Tulevaisuuden tähti

Kuva: AKK Sports Oy

TULEVAISUUDEN TÄHTI -projekti

Suomi on kuuluisa kansainvälisesti menestyneistä rallikuljettajistaan – niin menneinä vuosina, nyt, kuin toivottavasti tulevaisuudessakin. Neste Rallin järjestäjä, AKK Sports Oy, perusti vuonna 2014 lupaavia rallikuljettajia kartoittavan projektin vauhdittaakseen nuorten lahjakkuuksien tietä kohti kansainvälistä läpimurtoa ja maailman huippua.

Tulevaisuuden Tähti -kilpailun pääpalkintona voittajalle tarjotaan osallistuminen Suomen MM-ralliin, Neste Ralliin. Hän pääsee näyttämään taitojaan Suomen MM-rallin sorateillä täydellisellä kilpailupaketilla, sisältäen R3T-ralliauton ja huoltokokonaisuuden: renkaat, polttoaineet, osallistumismaksut, testin ennen kisaa, koulutuksen ja valmennuksen, kuin myös konsultoinnin PR- ja mediasuhteiden hoitamiseen.

Kilpailualustana Ralli SM -sarja

Tulevaisuuden Tähti valitaan Ralli SM -sarjassa kerrytetyn menestyksen kautta. Sarjan promoottorina toimii AKK Sports ja kilpailujen järjestäjinä paikalliset autourheiluseurat. Unelmana MM-ralli -kilpailun osallistujat ajavat luokassa SM3, jossa autot ovat FIA R1 ja R2 -luokiteltuja. Kasvavassa suosiossa oleva SM3 on erityisesti nuorten kilpailijoiden luokka, jossa kaluston ylläpitokustannukset pysyvät järkevinä. Luokasta on luonteva siirtyä eteenpäin R5- tai Super2000-luokan autoihin. Merkkeinä luokassa toimivat Citroën, Ford, Peugeot ja Skoda.

Viralliset yhteistyökumppanit

     

Voittajan valintaprosessi

Valintaprosessissa otetaan huomioon Ralli SM -sarjan 4 ensimmäistä osakilpailua, eli osakilpailut, jotka ehditään ajamaan ennen päätapahtumaa, Neste Rallia. Nuoret kuljettajat, jotka sijoittuvat luokkansa SM-pisteissä viiden parhaan joukkoon, kutsutaan erilliseen valintatilaisuuteen Suomen Urheiluopistolle, Vierumäelle. Kuskien ajoanalyysi tehdään perustuen kauden varrella annettuihin näyttöihin. Ajoanalyysin lisäksi testissä arvioidaan kuskien fyysisiä ja psyykkisiä ominaisuuksia, sekä PR- ja mediasuhteissa suoriutumista.

Emil Lindholm. Kuva: AKK/Taneli Niinimäki

Rallin Tulevaisuuden Tähti -kilpailun voittaja vuonna 2017 on helsinkiläinen Emil Lindholm. Lindholm saa palkinnoksi täydellisen ajopaketin heinäkuun 27.-30. päivä Keski-Suomessa ajettavaan Neste Ralliin.

20-vuotias Lindholm voitti kaksipäivää kestäneen finaalin, jossa arvioitiin nuotitusta, henkistä ja psyykkistä vahvuutta sekä viestinnällisiä valmiuksia englanninkielisessä haastattelussa. Finaalin jury koostui alan vaikuttajista ja ammattilaisista. Lindholmin lisäksi finaaliin osallistuivat Miika Hokkanen, Taisko Lario, Jussi Lindberg ja Olli Pollari.

Testien jälkeen jury päätti, että Emil Lindholm on näistä viidestä nuoresta lupaavasta lahjakkuudesta se, joka ansaitsee unelmatilaisuuden osallistua Neste Ralliin.

– Olihan tämä todella hieno juttu ja kanssakilpailijat olivat kaikki kovia. Olen todella onnellinen, että voitto tuli, kertoi Lindholm kilpailun ratkettua.

