistaa WRC 2 Pro -luokan tittelin. Kuva: Santeri Rosenvall / AKK.

Tulevana viikonloppuna ajetaan rallin MM-sarjan kauden kolmanneksi viimeinen osakilpailu Iso-Britanniassa. Walesissa keskuspaikkaansa pitävän perinteikkään rallin tunnetusti liukkaille sorateille lähtee yhteensä neljä suomalaista kuljettajaa.

M-Sport Fordin Teemu Suninen, Toyotan Jari-Matti Latvala ja Citroenin Esapekka Lappi pitävät yllä sinivalkoisia värejä WRC-kuninkuusluokassa. Viime kisassa Turkissa voitostakin taistellut Lappi mielii varmasti jatkoa Neste Rallista piritysruiskeen saaneelle kaudelleen.

WRC 2 Pro -luokassa Kalle Rovanperällä on mahdollisuus varmistaa luokan mestaruus Walesissa. Mestaruus varmistuu, mikäli tiistaina 19 vuotta täyttänyt Rovanperä sijoittuu britti Gus Greensmithin ja Norjan Mads Östbergin edelle. Mikäli Rovanperä ei puolestaan pääse viikonloppuna maaliin, on Greensmithin ja Östbergin sijoituttava kahden kärjen ulkopuolelle, jotta mestaruus tulee Suomeen.

R2-luokan Fordilla kilpailuun on ilmoittautunut myös Markus Manninen, mutta valitettavasti hän osallistuu vain kilpailun nuotitukseen puuttuneen kilpailubudjetin vuoksi.

WRC 2 -luokassa nähdään erittäin historiallinen hetki, kun vuoden 2003 maailmanmestari, norjalainen Petter Solberg ajaa uransa viimeisen MM-rallin. Historiallisuutta lisää sukupolvenvaihdos, sillä Petterin huippulupaava poika, 18-vuotias Oliver ajaa samalla uransa ensimmäisen MM-rallin. Tulevilla kausilla nuoremmasta Solbergista ja Rovanperästä povataan sarjan kovimpia kilpakumppaneita.

MM-pistekamppailu kuumeni Turkissa

Turkin osakilpailuun isossa pistejohdossa lähtenyt Viron Toyota-kuljettaja Ott Tänak lähtee pistejohdossa myös Iso-Britannian MM-rallin teille. Pistejohto ranskalaiseen hallitsevaan mestariin Sebastien Ogieriin on kuitenkin kaventunut vain 17 pisteeseen.

Belgiassa vaikeuksissa rämpinyt Belgian Thierry Neuville on kolmantena 30 pisteen erolla Tänakiin. Neuvillen on onnistuttava Walesissa pitääkseen mestaruushaaveet elossa.

M-Sportin Elfyn Evans tekee odotetun paluun ratin taakse kotirallissaan. Walesilainen Evans ei pystynyt osallistumaan kolmeen edelliseen MM-ralliin johtuen Viron testikilpailussa saamastaan vammasta. Sunisen ja Evansin lisäksi M-Sportin riveissä nähdään jälleen ruotsalainen Pontus Tidemand.

Hyundailla espanjalainen Dani Sordo tekee tilaa irlantilaiselle Craig Breenille. Irlantilaisen lisäksi Hyundain ratissa on totutusti Thierry Neuville sekä Turkissa kolmanneksi ajanut Norjan Andreas Mikkelsen.

Suomalaisista Latvala on MM-pisteissä korkeimmalla, kun 84 pistettä oikeuttaa kuudenteen sijaan. Seuraavilla sijoilla perässä tulevat sekä Suninen että Lappi.

Valmistajien MM-taistossa Hyundai johtaa Toyotaa 19 pisteellä.

Kuljettajien MM-pisteet 11/14:
1. Ott Tänak (EST) 210
2. Sebastien Ogier (FRA) 193
3. Thierry Neuville (BEL) 180
4. Andreas Mikkelsen (NOR) 94
5. Kris Meeke (GBR) 86
6. Jari-Matti Latvala (FIN) 84
7. Teemu Suninen (FIN) 83
8. Esapekka Lappi (FIN) 80
9. Elfyn Evans (GBR) 78
10. Dani Sordo (ESP) 72

Kuljettajien MM-pisteet, WRC 2 Pro 11/14:
1. Kalle Rovanperä (FIN) 166
2. Gus Greensmith (GBR) 110
3. Mads Östberg (NOR) 110
4. Jan Kopecky (CZE) 79
5. Lukasz Pieniazek (POL) 79

Valmistajien MM-pisteet 11/14:
1. Hyundai Shell Mobis WRT 314
2. Toyota Gazoo Racing WRT 295
3. Citroen Total WRT 259
4. M-Sport Ford WRT 184

Kuljettajien kommentit

Teemu Suninen (kuva) on MM-pisteissä aivan Jari-Matti Latvalan kanssa. Kuva: Markus Mäki/AKK.

