Ralli 17.01.2017

Tunturirallin taika houkutteli 152 ralliautoilijaa Rovaniemelle

Juha Salo voitti viime vuoden Arctic Lapland Rallin. Kuva: Taneli Niinimäki

Ralli SM -sarja ja ralli lajina yleisestikin ovat selvässä nosteessa niin meillä kuin maailmalla. Legendaarisella Arctic Lapland Rally -kilpailulla tammikuun 27.-28. päivä alkava Ralli SM -kausi 2017 tuo mukanaan muun muassa seitsemän osakilpailua, Tulevaisuuden Tähti -lupauksia sekä kansainväliset kriteerit täyttävää, MM-sarjasta tuttua ajokalustoa.

Talvikauden osakilpailut ajetaan perinteisesti Rovaniemellä, Mikkelissä ja Tahkolla. Suveksi on tiedossa uusia tuulia, sillä kesäkausi alkaa jo toukokuussa, jolloin vuorossa on muutaman vuoden jälkeen paluun tekevä Riihimäki-ralli. Kesäkuussa jatketaan niin ikään takavuosilta tutulla, nyt paluun tekevällä Kouvolan SM O.K. Auto-Rallilla.

Syyskuun alussa suunnataan myös uusvanhoihin maisemiin, kun vuorossa on SM-osakilpailu Uudessakaupungissa. Kausi päättyy tuttuun tapaan Tampereelle syyskuun lopussa, mutta pienellä uudistuksella: kilpailun nimi on nyt Lake City Rally.

Säännöissä ei tapahdu suurempia teknisiä muutoksia ja vakaudella pyritäänkin siihen, että esimerkiksi kuljettajien ei tarvitse uusia turhan tihein väliajoin kalustoaan.

Suurin sääntömuutos tapahtuu pisteiden puolella. Tällä kaudella kuljettajat voivat valita kauden kuudesta ensimmäisestä kilpailusta viisi, joihin he osallistuvat. Kauden päättävä Tampereen osakilpailu on kaikille sarjapisteistä ajaville pakollinen ja niin Tampereella kuin Rovaniemellä jaossa ovat isommat pisteet kuin muissa kauden kilpailuissa.

Kuljettajien puolella mielenkiinto kohdistuu erityisesti SM1-luokkaan, minne hallitseva Suomen mestari Juha Salo on saanut pitkän listan potentiaalisia kilpakumppaneita. Esimerkiksi Marko Mänty ja Teemu Asunmaa lähtevät taistelemaan luokkamestaruudesta Skodan Fabia R5 -autoilla. Unohtaa ei sovi muitakaan SM-luokkia, joissa varmasti taistelu kovenee entisestään tulevalla kaudella.

Myös nuoria rallilahjakkuuksia kartoittava Tulevaisuuden Tähti –-kilpailu käynnistyy kohti kesän jännittävää loppunäytöstään. Neljän ensimmäisen osakilpailun jälkeen SM3-luokan pisteissä parhaiten sijoittuneet kilpailijat kutsutaan erilliseen valintatilaisuuteen, jossa lopullisen voittajan valitsee arvovaltainen kansainvälinen raati. Pääpalkintona Tulevaisuuden Tähdelle tarjotaan osallistuminen täydellä kilpailupaketilla 27.-30.7.2017 ajettavaan Suomen MM-ralliin, Neste Ralliin.

Ralli SM -kauden avaavassa Arctic Lapland Rallyssa nähdään tänä vuonna 152 kuljettajaparia, joista peräti 14 on juuri hartaasti odotettuja R5-luokan ralliautoja.

– On hienoa nähdä, että Ralli SM -sarja on lähtenyt hyvään nousuun. Meillä oli esimerkiksi paljon halukkaita seuroja osakilpailuiden järjestäjiksi, mutta ihan kaikille seuroille emme pystyneet kilpailua lupaamaan. Myös kilpailijoiden ja yleisön puolelta kiinnostus on ollut erittäin vahvaa, missä näkynee varmasti rallin positiivinen tilanne ylipäätänsä maailmalla, iloitsee sarjan promoottori Kai Tarkiainen.

Kuumat nimet

Teemu Asunmaa kisaa alkavalla kaudella uudella autolla SM1-luokassa.

