Snowcross 15.02.2020

Torniossa kuivatetaan lunta snowcrossin SM-osakilpailun aattona

Tornion Laivakankaan raviradalla ajetaan kauden neljäs ja viides SM-osakilpailu viikonloppuna. Kuva: Snowcross SM -tiedotus.

Snowcrossin tämänviikkoinen kolmas SM-osakilpailuviikonloppu on laittanut valmistelujen osalta järjestäjät todella koville. Plussakelit ja vesisateet ovat saaneet aikaan sen, että kilpailun aattona lunta kuivatetaan.

– Tämä on ollut uskomaton urakka, ja lauantain vastainen yö tulee olemaan hurja. Radalla on pari metriä märkää lunta, joka nyt jäätyy, Snowcross SM -sarjan ratamestari Mikael Nilsson kuvailee.

– Koko yöksi on vielä luvassa lumen kuivatusurakka. Kaivamme koneilla märkää lunta pohjalta ylös, jotta se kuivaisi. Luvassa on paljon lumen sekoittamista puskulevyillä ja möyhimistä lautaskarhilla. Haluamme välttää lumen jäätymisen kovaksi, koska pehmeä lumi takaa paremman kilvanajon ja on kuljettajille turvallisempaa.

Keliolosuhteet ovat todella koetelleet Tornion kaksipäiväisen SM-osakilpailun järjestävää seuraa, Polar Cross Moottorikerhoa (PCMK). Tornion Laivakankaan ravirata on yleisön näkökulmasta erittäin suotuisa kilpailupaikka ja myös kuljettajia varten alueelle saadaan tavallisesti rakennettua huikea rata. Tälläkin kertaa Nilsson on toiveikkaan vakuuttunut, että pakkasyön jälkeen lauantaina on luvassa erinomaista kilvanajoa SM-sarjan pääluokissa Pro ja Pro Lite sekä kaikissa muissakin luokissa. Rata tulee olemaan noin 500 metriä pitkä, mikä on aikalailla tavoitteiden mukainen. Rata on myös todella leveä, Nilssonin mukaan SM-sarjahistorian levein, mikä tarkoittaa useita ajolinjoja.

– Keli on kyllä ollut poikkeuksellinen. 2,5 viikkoa sitten täällä ei ollut juurikaan lunta. Sitten alettiin tykittää lunta rataa varten, kunnes alkoi sataa oikein kunnolla lunta. Sitä oli parhaimmillaan 40 senttiä. Sen jälkeen tulivatkin lämpimät kelit ja satoi kaksi päivää kaatamalla vettä. Lumi hävisi silmissä. Sen jälkeen tänne onkin ajettu lunta ”koko” Tornion alueelta.

– Tämä on ollut aivan uskomaton urakka kaikilta järjestelyihin osallistuneilta. Niin moni on ollut tekemässä ja auttamassa. Ja työ siis jatkuu edelleen. Uskon, että kisa saadaan ajettua. Lauantaiksi on luvattu pakkasta, mutta sunnuntaille toki vesisadetta.

Kemijärven Moottorikerhon ”tampparimiehet” tulevat PCMK:n avuksi pitämään rataa kunnossa viikonloppuna.

SM-ratojen kehitysprojekti menossa

Snowcrossin SM-sarjassa on tällä kaudella ollut käynnissä projekti, jossa kilparadoista on haluttu tehdä pinnaltaan pehmeitä. Kovaa jääpintaa on vältetty. Nilssonin mukaan kauden toinen SM-osakilpailuviikonloppu Kemijärvellä oli radan puolesta napakymppi.

– Olemme hakeneet turvallisempia ratoja, ja kysyneet myös kuljettajien mielipiteitä. Haluamme SM-sarjaan kilparatoja, joissa on mahdollista ohittaa. Nopea kuski saa haettua paikkansa kärjessä ajamalla, vaikka heikomman startinkin jälkeen. Kemijärvellä Pro Litessä noustiin finaalin voittoon takarivistä. Ei ole tarkoituksenmukaista, että kisat ajetaan läpi startin jälkeisessä järjestyksessä, kuljettajat perättäin jäärännissä, Nilsson painottaa.

SM-osakilpailuissa on käytössä erityiset laitteet, joilla radan pinta saadaan möyhittyä riittävän syvältä pehmeäksi. Tavoitteena on saada aikaan jopa metrin verran pehmeää lunta.

Pro- ja Pro Lite -luokat ajavat Torniossa SM-kauden neljännen osakilpailunsa lauantaina ja viidennen sunnuntaina.

Teksti: Snowcross SM -tiedotus.

Uusimmat

Lisää aiheesta

Snowcross