Ralli 10.02.2017

Toyotan moottoriprojektin vastaava Norio Aoki: “Kehitys on nopeampaa, kun keskitymme itse kuljettajiin”

Toyotan moottori toimi hienosti kauden avauksessa Monte Carlossa. Kuva: Toyota Gazoo Racing

Toyota GAZOO Racing WRC on ottanut upean alun kauteen 2017. Rallin MM-sarjan avaus Monte Carlossa sujui upeasti, kun Jari-Matti Latvala ajoi Toyota Yaris WRC:n toiseksi ja eilen startanneelle Ruotsin MM-rallin avaus-EK:lle hän teki pohja-ajan. Suomalainen tykitti 1,9 kilometrin erikoiskokeen aikaan 1.34,1 ja jätti Thierry Neuvillen 0,6 sekunnin ja Sebastien Ogierin 0,9 sekunnin päähän. Toyotaa on ylistetty loistavista EK-ajoista ja nostettu jopa varteenotettavaksi Sebastien Ogierin ja M-Sport World Rally Teamin haastajaksi MM-taistoa ajatellen.

Ottaen huomioon ennakkoasetelmat, voidaan rallin MM-kauden 2017 avausosakilpailun Monte Carlon tulosta pitää loistavana ralli-areenoille saapuneelle Toyota GAZOO Racingille. Itse asiassa tulos, ennakkopuheet ja tapa millä tulos tuli, muistuttivat paljon vuotta 1998 ja Toyota Corolla WRC:n ensimmäistä täyttä MM-kautta. Tuolloin Carlos Sainz nappasi yllätykseksi voiton Montesta Tommi Mäkisen luisuttua ulos tieltä ja keskeytettyä, mutta ennen kisaa ei Toyotalle oltu annettu juurikaan mahdollisuuksia edes palkintopallisijoitukseen.

Vuonna 1998 Toyotan rallitallia pyöritti Toyota Team Europe (TTE), joka tunnetaan nykyään nimellä Toyota Motorsport GmbH (TMG). Talli ei vedä tällä kertaa Toyotan ralliprojektia, mutta on edelleen vahvasti mukana WRC-projektissa moottoriyhteistyön johdosta. Otimme yhteyttä TMG:hen ja saimme haastateltavaksi Norio Aokin, joka vastaa TMG:llä Toyotan WRC-tiimin moottoriprojektista.

Millainen on TMG:n rooli yhteistyössä TOYOTA GAZOO Racing WRC:n kanssa?

TMG suunnittelee, rakentaa, kehittää ja vastaa Toyota Yaris WRC:n moottorista.

Mediassa TMG:n ja TOYOTA GAZOO Racing WRC -tiimin välisen yhteistyön on kerrottu liittyvän vain ja ainoastaan auton moottoriin. Onko TMG:llä jokin muu rooli auton rakentamisessa?

Annetut tiedot ovat täysin oikeat. Roolimme on ainoastaan toimittaa TOYOTA GAZOO Racing WRC:lle moottoreita ja huolehtia moottoriyhteistyöhön liittyvistä tehtävistä.

Norio Aoki (oik.) vastaa TMG:llä Toyotan WRC-tiimin moottoriprojektista. Kuva: Toyota Gazoo Racing

Millaista työtä TMG tekee TOYOTA GAZOO Racing WRC:n kanssa ralliviikon aikana?

Meidän moottorimekaanikot ja insinöörit ovat osa TGR WRC:tä tapahtumien aikana. Heidän tehtävänä on varmistaa asianmukainen moottorin käyttäminen sekä huolehtien samalla mahdollisista moottoriin liittyvistä säädöistä ja ylläpidosta.

Entäpä sitten testien aikana sekä TMG:n tehtaalla Kölnissä?

Tehtävät moottorimekaanikoilla ja insinööreillä testien aikana ovat hyvin samankaltaisia kuten itse kilpailussakin, vaikka testiohjelman läpiviemiseen voi liittyä enemmän erilaisten komponenttien säätämistä testiohjelmasta riippuen. Kölnissä tuotamme, ylläpidämme ja rakennamme moottorit siten, että ne saapuvat TGR WRC:n työpajalle asennusvalmiina.

Toyotan WRC tiimillä ja TMG:llä on yhteistä historiaa suomalaisten kanssa, mekaanikoista, insinööreistä ja kuljettajista lähtien. Millaista on tehdä töitä yhdessä suomalaisten kanssa?