Lindholmin tie Tulevaisuuden Tähdeksi tällä kaudella on ollut varsin mielenkiintoinen, sillä hän pystyi osallistumaan vain kolmeen ensimmäiseen Ralli SM -sarjan kilpailuun talvella. Nuori mies joutui jättämään kaksi soralla ajettavaa kilpailua väliin, mutta sijoittui silti SM3-luokassa jaetulle kärkisijalle niiden viiden osakilpailun jälkeen, mitkä huomioitiin Tulevaisuuden Tähti -kilpailuun.

– Sain hyvän vauhdin jo heti ensimmäisissä kilpailuissa päälle. Toki muutkin kiristivät kauden edetessä vauhtia, joten missään nimessä en ollut ylivoimainen. Testit menivät myös ihan hyvin, joten sinänsä ei ehkä ollut mitään suoranaisia heikkoja kohtia missään, Lindholm analysoi.

Heinäkuun viimeisenä viikonloppuna Lindholm pääsee ajamaan uransa ensimmäistä kertaa Suomen MM-ralliin. Lindholm seuraa polullaan mukavasti menestystä keränneiden aikaisempien Tulevaisuuden Tähtien Teemu Sunisen (2014), Jari Huttusen (2015) ja Juuso Nordgrenin (2016) jalanjälkiä.

– Neste Ralli on ollut jo monen vuoden haave ja nyt se toteutuu. Onhan se huikea näytönpaikka ja loistava tilaisuus kotiyleisön edessä.

Lindholm tunnetaan toisen polven ralliautoilijana, sillä isä Sebastian Lindholm tunnetaan moninkertaisena rallin Suomen mestarina sekä Suomen MM-rallinkin kävijänä. Lisäksi sukuun kuuluva Marcus Grönholm on kaksinkertainen rallin maailmanmestari. Nuoremman sukupolven Lindholm ei suostu ainakaan sen kummempia paineita taustoistaan ottamaan.

– Rakennan tässä tietysti omaa uraa, mutta onhan se hienoa, että suvussa tällaista historiaa on.

Lindholm osallistuu Neste Ralliin palkintonaan Ford Fiesta R2 -auto, jolla hän kilpailee JWRC-luokassa. Voittoon kuuluu niin auto kisan ajaksi kuin tiimipalvelutkin.

– Yhden testin olen samanlaisella autolla ajanut, tosin silloin ajoin jäätyneellä soralle piikkirenkailla, joten hirveästi siitä ei ehkä Jyväskylään ole kummempaa hyötyä. Autohan muuten on mahtava, kun turbo tuo siihen lisää vääntöä, Lindholm toteaa.

Valmistautuessaan Tulevaisuuden Tähti -palkintokisaansa Lindholm pääsee ajamaan yhden testipäivän Ford Fiestallaan. Lisäksi Lindholm aikoo panostaa nuotitukseen ja sen treenaamiseen kartanlukijansa Tomi Tuomisen kanssa.

Neste Rallin promoottori Jani Backman oli osa Tulevaisuuden Tähti -kilpailun jurya myös tänä vuonna.

– Valinta perustui siihen, että Lindholm on osoittanut nopeutensa ja kilpailukyvyn rallin SM-sarjassa. Lisäksi testeissä hän oli tasaisin paketti, eikä suoranaisia heikkouksia ollut millään osa-alueella, Backman perusteli tulosta.

Emil Lindholm (kuva: AKK/Toni Ollikainen)

Emil Lindholm, profiili:

Syntynyt: 19.7.1996 (20-vuotias)
Kotipaikka: Ruoholahti
Ura: Kaksi voittoa SM3 / R2 luokassa Ralli SM-sarjassa tänä vuonna
Auto Ralli SM-sarjassa: Peugeot 208 R2
Ralli-ihanne: Sebastien Loeb
Rata-ihanne: Ayrton Senna

Tulevaisuuden Tähti 2017 jury:

Jani Backman, Neste Rallin promoottori
Phil Short, FIA JWRC Sporting Supervisor
Kai Tarkiainen, Neste Rallin kilpailunjohtaja
Jari Ketomaa, rallivalmentaja
Tero Puustinen, fysiikkavalmentaja
Mikko Markkula, ennakkotutustumisen arvioija
Matti Jaakkola, urheilupsykologi

Aiemmat Tulevaisuuden Tähti -voittajat:

2016: Juuso Nordgren
2015: Jari Huttunen
2014: Teemu Suninen

www.tulevaisuudentahti.fi