Ralli 22.10.2016

Tomi Vilenius ja Sami Ryynänen luokkavoittoon Espanjassa

Espanjan MM-rallissa ainoa suomalaismenestyjä oli ns. vakioautoon pohjautuvan R5-luokan voittaja Tomi Vilenius. Kuva Seppo Tuominen.

Lokakuun puolivälissä Pohjois-Espanjan Barcelonan tuntumassa ajetussa Katalonian MM-rallissa porvoolaiskaksikko Tomi Vilenius ja Sami Ryynänen pokkasivat Citroen DS3 R1 autollaan arvokkaan RC5-luokan voiton. Ensimmäiseen asfalttiralliinsa osallistunut Vilenius kiidätti vakioautoon pohjautuvaa kilpuriaan tasaisen varmasti läpi koko kisan ja ilman murheita.

Torstain ainoa kolmen ja puolen kilometrin avauserikoiskoe ajettiin Barcelonan sateen kastelemilla teillä. Perjantaina oli vuorossa soralla ajetut erikoiskokeet ja lauantaina sekä sunnuntaina kilpailijat mittasivat paremmuuttaan rata-autoimaisilla asfalttierikoiskokeilla. Perjantaina sade ja edellä ajaneet  autot olivat tehneet teistä todella huonokuntoiset.

– Ajoimme tietoisesti kiviä kierrellen, koska automme ei kestä osumia. Lisäksi ajoimme soralla asfaltille tarkoitetulla alustalla, Vilenius kiteytti.

Lauantaina oli vuorossa Vileniuksen uran ensimmäiset varsinaiset asvalttierikoiskokeet, joille kilpuri on varsinaisesti rakennettu. Vilenius oli tyytyväinen autoonsa, joka istui Katalonian mutkaisille asvalttipätkille.

– Ylämäet mentiin hitaasti ja alas tultiin vauhdikkaammin. Auton 125 hevosvoimaa tuntuu ajoittain vähän liian vähältä, mutta auto on muuten loistava ajettava asvaltilla. Huollossa jätkät ihmettelivät, että onko tämä lainkaan Vileniuksen huolto, kun ei ole mitään korjattavaa. Nyt he selvisivät renkaiden vaihdoilla ja pulttien tarkistuksilla, Vilenius naurahtaa.

Debyytin Espanjan maaperällä ajanut Vilenius ja kartanlukija Ryynänen olivat yleiskilpailussa sijalla 45. Pitää kuitenkin muistaa, että porvoolaisen auto oli vakioauto.

– Tärkein tavoitteemme oli päästä maaliin. Kaikki meni käsikirjoituksen mukaan. Taktiikkana oli ajaa hitaasti kiiruhtaen. Ajoimme toki rallia, mutta järki oli tekemisessä mukana koko ajan. Jos haluaa ajaa täysillä ja isoilla riskeillä, niin silloin voi mennä Mäntsälän ralliin. Kun auton tuo tänne asti, niin haluaa ajaa koko kisan, Vilenius jatkaa.

– Ralliautoja ja vakioautoja on turha verrata tulosten valossa. Yleisö-EK:n jälkeen meillä oli isompiakin autoja takanamme. Perjantaina satoi vettä, joten sorapätkät menivät melkoiseksi mutavelliksi. Asfaltilla en ollut aiemmin kisannut, mutta ihan hyvin kulki sielläkin. Myös maaliin tulo oli ikimuistoinen.  Nousimme podiumille, kun voitimme luokkamme. Meidän luokassa oli vain yksi espanjalainen kuski meidän lisäksemme. Löimme jokaiselle pätkälle luokkamme pohjat, joten ero oli varsin selkeä.

Kaksikko oli muuten toinen suomalaisista autokunnista, jotka ajoivat kisan kaikki erikoiskokeet läpi. Max Vatanen Ford Fiesta R2T:llä oli toinen.

– Haluamme kiittää kaikkia, jotka ovat olleet mukana toteuttamassa yhteistä projektiamme. Ilman heitä osallistumisemme MM-ralliin ei olisi ollut mahdollista, uransa ensimmäisen ulkomaisen MM-rallin ajanut Vilenius jatkaa.

– Kisana tämä oli paras, missä olen ikinä ollut mukana. Reitti oli aivan mahtava. Reitillä oli paljon suomalaisia ja espanjalaiset itse ovat fanaattisia lajin seuraajia. Meistä otettiin tosi paljon selfieita ja kuvia. Toivottavasti ralli ei ollut viimeinen ulkomailla ajettu MM-ralli, johon parina osallistuimme, Ryynänen sanoo pilke silmäkulmassa.

Suomalaiskaksikon seikkailu on nähtävillä yhdeksänosaisena videoblogina tiimin Facebook sivuilla osoitteessa: https://www.facebook.com/vileniusracing.

Lopputulokset 52. RallyRACC Catalunya – Costa Daurada 2016, Salou,

Espanja, RC5-luokka

  1. Tomi Vilenius & Sami Ryynänen Sami, Citroën DS3 R1, 4:18:07.2
  2. Roger Codina Castells & Xavi Gual Estalella, Suzuki Swift, +45:45.4sek

 

Teksti: Jani Kekoni

Uusimmat

Lisää aiheesta

Ralli