Enduro 23.04.2018

Tuplavoiton EM-avauksessa saavuttanut Kärkkäinen: ”Kun mieli on rento, kehokin on rennompi”

Sanna Kärkkäinen Kuva: Nita Korhonen

Viime vuonna ylirasituksen takia kisakauden keskeyttämään joutunut Sanna Kärkkäinen aloitti enduron EM-kauden reilu viikko sitten täydellisesti saavuttamalla tuplavoiton Italiassa. Nainen kokee olevansa nyt elämänsä kunnossa. Hän on oppinut, kuinka tärkeää on antaa myös kropalleen lepoa.

Kun enduron EM-kausi polkaistiin käyntiin reilu viikko sitten Italian Fabrianosta, oli Suomen Sanna Kärkkäinen täysin ylivoimainen. Vuoden 2015 Euroopan mestari vei naisten luokan nimiinsä sekä lauantaina että sunnuntaina.

– Tavallaan tuplavoitto ei ollut yllätys. Olin kyllä hermostunut ja jännitin kilpailua, mutta tiesin, että ajoni kulkee, sillä treenini ennen EM-kauden alkua sujuivat hyvin ja nousujohteisesti. Ajamiseni kisoissa ei ollut aivan niin hyvää kuin treeneissä, mutta se kuitenkin riitti, Kärkkäinen tiivistää.

Suomalaisen viikonloppu sujui lähes ilman ongelmia.

– Viikonloppuna meni kaikki erittäin hyvin! Pyörä toimi, huolto toimi ja kuskikin toimi. Pätkät olivat teknisiä, mutta muuten reitti oli helppo, mikä oli yllättävää. Lähtöpaikka oli kuitenkin hieman haasteellinen, kun pahimmillaan jouduin pätkän aikana ohittamaan kolme-neljä kuskia, mikä hieman hidasti. Siirtymillä koitin ajaa sen minkä pääsin, että ehtisin jo silloin kuskeista ohi.

Sanna Kärkkäinen oli ylivoimainen enduron EM-avauksessa. Kuva: HSPhotoGraphing / Heikki Sarkala

Viime vuonna Kärkkäinen joutui jättämään MM-sarjan kesken ylirasituksen takia. EM-avausviikonlopun upea suoritus on osoitus myös siitä, että terveysongelmat ovat nyt historiaa.

– Voin nyt hyvin ja jaksan tehdä asioita jopa paremmin kuin aikaisemmin. Viime vuosi opetti kuuntelemaan itseäni paremmin ja kiinnitän nyt enemmän huomiota kokonaisvaltaiseen hyvinvointiini ja jaksamiseeni.

Kärkkäinen valmistautuikin kauteen nyt hieman rennommalla mielellä kuin aiemmin.

– Kaiken olen kuitenkin tehnyt tosissani ja päämäärätietoisesti. Treenasin talvella paljon peruskuntoa työn ohella. Lumispoorissa ajamista ei kertynyt kuin 20 tuntia, joka on aikaisempiin talviin verrattuna vähän. Toisaalta hauska puoli on se, että ajamiseni oli paljon parempaa ja nopeampaa kuin esimerkiksi vuosi sitten, jolloin valmistauduin Päijänteen Ympäriajoon. Sama meno jatkui myös Espanjassa ja Italiassa, jossa treenasimme ennen EM-avausta.

– Kun mieli on rento, kehokin on rennompi ja ajaminen on sen myötä helpompaa ja kulkee. Viime kausi muistutti, että kun muistaa pitää ilon ajamisessa – myös stressaavissa kilpailutilanteissa, niin kellokin tykkää enemmän.

Sanna Kärkkäinen Kuva: Nita Korhonen

Kärkkäisen tavoitteena on saavuttaa enduron naisten luokan Euroopan mestaruus.

– Vähempään en tyydy. Päätavoitteeni on kuitenkin Saksan MM-kilpailuissa, joihin EM-sarjan kilpailut ovat hyvää valmistautumista.

Tänä vuonna naisille järjestetään yksi World Cup Final -kilpailu, joka ajetaan lokakuussa Berliinissä.

– Uskon itse, että olen vahvoilla siellä. Ajamiseni on hyvällä mallilla jo näin kauden alussa, mutta on vielä todella paljon petrattavia asioita. Kun asiat loksahtavat kohdalleen, niin tiedän pystyväni ajamaan todella kovaa. Taitoni riittävät kyllä. Nyt tarvitsee vain saada enemmän ajoa alle kesärenkailla, jotta luotto omaan tekemiseen paranee, Kärkkäinen päättää.

Kärkkäinen saavutti vuonna 2013 ensimmäisellä täydellä endurokaudellaan EM-hopeaa. Tuolloin hän otti toisessa osakilpailussa ensimmäisen päivävoittonsa. Seuraavana vuonna hän piti välivuoden kansainvälisistä kisoista, mutta kaudella 2015 nainen kirkasti hopean kullaksi jo toiseksi viimeisessä osakilpailussa Jämsässä.

Teksti: Moottoriurheilu.tv

Sanna Kärkkäinen kaksoisvoittoon enduron EM-avauksessa

Sanna Kärkkäinen vamiina enduron EM-kauden aloitukseen “Kokonaisfiilis erittäin hyvä”

Uusimmat

Lisää aiheesta

Enduro