Teemu Suninen, Ford Fiesta WRC #3, M-Sport Ford World Rally Team

– Pidän todella tästä rallista. Täällä on mennyt aiemminkin hyvin. Viime vuonna minulla ei ollut paljoa kokemusta erikoiskokeista, mutta olin todella tyytyväinen suoritukseeni ennen keskeytystäni. Tarkoitus on jatkaa niitä otteita ja mahdollisesti haastaa kärki.

– Ajoimme testit Greystokessa. Vaikka tiet olivat siellä vähän kovemmat kuin Walesissa, luulen, että saimme hyvät säädöt, jotta pystymme hyvään suoritukseen vaikeilla pätkillä.

– Isoin haaste varmaan silti on unenpuute. Saamme arviolta 4-5 tuntia yössä nukutuksi. Siirtymät päivän ensimmäisille erikoiskokeille ovat pitkiä. Se on fyysisesti ja henkisesti haastavaa olla heti hereillä noilla erikoiskokeilla, mutta se on osa tämän rallin haasteita.

Esapekka Lapin ajo on kulkenut Suomen MM-rallista lähtien. Kuva: Markus Mäki / AKK.

Esapekka Lappi, WRC, Citroen C3 WRC #4, Citroen Total WRT

– Tämä ralli on ikoninen kilpailu. Täältä löytyy kaikkea: erikoiskokeita pimeässä, sumua, sadetta ja tuulta. Se on aina todellinen haaste. Tämä ralli vaatii rohkeutta, sillä erikoiskokeet ovat samaan aikaan nopeita ja jouheita. Täällä auto ei saa olla liian herkkä pidon muutoksille, koska niitä tulee jatkuvasti. Teimme hyvää työtä testeissä, vaikka tiet olivat kuivia. Meidän lähtöpaikalla sateesta on jonkinasteista haittaa. Silti Turkissa sain kuitenkin hyvän tuntuman autoon ja ajamiseen, vaikka siellä satoikin.

Jari-Matti Latvalalle on tärkeää nostaa Toyota tallien MM-sarjan kärkeen. Kuva: Santeri Rosenvall / AKK.

Jari-Matti Latvala, WRC, Toyota Yaris WRC #10, Toyota Gazoo Racing WRT

– Tämä ralli on minulle erityinen ja olen aina nauttinut siitä. Isoin haaste tietysti on säätila. Vuosien saatossa olen nähnyt täällä lunta, jäätä, kauheita tuulia ja sadetta melkein joka kulmasta. Jos sataa, niin erikoiskokeet saattavat puhdistua mudasta ja pito voi parantua. Mutta teiden kuivuessa niistä voi tulla todella liukkaita. Haluan päästä samalle tasolle kuin Suomessa ja Saksassa, kun minulla oli hyvä ajorytmi päällä. Toivottavasti voimme saavuttaa hyvän sijoituksen auttaaksemme tiimiä MM-taistossa.

Kalle Rovanperä, WRC 2 Pro, Skoda Fabia R5 #21, Skoda Motorsport

– Mielenkiintoista nähdä, miten täällä menee. Emme ole juuri päässeet testaamaan märällä ennen tämän viikon maanantaita. Meillä on ollut auton kanssa ongelmia kisoissa, joissa pito on huono. Tämä kisa on hyvä testi senkin suhteen.

– Tämän vuoden kilpailu on varmasti kovatasoisin tähän saakka, koska mukana on Hayden Paddonin ja Mads Östbergin kaltaisia kuskeja. WRC 2 -luokassa kovaa menee varmasti myös Oliver Solberg. He kävivät täällä aiemmin jo valmistautumassa kisaan.

– Viime vuonna oli hienoa voittaa täällä. Kun auto toimii, täällä saa mennä todella kovaa ja se on kivaa.

Teksti: Neste Ralli / Viestintä.

Iso-Britannian MM-ralli 2019: Sumua ja mutaa kaikilla mausteilla

Uusimmat

Lisää aiheesta

Ralli