Endurance 14.11.2017

Toni Vilander – Peltien kolinaa formulakonkareiden kanssa

Toni Vilander on kaksinkertainen FIA GT Championship -sarjan maailmanmestari. Kuva: Risi Competizione

Toni Vilander, 37, ajaa endurancea Ferrarin tiimissä entisten formulakuskien kanssa, on konkari Le Mansin 24 h ajon kaltaisten kisojen kiertäjä, matkustaa maailmalla omien kilpailuidensa lisäksi F1-kommentaattorina ja elelee välissä tavallista kankaanpääläistä perhe-elämää. Vaikka mies elää unelmaansa, on kuluneena kautena tallikavereiden pelti kolissut tavallista enemmän.

Kuka olet?

– Olen Toni Vilander, 37-vuotias kilpa-ajaja, F1-kommentaattori ja yrittäjä. Olen aika kova touhuamaan kaikenlaista. Luonne ja asenne ovat sellaisia, että hommat edistyvät ja aika paljon tapahtuu.

Mitä uralle kuuluu tällä hetkellä?

– Ura on tällä hetkellä ihan hyvällä mallilla. Nyt on 11. kausi menossa Ferrarin Italian GT-sarjan kuskina Giancarlo Fisichella ja Pierre Kaffer tallikavereinani. Vielä olisi vuoden 2018 kausi sopimusta jäljellä.

– Kulunut kausi alkoi hyvin 3. sijoilla Daytona 24h ja Sebring 12h kisoissa. Sen jälkeen aika poikkeuksellinen kolarien sarja latisti hieman tunnelmaa. Ajoin Long Beachillä osuman luokkakärjestä. Tiimikaveri Fisichella oli kolarisumassa Austinissa ja Kaffer oli isossa kolarissa Le Mans 24h ajossa. Tämän jälkeen jätimme tiiminä väliin neljä osakilpailua Jenkeissä. Syksyllä kilpailuihin paluun jälkeen ajoimme Virginiassa kolmossijalle ja Laguna Secassa olimme toisia.

– Pari viikkoa sitten oli vuorossa kauden päätöskisa, 10 tuntia kestävä Petit Le Mans, joka meni ihan hyvin. Onnistuin ajamaan aika-ajossa paalupaikan. Välillä johdimmekin kisaa ja näytti, että vauhti riittäisi hienosti jopa voittoon. Lopulta olimme yhdessä Fisichellan ja Alessandro Pier Guidin kanssa kisan kolmosia.

Kausi 2017 on ollut tiukkaa kilvanajoa Vilanderin tiimin osalta niin radalla kuin sen ulkopuolellakin. Kuva: Risi Competizione

Miten yhteistyö sujuu entisen F1-kuskin kanssa?

– Jo kaudella 2010 ajoin yhdessä Fisichellan ja Jean Alesin kanssa. Silloin oli muutamia mielenkiintoisia tilanteita, kun otin F1-konkarien kanssa yhteen erityisesti meidän kisa-automme säädöistä. Tänä päivänä Fisichella on sisäistänyt GT-maailman täydellisesti. Hän on loistava tiimikaveri ja hänen kanssaan olen muun muassa voittanut Le Mansin 24h kilpailun kahdesti. Meillä yhteistyö, auton säätäminen ja jopa ravintolan valitseminen onnistuu ilman sen suurempaa draamaa.

Millaista arkesi on?

– Asun Suomessa länsirannikolla, Kankaanpäässä. Perheeseen kuuluvat vaimo Erja ja pojat Luukas sekä Elias. Lisäksi meillä on kultainennoutaja Aziz.

– Välillä perhe- ja urheiluelämän yhteensovittaminen on aika haastavaa. Ulkomaanpäivät ja perheestä erossa oleminen ovat kaikkein vaikeimpia. Arjessa teemme yhdessä ihan normaaleita asioita ja autourheiluhommat eivät hirveästi ole osana normi arkea. Kilpailumatkoilla taas minulla on ihan omat juttuni, keskittyminen, ruoka, lepo jne. Olen tottunut tekemään ne aina yksin.

Tässä Vilanderin tiimi toiminnassa Daytonan 24 h -kilpailussa. Kuva: Risi Competizione

Mitä mieltä olet kuluneesta F1-kaudesta?

– F1-kausi on ollut mielenkiintoinen. Valtteri Bottakselta on nähty erittäin hyviä aika-ajoja sekä kisoja erityisesti kauden alussa. Viimeisimmät kisat ovat olleet vähän vaikeampia.

– Kimi Räikkönen on ajoittain väläytellyt vauhtiaan ja esiintynyt suht pirteästi. Hän on muutaman kerran joutunut antamaan sijoituksen Sebastian Vettelille. Ferrarin vauhti oli todella hyvää kauden alussa, mutta ratkaisevassa vaiheessa kolaroinnit sekä tekniset ongelmat kostautuivat. Hienoa meille suomalaisille on se, että Kimi ajaa myös ensi kaudella.

Toni Vilanderin uran parhaat saavutukset:

2 x Italia GT mestari
2 x FIA GT mestari
2 x Le Mans 24h voitto
Fia WEC -sarjan voitto
Barhurst 12h voitto

Teksti: Moottoriurheilu.tv

Ferrari-kuljettaja Toni Vilander: Hauskinta ollut Alesin ja Fisichellan kanssa

Uusimmat

Lisää aiheesta

Rata-ajo