Karting 18.09.2018

Toni Herranen ainoana pohjoissuomalaisena edustamaan kartingin MM-kisoihin

14-vuotias Toni Herranen on matkalla kartingin huipulle. Kuva: Timo Kesti

Suomalaisten verissä kulkee syvällä kiinnostus kilpa-autourheiluun. Vaikka maamme on pieni, löytyy suomalaisia huippukuskeja aina jostakin autourheiluluokasta – ralli, karting, formula-sarjat. Oululainen 14-vuotias Toni Herranen on yksi näistä huippukuskeista, ja hän on nyt matkalla kohti lyhyen, mutta menestyksekkään uransa kohokohtia – kartingin MM-kisoja Ruotsiin nuorimpana ja ainoana pohjoissuomalaisena ajajana sekä Ranskan Le Mansiin IAME International Final -maailman finaaliin.

Tulevana viikonloppuna ajetaan kartingin MM-kisat Ruotsissa, jossa viivalle asettuu myös Toni Herranen. Mukana on kymmenisen suomalaista kuskia, joista Herranen on ainoa pohjoissuomalainen kilpailija mukana taistossa. Edessä on kova kisa, jossa pohjoissuomalainen kylmäpäisyys testataan. OK-luokassa ajaa useita 14-vuotiasta Tonia vanhempia kuskeja, joilla on enemmän kokemusta, ja siksi nuorukaisen mukanaolo on huima saavutus.

Elokuun lopulla Mika Salo Circuitilla ajettiin IAME X30 -luokan Suomi-sarjan neljäs osakilpailu, missä Toni taisteli itsensä kisassa kärkijoukkoon 14. sijalta. Näin hän nousi kuudenneksi parhaaksi Suomen sarjassa IAME X-30 -sarjan senioriluokassa. Tämä tarkoittaa ansaittua lippua lokakuun lopulla Ranskassa Le Mansissa kisattavaan maailman sarjan MM-finaaliin. Sinne Toni on todella ansainnut paikkansa, koska samalla hän on myös sarjan paras ”ROOKIE”-kuljettaja senior-sarjassa, jossa tällä kaudella on ajanut 60 kilpailijaa.

Kisoissa Toni edustaa Team Evolutionia, vuoden 2017 IAME EM-sarjan voittajatiimiä. Nuorukainen on kuitenkin näytöillään päässyt osaksi huipputiimiä. Team Evolutionin kanssa hän on kiertänyt Euroopan sarjan kisoja (kuusi kisaa) sekä Suomen sarjan kisoja (viisi kisaa). Tämä on tuonut valtavasti kovan kilpa-ajajan kaipaamaa kokemusta sekä kasvattanut verkostoja ammattilaispiireissä. Verkostot ovat kaikki kaikessa, koska niiden kautta nuori kilpa-ajaja saa kaipaamaansa tukea ja sponsorirahaa, jota ei koskaan ole liikaa.

Kun Tonia verrataan muihin kuskeihin, hän on nuorimmasta päästä. Ainoa erottava tekijä toisiin kuskeihin on kokemus, koska ajotaidon ja kaluston puolelta Toni ei anna tasoitusta kenellekään. Esimerkiksi samassa tiimissä on ajanut hollantilainen Joey van Splunteren, ja hän ajoi myös Hollannin sarjassa Formulaa.

Toni Herranen on Ranskan Le Mansissa kisattavan MM-finaalin paras ”ROOKIE”-kuljettaja senior-sarjassa. Kuva: Timo Kesti

Kartinginnostus ei alkanut ensipuraisulla

Hyvä tiimi takaa hyvät tulokset. Kun kisaajalla on sellainen ympärillä ja vielä pääsee tekemään heidän kanssaan paljon työtä yhdessä, silloin oppii valtavasti uutta kisaamisesta, autosta sekä auton mekaniikasta.

Tonin kiinnostus kartingia kohtaan syntyi isän, Marko Herrasen, innoittamana. Toni halusi kokeilla kartingia ensimmäisen kerran jo 5-vuotiaana. Isä hankki pojalleen auton ja vei hänet testaamaan sitä Ylivieskan radalle. Silloin homma ei ottanut tuulta alleen, vaan syntyikin vastareaktio. Poika hyppäsi auton käynnistyksen jälkeen autosta pois, ja sanoi pieni kyynel silmässään, ettei halua tehdä tätä. Isä ei pakottanut poikaansa, vaan auto laitettiin ”naulaan” odottamaan.