Teemu Asunmaa, SM1-luokka, Skoda Fabia R5, Hannu’s Rally Team

– Tuleva kausi näyttää oikein kiinnostavalta ja pitkä odotus päättyy, kun Arctic Lapland Rallyyn on puolitoista viikkoa enää aikaa. Nyt on tietysti uusi auto alla ja sen kanssa on tehty paljon töitä. Kaiken pitäisi olla kunnossa, mutta toki kilpailuolosuhteissa sitten nähdään mihin vauhti riittää.

Jesse Turunen kisaa kaudella 2017 Hyundain väreissä. Kuva: Jesse Turusen tiedotus

Jesse Turunen, SM1-luokka, Subaru Impreza WRX Sti, Rallybaron

– Hyvällä tärinällä on tutustuttu nelivetoisten kilpa-autojen maailmaan ja testikilometrejä on kertynyt jo mukavasti. Nyt täytyy vain pitää jalat maassa, että saisimme alkukaudelta napsittua mahdollisimman paljon pisteitä isojen poikien seassa.

Lähde: Rallybaronin tiedote

Arctic Lapland Rally 2017: legenda ottaa luulot pois heti kauden alussa

Arctic Lapland Rally tunnetaan haastavista talviolosuhteistaan ja kovavauhtisista erikoiskokeistaan. Haastavat talviolosuhteet toisaalta ovat myös se valttikortti, mikä on vuosien saatossa houkutellut muun muassa monia F1-sankareitamme, kuten Kimi Räikkösen, Mika Häkkisen ja Heikki Kovalaisen kokeilemaan taitojaan rallin ja lumipenkkojen kanssa. Myös tänä vuonna ralli vetoaa moniin niin sanotusti sarjan ulkopuolisiin kuljettajiin, sillä osallistujien joukossa ovat muun muassa Duudsoneiden Jarppi sekä paremmin rallin MM-sarjasta tunnettu saudi-arabialainen Yazeed Al-Rajhi.

Ralli alkaa perjantaina 27. tammikuuta raikkaasti 22,69 kilometrisellä Aittajärven eriskokeella ja jatkuu siitä Mäntyvaaran raviradalle. Sarriojärven ja Hanhikosken jälkeen palataan vielä kertaalleen illalla Mäntyvaaraan, jossa viimeisen erikoiskokeen ja 102,49 EK-kilometrin jälkeen on edessä iltahuolto.

Launtaiaamuna on turha toivoa prinsessaunia, sillä kilpailijoiden pitää olla aamuhuollossa jo vartin yli seitsemän. Päivä alkaa kunnon koettelemuksella, sillä ensimmäinen erikoiskoe nimeltään Siikakämä on yli 42 kilometrin mittainen. Kaihuavaaran, Mäntyvaaran ja Heinunkierron jälkeen edessä on kuitenkin kirjaimellisesti kaikkien talvirallien erikoiskokeiden äiti, kun kilpailu päättyy monsterimaiseen, tasan 52-kilometriseen Ristilammen erikoiskokeeseen. Viimeisen erikoiskokeen mitta viittaa muuten siihen, kuinka monennen kerran Arctic Lapland Rally järjestetään. Tänä vuonna kyseessä on siis kunnioitettava 52. kerta.

Erikoiskokeiden määrä: 10

Erikoiskoekilometrejä: 251,61

Kilpailun kokonaispituus: 830,80

Ralli SM -sarja
Ralli SM -sarja on suomalainen autourheilun huippusarja, joka nauttii myös suurta kansainvälistä arvostusta. Sarjassa ajetaan kaudella 2017 seitsemän osakilpailua, joista kolme talvella ja neljä kesällä.

26.-28.1. Arctic Lapland Rally, Rovaniemi
17.-18.2. SM Vaakuna-Ralli, Mikkeli
10.-11.3. TAHKO SM-Ralli Nilsiä, Kuopio
19.-20.5. SM Riihimäki Ralli, Riihimäki
9.-10.6. SM O.K. Auto-ralli, Kouvola
8.-9.9. SM Uusikaupunki-ralli, Uusikaupunki
29.-30.9. Lake City Rally, Tampere

Seuraa meitä: www.rallism.fi | Facebook | Twitter | Instagram

Teksti: Sami Kolsi

Uusimmat

Lisää aiheesta

Ralli