Trial 03.10.2016

Timo Myöhäsen Trial-kausi sujui vaihtelevissa merkeissä

Timo Myöhänen ja hänen monivuotinen kisa-avustajansa Harri Oittinen juhliivat viidettä ulkoratojen Suomen mestaruutta.

Timo Myöhänen päätti trial-kautensa kuudenteen Suomen mestaruuteen korkeimmalla sarjatasolla. Viisi niistä on tullut ulkona ja yksi sisällä. Kaikki kuusi ovat tulleet perätysten. Sisämestaruus kuluvalla kaudella ja ulkomestaruudet 2012-2016.

Myöhäsen päättynyt kausi oli melko vaihteleva. Talviharjoittelu oli intensiivisempää kuin koskaan aikaisemmin. Tammikuusta huhtikuuhun nuorukainen oli Espanjassa ja harjoitteli kokopäivätoimisesti.

Toinen merkittävä asia oli uudelle pyörämerkille siirtyminen. Vaihto Ossasta Vertigoon sujui erittäin vaivattomasti tehtaan ja Suomen maahantuojan tuella.

Myöhäsellä on aina ollut hiukan vaikeaa saada parasta suoritusta irti kauden ensimmäisissä kilpailuissa ja sama toistui tänäkin vuonna. Ajo oli hyvää ja rentoa, mutta pieniä virheitä tuli liikaa. Kuten monena vuonna aikaisemminkin, esimerkiksi kauden ainoa kotimaan ”tappio” eli hopeasija tuli Tervakoskella heti keväällä kotimaan avauksessa.

Kotimainen SM-kalenteri oli tänäkin vuonna laadittu niin, että mikäli tavoitteli mahdollisimman hyviä loppusijoituksia EM-, MM- tai SM-sarjoissa kauden lopulla, oli joistakin kisoista luovuttava. Kalenteri SM-kisojen osalta ei siis tukenut ajatusta, että maailmalla voisi ajaa ja samalla vielä menestyä tai puolestaan olla näkyvillä kotimaisissa kisoissa. Kuten muissakin moottoriurheilulajeissa ulkopuolinen taloudellinen tuki on ehdoton edellytys. Koska Myöhäsenkin tukijat ovat kotimaisia, oli tilanne kovin ristiriitainen.

Alkukauden ”haparoinnin” jälkeen kisatulokset alkoivat parantua. Samalla Myöhänen päätti katsoa kisa kerrallaan miten jako Suomi/muu maailma hoidellaan kauden vanhetessa.

Sattuma kuitenkin teki päätökset Myöhäsen puolesta. Elokuun alussa Tsekkien EM-kisan ensimmäisenä päivänä, kohtalaisen vaarattoman näköisessä tilanteessa, Myöhäsen oikean jalan polvesta katkesi eturistiside. Suomessa vamma tutkittiin välittömästi ja arvioitiin tilanne. Ortopedin ohjeena oli, että ”tuntemuksia voi seurata, mutta kirurginen toimenpide tarvitaan”.

Pienen tunnustelun jälkeen Myöhänen päätti edetä päivä kerrallaan ja kisa kerrallaan. MM- tai EM-kisoihin ei ollut kuitenkaan enää asiaa, koska siellä vammautuneella polvella ei kuitenkaan olisi voinut tehdä riittävän täysipainoista suoritusta ja siten taloudelliset satsaukset olisivat olleet kohtuuttoman kovia mahdolliseen tulokseen verrattuna. Poikkeus kansainvälisten kisojen osalta oli jo aikaisemmin keväällä sovittu joukkue-MM-kisa Ranskassa. Sen Myöhänen päätti ajaa vaikka kipsi jalassa mahdollistaakseen osaltaan sovitun joukkueen osallistumisen kisaan.

Pohjoismaiden mestaruuskilpailun Myöhänen puolestaan jätti väliin. Kaksi viimeistä SM-kisaa hän ajoi, mutta ei juurikaan nauttinut kilpailemisesta kipujen ja teippausten vuoksi. Molemmista kisoista tuli voitto, mutta suoritukset eivät paljon kehumista kestä.

Kolme päivää viimeisen SM-kisan jälkeen polvi operoitiin kirurgisesti ja nyt on alkanut vähintään kuuden kuukauden mittainen kuntoutus.

Tulevan kauden osalta ei ole mitään päätöksiä tehty, mutta toisaalta vamma myös varmisti sen, että Myöhänen aloitti opintonsa Tampereella Pro Akatemiassa, josta hän oli saanut opiskelupaikan aikaisemmin.

– Kiitokset kaikille tukijoille ja kannustajille! On hienoa tietenkin päättää kausi mestaruuteen, vaikka ei se ihan heittämällä tullutkaan, Myöhänen toteaa.

Teksti: Timo Myöhäsen Tiedotus

Uusimmat

Lisää aiheesta

Trial