Rata-ajo 12.05.2019

Varikkosuoran ylinopeus kostautui Mikko Eskeliselle ja Jake Rattenburylle Englannin Silverstonessa

Mikko Eskelinen. Kuva: Foto Speedy Italia

Lauantaina upeasti palkintokorokesijoituksella Lamborghini Super Trofeo EM-sarjan Englannin Silverstonen Formula-1 radalla avannut Mikko Eskelinen ja hänen brittiläinen tallitoveri Jake Rattenbury olivat tukevasti äitienpäivänä ajetun sarjan toisen osakilpailun voittotaistelussa mukana, kunnes liian suuri tilannenopeus varikkosuoralla johti tuomariston määräämään varikon läpiajorangaistukseen ja niukkaan tipahtamiseen palkintokorokkeen ensimmäiselle ulkopuoliselle sijalle.

Rattenbury avasi kilpailun AM-luokan paalupaikalla, joka oikeutti yleiskilpailun seitsemänteen lähtöruutuun. Aurinkoisen keväisissä olosuhteissa ajettu kilpailun lähtö oli sekasortoinen, jossa Jake ajatuksen verran myöhästyi ja lähtökiihdytyksessä putosi kymmeneksi sekä epäonneksi myös pahimpien kanssakilpailijoiden taakse. Lisäksi kun oma PRO-luokan tiimikaveri jäi jumiin samaan ruuhkaan, niin Rattenbury sai tehdä hartiavoimin töitä ohitusyrityksissään, jotka lopulta palkittiin hienolla nousulla takaisin seitsemännelle sijalle ja AM-luokkajohtoon. Kuitenkin kuljettajan vaihtoon tultaessa hänellä oli aavistuksen liian paljon vauhtia varikolla, jonka myötä tuomaristo mätkäisi tuntuvan rangaistuksen ja taistelu tuloillaan olleesta AM-luokan voitosta kaatui siihen.

Kuljettajan vaihdon ja rangaistuksen suorituksen jälkeen Eskelinen teki mitä pystyi, ja sai epäonnisen kanssakilpailijan avustuksella tuotua 620 hevosvoimaisen Lamborghini Huracan Super Trofeo EVO kilpa-auton maalilipulle vain neljä sekuntia palkintokorokesijoituksesta. Neljänneksi korkeimmat mestaruuspisteet olivat silti suuri pettymys Eskeliselle, joka tukevasta luokkajohdosta kutsuttiin suorittamaan tiimikaverin tekemä virhe.

– Kilpailun lähtö oli kaaosmainen, kun paalupaikkamies venytti kilpailun sääntöjä yrittämällä pelata kanssakilpailijoilleen rangaistuksia. Siinä hitaasti toteutetussa startissa tiimikaverini hieman nukkui ja näin pahimmat kanssakilpailijat sekä myös oma tiimikaveri pääsi ohitse. Mikäli vain Jake olisi saanut ajaa omaa puhdasta ajosuoritustaan, eikä hän olisi joutunut ajamaan PRO-luokan tiimikaveriamme vastaan, niin tuloskin olisi voinut olla aivan toisenlainen kuin nyt. Sitten huikean taistelun jälkeen hänellä oli liikaa vauhtia varikolle tultaessa ja meidän taistelu voitosta päättyi jäännöspisteiden keräämiseen. Harmillinen virhe, josta nyt vain pitää ottaa opiksi, Eskelinen kertoo.

– Nyt kun ensimmäinen kuudesta osakilpailuviikonlopusta on ajettu, niin olemme nähneet, että yhteenkään virheeseen ei tässä sarjassa ole varaa. Eilen kanssakilpailija painoi minut hetkeksi ulos radalta ja se pudotti meidät johtoasemasta kolmanneksi. Tänään liiallinen nopeus varikkosuoralla johti tuomariston määräämään rangaistukseen ja siten jälleen mukavasta luokkajohdosta jäimme lopulta palkintokorokesijoitusten ulkopuolelle. Kyllä todellakin harmittaa ja näistä on seuraaviin kilpailuihin pakko ottaa opiksi, Eskelinen summaa.

Lamborghini Super Trofeo EM-sarjan Englannin Silverstonen toisen osakilpailun AM-luokan voittoon ajoi eiliseen tapaan ranskalainen Nicolas Gomar, joka oli lipulta yli 10 sekuntia eilenkin kakkosijan napannutta italialaista Raffaele Giannonia nopeampi. Eskelinen ja Rattenbury jäivät lopulta 17,739 sekuntia voitosta ja 4,165 sekuntia palkintokorokesijoituksesta.

Seuraavat kaksi osakilpailua ajetaan kesäkuun viimeisenä viikonloppuna Italian Misanon radalla, jossa keskikesän helteessä ajetaan sarjan ainoa ns. keinovalaistuksessa ajettava osakilpailu.

Teksti: Jani Kekoni

Uusimmat

Lisää aiheesta

Rata-ajo