Meni muutama vuosi, ja sitten koulussa oleva kaveri houkutteli kokeilemaan autoa. Aluksi testattiin autoa pihalla, ja lopulta radalla. Vanha auto oli valitettavasti jäänyt pieneksi, joten ennen Iinatin autoradalle menoa oli ostettava uusi auto, joka sopi kokoluokkaan paremmin. Kun Toni istui autonsa rattiin, kiinnostus heräsi ja kilpaileminen aloitettiin.

Kun suomalaisia vertaa eurooppalaisiin karting-ammattilaisiin, selvä ero on nähtävissä. Missä mekaanikot Euroopassa tekevät tätä työkseen, suomalainen karting-mekaanikko hoitaa sen päivätyönsä ohella. Tässä kohtaa syntyy suuri ero. Siitä syystä esimerkiksi auton kehittäminen jää varsin vähälle. Siksipä suomalaisia kuskeja ja talleja ei siis eurooppalaisissa kisoissa usein näe. Tällä hetkellä X 30 -seniorisarjassa Euroopan kisoja kiertää vain kaksi suomalaista – Toni Herranen, Oulusta ja Leevi Lintukanto Tampereelta. 

Toni Herranen tunnetaan rehtinä kilpailijana. Kuva: Timo Kesti

Toni haluaa voittaa ajamalla – ei tuomarirangaistusten avulla

Kun tätä kysyin Tonilta, millainen kuljettaja hän on, hän näytti minulle videon historiasta. Eräässä kisassa hän olisi ollut voittaja, jos jokainen rangaistus olisi laitettu voimaan. Tuomaristo kutsui Tonin kuultavaksi, koska he olivat nähneet videolta, että nuorukainen oli joutunut kisakaverin tönäisemäksi radalla. Toni ilmoitti kuitenkin tuomaristolle, että kisatilanteessa sattuu ja tapahtuu. Hän haluaa voittaa ajamalla, ei tuomarirangaistusten avulla. Tämä kertoo paljon siitä suomalaisesta rehellisyydestä ja rehtiydestä, mitä autourheilussa kaivataan.

Toni on hyvin rehellinen ja rauhallinen kuski. Hän tekee tasaista tulosta. Kun hän löytää oikean vauhdin, hän säilyttää sen. Hän ei räiski sinne tai tänne. Kun tulee voittoja, se näytetään Kimi Räikkösmäiseen tyyliin – pieni vieno hymynkare suupielessä. Kun tulee pettymyksiä, kypärä pysyy päässä, visiiri tiukasti kiinni ja eikä kommentteja satele. Se on hänen tapansa käsitellä pettymyksiä, ja käydä läpi tilanne, joka sen aiheutti sekä oppia siitä.

Kysyin Tonin isältä, mitä tällainen kisaaminen merkitsee vanhemmille ja luottaako isä poikaansa ja tämän ajotaitoihin. Isä, Marko kertoi erään virolaisen pojan isän tiivistyksen. ”Kyllä me olemme pöljiä, kun pistetään poikamme ajamaan kilpaa. Maksamme ensinnäkin hitosti siitä, että saamme poikamme kisoihin ja sitten pelkäämme katsomossa hurjasti koko kisan ajan.” Lähdöt ovat kuulemma niitä pahimpia, varsinkin äideille. Lähdössä syntyy kauhea savu, ja sen seasta ei aina erota, mitä siellä mahtaa tapahtua. Pitää vain seurata tarkasti, kuka tulee ensimmäisenä savusta ulos ensimmäiseen mutkaan. Eräs poika olikin nakannut äidilleen ja vähätellyt tämän pelkoa, että ”Sinun pitää ajatella vain, että tämä on viihdettä.

Mitä odotuksia on tulevaisuuden suhteen?

Tulevissa MM-kisoissa loppuvuonna kaikki on mahdollista. MM-kisoissa on mukana erittäin kovia kuljettajia. Osa heistä on ammattilaisia, työkseen ajamista tekeviä aikuisia miehiä. Erotuksena on se, että kaikki lähtevät samalta viivalta. Toni ei aio antaa ajotaidon ja kaluston kannalta yhtään tasoitusta. Hän haluaa lähteä haastamaan kokeneempia ja näyttää, mihin taidot todella riittävät. Tulevaisuudessa haaveena on rallipuoli. Toni on hiljalleen aloittanut rallin ajamisen karting-ajojen lisäksi. Toiveena olisi päästä sille puolelle kisaamaan.

Teksti: Henna Eklund

Uusimmat

Lisää aiheesta

Karting