Ralli 11.10.2018

Urjalan Historic Rally päättää HRT-kauden

Ilkka Kiviniemen kausi päättyy viiden luokkavoiton ja selkeän pistejohdon jälkeen ansaittuihin mestaruusjuhliin, sillä jo ennen Urjalassa ajettavaa historicien päätöskisaa parkanolainen varmisti mestaruutensa ikäkategoriassa 4 (->90). Kuva: Marko Kyöstilä

Lauantaina 13.10. Nuutajärven Lasitehdas keskuspaikkanaan Urjalan UA isännöi Historic Rally Trophy -sarjan päätöskilpailua. Kilpailu alkaa klo 11.01 Lasitehtaan alueelta ja ensimmäisiä kilpailijoita odotellaan maaliin noin klo 15.15. Kisaan ilmoittautui yhteensä 135 autokuntaa, joista historic-luokissa ajaa noin 60 kilpailijaparia.

Tasanopeusluokka ei ole Urjalassa mukana, mutta tuttuun tapaan Aircooled.fi Kupla -sarjan sekä BMW Extreme -kisaajat ovat. Kilpailuaamuna kilpailijoiden ilmoittautuminen kuitenkin tapahtuu lisämääräyksen mukaisesti Lahma-Trans Oy:n tiloissa, Harjutie 16, Urjala.

HRT-sarjassa ajetaan neljän ikäkategorian sekä nuottisarjan mestaruuksista. Vain ”nuorimpien” autojen kategoriassa 4 (->90) parkanolaisella Ilkka Kiviniemellä on jo täysi voittopotti saldona, eikä muilla ole mahdollisuuksia mennä pisteissä ohi. Kiviniemi ei ole Urjalaan ilmoittautunut, joten luokkavoitosta saatavat pisteet on nyt jaossa muista mitaleista taisteleville. Tasapistein kakkosena olevat Antti Siikala ja Ilkka Koskela sekä kuuden pisteen em. kaksikosta oleva Esa Lindroos ja pisteen erolla Lindroosiin ajava JP Haapasalo ratkaisevat keskenään sijat 2–5.

Kategoriassa 3 (->81) Arttu Karttunen ei enää pysty kasvattamaan pistepottiaan, sillä täysi suora eli viisi voittoa on jo ”plakkarissa”. Pistekakkosella Vesa Gladilla sekä neljäntenä ennen Urjalaa 44 pisteellä olevalla Matti Jaatisella on mahdollisuus päästä Karttusen kanssa samaan pistetilanteeseen, mutta se vaatii molemmilta luokkavoiton. Kun sääntöjen mukaan tasapisteiden sattuessa seuraavaksi verrataan osanottajamääriä, on tästä kolmikosta Jaatinen vahvimmilla.

Kategoria 2 (->75) on jälleen ollut tasaisin, joten pisteet ovat jakautuneet sen verran laajasti, että johdossa kolmen luokkavoiton turvin vain yhdellä pisteellä on Kimmo Juhannusvuori. Pisteen päässä kakkosena olevalla Tero Salmisella on myös kolme luokkavoittoa. Jos molemmat voittavat luokkansa Urjalassa, pistetilanne on tasan, minkä jälkeen ratkaisee osanottajamäärä. Juhannusvuoren luokassa on tänä vuonna ollut enemmän kanssakilpailijoita.

”Vanhimpien” autojen kategoriassa 1 (->69) viiteen luokkavoittoon ja maksimipisteisiin on mahdollisuus nyt johtavalla Matti Leanderilla sekä kolmantena olevalla Juha Mäkitalolla. Tasatilanteessa Mäkitalo noussee mestariksi, sillä hänen luokassaan osanottajia on ollut enemmän.

Nuottisarjassa vahvin mestariehdokas on Juha Selänne, jolle riittänee maaliintulo. Selänteen luokassa on kolme osanottajaa, ja kolmanneksi korkein pistemäärä veisi Selänteen pisteissä ohi ennen Urjalaa kolmella pisteellä johtavan espanjalaisen Miguel Diaz Aboiltizin, joka pystyy kasvattamaan pistepottiaan vain kolmella pisteellä. Selänne sen sijaan saa kaikki Urjalan pisteet edukseen.

HRT-sarjan ”sisällä” ajettavaa Veteraanisarjaa johtaa viiden pisteen erolla Sakari Salminen ennen Pentti J. Laakkosta. Veteraanien sarjassa auton on oltava vm. -65 tai vanhempi ja kuljettajan täytettävä tänä vuonna vähintään 60 vuotta.

Kilpailijoiden loppupisteisiin lasketaan viiden parhaan tulos kuudesta. Mikäli pisteet ovat tasan, ratkaisee suurin yksittäinen pistemäärä, toiseksi korkein jne. Mikä tämä ei tuo ratkaisua, voittaja on se, jonka luokassa/luokissa on kauden aikana ollut enemmän osanottajia. Mikäli tämäkin on tasan, ratkaisee kuudes osakisa. Sijoitus ratkaistaan arvalla, mikäli kuudes kisakaan ei tuo ratkaisua.

Teksti: Kikka Kuosmanen, kuva: Marko Kyöstilä

Uusimmat

Lisää aiheesta

Ralli