Ralli 23.06.2016

Tokee ajaa juhannuksena perinteisen Ypres Rallin

Joonas Tokee ERC. Kuva Josef Petru.

Rallikuljettaja Joonas Tokeen juhannus kuluu vauhdikkaissa merkeissä, kun junioreiden Euroopan mestaruussarja, FIA ERC Junior -sarja jatkuu asfaltilla ajettavalla Ypres Rallilla. Belgiassa ajettava ralli on yksi Euroopan tunnetuimmista ja suosituimmista rallikilpailuista.

Sarja koostuu kuudesta osakilpailusta, joista neljä parasta tulosta lasketaan kunkin kilpailijan loppupisteisiin. Tokeella on takanaan yksi osakilpailu, kun nuorukainen sijoittui neljänneksi Azores Rallissa.

– Jos oli edellinen ralli ainutlaatuinen tiestönsä osalta, niin vaikeusastetta ja haasteita ei tule puuttumaan tälläkään kertaa.

Ensikertalaiselle tämä Ypres Ralli on erittäin vaativa, Joonas Tokee tiedostaa. 21-vuotias Orivedellä asuva kuljettajalupaus on keskittynyt ennen kesäkautta asfalttiajamiseen ja treeniä onkin takana reilu määrä:

– Kevätkauden aikana ajettiin niin paljon asfalttitestiä, kun kalenteri antoi myöden. Melko hyvä pohja saatiin hommaan ja fiilis on kohdallaan ennen rallia.

– Kisassa tullaan ajamaan mutkia leikkaamalla, joten pito vaihtelee todella runsaasti tien likaantumisen takia. Ajamisen kanssa täytyy olla todella tarkkana ja nuottien merkitys korostuu.

Tokee ja kartanlukija Jani Salo ajavat tutulla Peugeot 208 R2:lla, jolla kaksikko on kilpaillut kahden edellisen kauden aikana kotimaan ralleissa.

– Tiistaina ajettiin ennakkotestit paikallisella asfalttitiellä, jolloin keli oli todella liukas sateiden takia. Todella nöyrästi on lähdettävä liikkeelle, jos sadekelit osuvat kohdalle, koska silloin pienikin virhe kostautuu. Vastaavasti kuivalla kelillä on hyökättävä rajusti taistellakseen kärjessä.

– Pitkä kisa on taas edessä, eikä tuumaakaan voi antaa periksi, kun vastassa on kovia asfalttikuljettajia. Meidän tavoitteena ovat edelleen oman luokan kärkisijat.

Ralli käynnistyy perjantaina iltapäivällä, ja viikonlopun aikana ohjelmassa on 17 erikoiskoetta yhteispituudeltaan 250 kilometriä. Maineikkaan Ypres Rallin 50-vuotisen historian aikana vain kaksi suomalaiskuskia on ajanut kisan voittoon: Henri Toivonen (1984) ja Juho Hänninen (2012).

Teksti: Jarno Saari

Uusimmat

Lisää aiheesta

Ralli