TGR WRC on varsin kansainvälinen tiimi, jossa monet eri kansallisuudet työskentelevät yhdessä. Henkilökohtaisesti nautin tehdä töitä eri kansallisuuksista tulevien ihmisten kanssa ja tykkään tehdä töitä suomalaisten kanssa.

Entä onko työ erilaista erilaisilla pinnoilla, kuten asfaltilla, soralla tai vaikkapa lumella ja jäällä?

Vaatimukset ovat voimansiirron ja elektroniikan osalta hieman erilaisia riippuen pinnasta ja pidon tasosta. Tämä tarkoittaa, että tiimimme on kehittänyt erilaisia säätöjä, joilla Yaris WRC saadaan sopivaksi erilaisille teille ja keleille. Moottorin puolella, yksi tärkeimmistä tekijöistä on lämpötila. Moottorin täytyy toimia normaalisti myös erittäin kylmissä olosuhteissa, kuten Ruotsissa ja olla luotettava, ilman kompromisseja myös silloin, kun lämpötilat ovat erittäin korkeat. Tämä on yksi erityisistä haasteita rallin puolella.

Ajat WRC-hankkeen kanssa ovat olleet melko hektisiä. Missä vaiheessa projekti etenee tällä hetkellä?

Olen todella tyytyväinen tulokseen Monte Carlon MM-rallissa. Se oli hieno palkinto kovasta työstä kaikille heille, jotka ovat mukana projektissa. Silti me emme voi unohtaa, että seuraavat rallit tulevat hyvin nopeasti ja meidän pitää olla valmiita koko kauden ajan. Moottorikehitysohjelman kannalta asiaa tarkastellessa, meitä ohjaavat kuljettajat. He kertovat meille millaisen moottorin he haluavat. Meidän tehtävämme yhdessä insinöörien kanssa on siten auttaa heitä parhaamme mukaan, saavuttamaan moottorille asetetut tavoitteet.

Kuva: Toyota Gazoo Racing

Voisitteko kertoa meille hieman lisää nykyspecsien mukaisesta WRC-auton moottorista, jonka TMG on siis rakentanut.

Moottorimme on 1.6 litrainen nelisylinterinen turboahdettu rivimoottori, joka tuottaa yli 380 hevosvoimaa ja 425Nm vääntöä. Se on FIA:n sääntöjen mukaan rakennettu sekä varustettu 36mm kuristimella.

Mitkä ovat keskeisiä tekijöitä rakennettaessa uuden säännösten mukaista WRC-moottoria?

Kun kehitimme viimeisten säännösten mukaista WRC-moottoria, kuuntelimme erittäin tarkasti kuljettajien vaatimuksia väännön, tehoalueen ja ajettavuuden suhteen. Uskomme, että kuljettajalla on ainutlaatuinen näkökulma ja kehitys on nopeampaa, kun keskitymme itse kuljettajiin.

Onko viimeisimmän specsien WRC-moottori hyvin erilainen kuin se, joka oli vanhemman specsin Yaris WRC –testiautossa? Testiautohan oli TMG:n rakentama.

Uusi moottori perustuu Global Race Engineen, jota TMG alkoi kehittämään vuonna 2012.

Kuinka paljon erilaista on rakentaa WRC-auton moottori kuin esimerkiksi R3-luokan Toyota GT86 ralliautoon?

Nämä projektit ovat merkittävästi erilaiset, koska WRC-auton moottori aloitettiin täysin puhtaalta pöydältä. CS-R3-auton kanssa vuorostaan viritimme jo katuautosta löytyvän moottorin,joten mahdollisuudet innovaatioihin ja muutoksiin olivat rajoitetumpia.

Jos moottorin suhteen tulee ongelmia jonkun osan kanssa, miten ongelma ratkaistaan?

Tämä riippuu nimenomaan siitä, mistä osasta on kysymys. Kun löydämme ongelman, seuraamme normaalia Toyotan käytäntöä, jonka aikana käymme läpi perusteellisen analyysin ongelmasta, jotta joukkueemme voi yhdessä kehittää erilaisia vastatoimia ja ratkaisuja ongelman ratkaisemiseksi.

Teksti: Mikko Jalonen

Uusimmat

Lisää aiheesta

Ralli