Enduro 06.04.2017

Toukolalle sattui ja tapahtui Päitsillä

Haasteista huolimatta Toni Toukola selvitti lopulta tiensä Päijänteen Ympäriajon maaliin. Kuva Mikko Wright

Toni Toukola osallistui legendaariseen Päijänteen Ympäriajoon, joka osoittautui hänelle varsinaiseksi suureksi suomalaiseksi seikkailuksi.

– Kaikki oli hienosti ja valmiina ennen koitosta. Moottori remontoituna, varaosat hankittuna, pöntöt täynnä bensaa, kuski terveenä, onnistuneet testit ja säädöt haettu valmiiksi. Kaikki oli hyvin, Toukola kertaa.

Startti legendaariseen Päijänteen Ympäriajoon ei kuitenkaan sujunut aivan suunnitelmien mukaan.

– Ennen kisaa vielä kehuttiin toisillemme järjestelyitä, että onpa mahtavaa, kun katsastus alkaa vasta kello 16, niin ei tarvitse kiirehtiä, vaan aikaa on. No toisin oli, katsastus päättyi MM-luokilta kello 14. Saimme soiton hiukan ennen, että meinaattekos katsastaa laisinkaan. Paniikki iski, lisämääräyksen lukemisessa olin ollut huolimaton ja se kostautui heti hirveänä hässäkkänä. Onneksemme katsastus oli joustavaa ja henkilökunta suopeaa harrastajia kohtaan ja saimme katsastuksenkin suoritettua rankasti myöhässä ja pääsimme mukaan kisaan. Kiitokset kaikille, jotka kisan teitte.

Kilpailun ensimmäinen päivä lauantai alkoi Toukolan osalta hyvin.

– Keli oli hyvin ja kaikki kunnossa. Ekan pätkän kirouskaan ei tällä kertaa vainonnut, vaan se meni kaatuilematta ja ihan hyvällä rytmilläkin. Niin monesti olemme jo ekalla pikiksellä hävinneet koko kisan. Hyvä meno jatkui koko päivän, vaikka neljä pientä muksausta lauantaihin mahtuikin. Varustehuolto toimi myös moitteetta eikä kylmä päässyt missään vaiheessa tulemaan. Toki kaikki oli etukäteen hyvin testattu ja tiesimme mitkä tuotteet toimii. Kiitokset huollolle ja haalariporukalle sekä varusteiden lainaajille.

Ensimmäisen kerran Toukola vaihtoi takarenkaan vasta yötauolla Vierumäellä.

– Samassa huollossa vaihdettiin varmuuden vuoksi myös jarrupalat taakse. Valomaski vaihdettiin myös lisävalottomaan versioon sunnuntaita varten, jotta se ei mene rikki, jos vaikka kaatuisi.

Koko kilpailun aikana Toukolan pyörän öljyt ja ilmansuodatin vaihdettiin kolmesti.

– On tuo pikkuveli vaan melkoinen mekatsu, kiitokset hänellekin, saisi pysyä mekatsun hommissa eikä änkeisi ollenkaan samoihin kisoihin kuskiksi, Toukola naurahtaa.

KTM 125 EXC-16 toimi myös moitteetta.

– Jostain isä oli taas löytänyt lisää kulkuja koneeseen, kiitokset kaikille isän kavereille, jotka joudutte näitä isän innovaatioita toteuttamaan yön pimeinä tunteina kovalla kiireellä. Se mopo muuten kulkee nyt ja lisää on tulossa, kunhan lumet lähtee ja voidaan hiukan väännöstä tinkiä.

Sunnuntaina Toukola lähti hyvällä mielin liikkeelle.

– Olihan mummokin tullut majapaikkaan morjestamaan ja kannustamaan, kiitokset hänellekin erikseen. Nyt oli sitten vuorossa se päivä, jolloin tapahtumia riitti. Eräällä pätkällä oli siimat poikki ja harhailin väärälle uralle ja siinä meni aikaa hukkaan etsiessä oikeata reittiä. Eräällä toisella pätkällä taas nyppylällä merkit kertoi mutkasta vasempaan ja tie kääntyikin ensin loivasti oikeaan ennen vasuria, jonka johdosta menin pitkälle metsikköön, josta lopulta löytyi se kanto, joka irroitti kädet tangosta ja jalat tapeilta sillä seurauksella, että laskeuduin mopon pyörivän takarenkaan päälle. Se repi takin, paidan ja aluspaidan renkaan ympärille. Hiukan verta valuvana, lippa silmillä laskin raajoja kannokossa ja toinen laskentakierros osui jo sen verran lähelle, että uskalsin lähteä jatkamaan.

Onnekseen Toukolalla oli niin paksu takki, että se pysäytti renkaan ja sammutti moottorin ajoissa.

– Huollossa äiti jostain syystä näytti kovin vakavalta, eikä päästänyt jatkamaan samalla takilla. No onhan se melkoisen ilmastoitu malli nyt, mutta äiti kuulemma senkin vielä paikkaa. Samassa rytäkässä tosin hävisi takaloksusta melkoisesti ja muita sillä alueella olevia osia. Pikkuveli Niko nekin sinne vaihtoi omasta mopostaan nopeammin kuin isä tankkasi, toteaa Toukola ylpeänä veljestään.

Lopulta Toukola selvitti suuren suomalaisen seikkailun ja oli yleiskilpailussa 47:s.

Teksti: Toni Toukolan tiedotus.

Uusimmat

Lisää aiheesta

Enduro