Ralli 09.11.2018

Toyota Gazoo Racing luottavaisena Australiaan tavoittelemaan maailmanmestaruutta

Esapekka Lappi lähtee tänä vuonna hyödyntämään edellisvuonna haettua kokemusta. Kuva: Jaanus Ree/Red Bull Content Pool

Toyota Gazoo Racing -rallitiimi matkustaa seuraavaksi Australiaan kauden viimeiseen MM-ralliin 15.-18. marraskuuta. Tiimin tavoitteena on valmistajien maailmanmestaruus, ja tiimi onkin hyvässä vauhdissa kohti mestaruutta 12 pisteen johtoasemallaan. 

Virolaisella Ott Tänakilla on edelleen mahdollisuudet kuljettajien mestaruuteen, kun mies on 23 pistettä kärkeä perässä ennen viimeistä osakilpailua. Tänakin suomalaiset tallitoverit Esapekka Lappi ja Jari-Matti Latvala taistelevat sijoituksista viiden parhaan joukossa.

Australian ralli ajetaan Sydneyn ja Brisbanen välimaastossa, ja pitää sisällään erilaisia sorateitä kiemurtelevista metsäteistä aina avoimiin maalaisteihin asti. Torstaina ajetaan shakedown ja kilpailu alkaa toden teolla perjantaina Coffs Harbourin pohjoispuolella. Lauantaina on mukana kaksi uutta erikoiskoetta, ja sekä perjantai että lauantai päättyvät lyhyeen asfalttierikoiskokeeseen Coffs Harbourissa. Sunnuntaina ajetaan kolme erikoiskoetta, joista kukin kahteen kertaan.

Toyota Gazoo Racingin tiimipäällikkö Tommi Mäkinen suuntaa luottavaisena kohti Australian sorateitä. Miehellä on vankka usko tiimin autojen sekä kuljettajien vauhtiin.

– Tämä on ollut jännittävä kausi ylä- ja alamäkineen, ja kaikki on valmisteltu jännittävään loppuhuipennukseen Australiassa. Meillä on loistava mahdollisuus edessämme; maailmanmestaruuden voittaminen vasta toisena vuotenamme olisi fantastinen saavutus. Se ei luonnollisesti tule olemaan helppoa, mutta meillä on syytä olla luottavaisia. Osoitimme hyvää vauhtia sorateillä Briteissä ja Espanjassa, ja olemme löytäneet parannuksia näihin olosuhteisiin, jotka ovat melko samanlaiset kuin Australiassa. Kaikki työskentelevät kovasti tavoitteemme eteen, ja kolmella hyvällä autolla sekä hyvällä kuljettajalla meillä on hyvä mahdollisuus päästä tavoitteeseemme, miettii Mäkinen.

Viime vuonna Latvala oli jo lähellä toista sijaa, mutta viimeisen erikoiskokeen ulosajo päätti tuolloin miehen matkan Australian MM-rallissa. Latvala oli viime vuonna MM-sarjan neljäs.

– Odotan innolla Australiaa, sillä nautin Australian rallista todella paljon. Ensinnäkin ilmapiiri on rento ja sää on yleensä loistava, joten se on hyvä paikka päättää kausi. Toisekseen reitit, vaikkakin niihin on joitakin muutoksia tälle vuodelle tullut, ovat yleensä olleet melko nopeita, mistä minä totta kai pidän! Suuntaan Australiaan luottavaisena, sillä meillä on ollut vauhti kohdallaan viime aikoina. Toivon saavani hyviä tuloksia, jotta voittaisimme tiiminä mestaruuden, suunnittelee Latvala.

Jari-Matti Latvala ei lähde hattu kourassa Australiaan, vaan saalistamaan parasta mahdollista sijoitusta. Kuvassa Latvala kartanlukijansa Miikka Anttilan kanssa Brittien osakilpailun palkintokorokkeella. Kuva: Jaanus Ree/Red Bull Content Pool

 

Lapin edellinen Australian kisamatka sujui pääosin kokemuksen haussa. Nyt miehen oppivelat on kuitenkin maksettu, ja mies uskoo kokemuksen tuovan tänä vuonna myös tuloksia.

– Haluan päättää kauden Australiassa hyvään tulokseen ja auttaa tiimiä voittamaan valmistajien maailmanmestaruuden. Viime vuosi oli minulle kokemuksen kartuttamista, ja toivottavasti pystyn hyödyntämään tuota kokemusta tänä vuonna kohti parempaa tulosta. Jos keli on kuiva, irtosora tien pinnalla voi tuottaa meille ongelmia. Sain harjoitusta siihen viime vuonna ajaessani ensimmäisenä, mutta huomasimme myös, että sade voi olla melko rankkaa. Se puolestaan tarkoittaa, että pito voi vaihdella suuresti metsäreitin varrella, pohtii Lappi.

Toyota Gazoo Racing -kuljettajien tilastoja Australiasta:

Year
Jari-Matti Latvala
Ott Tänak
Esapekka Lappi
2017 DNF 2 6
2016 9 7 8
2015 2 6
2014 2 DNF
2013 4
2011 2

Teksti: Toyota Gazoo Racing / Moottoriurheilu.tv

Uusimmat

Lisää aiheesta

Ralli