Speedway 15.07.2017

Timo Lahti palaa speedwayn Englannin pääsarjaan

Timo Lahti nähdään jälleen Englannin pääsarjassa. Kuva: Timo Lahden tiedotus

Suomen 25-vuotias speedway-ässä Timo Lahti palaa Englantiin solmittuaan sopimuksen 2000-luvun kestomenestyjän Poole Piratesin kanssa. Poole on voittanut Englannin liigamestaruuden 2000-luvulla seitsemän kertaa, joista viimeinen on kaudelta 2015. Lahti on ajanut aiemmin Englannissa kausina 2011-2014 Eastbourne Eaglesin riveissä. Lahden debyyttikaudella Eagles ajoi liigan hopeaa, häviten finaalin juuri Poolelle.

Sopimus Englantiin syntyi nopeasti ja Lahden kalusto on jo matkalla kohti Poolea:

”Torstaina puolilta päivin sain yhteydenoton Poolesta, että heillä olisi tarvetta loppukaudeksi kuskille. Neuvottelimme jo talvella, mutta alkukausi oli minulla niin täynnä kisoja, ettei Englantiin ollut enää järkevää lähteä. Nyt kuitenkin saatiin aikaiseksi hyvä sopimus eikä aikataulut loppukauden osalta satu suuremmin ristiin muiden liigojen kanssa. Muutama Ruotsin kakkossarjan kisa jää väliin ja ehkä yksi kisa kotimaassa. Olin torstai-iltana Nyköpingissä jo pukuhuoneessa vaihtamassa varusteita kisaan, kun lopullinen sopimus saatiin tehtyä. Samalla varasinkin jo laivaa lauantai-aamulle Tallinnaan, jotta saadaan kalusto Suomesta Englantiin maanantaiksi. Isäni Juha lähti aamulaivalla Suomesta ja hakee Puolasta vielä toisen pyörän mukaan. Kalusto on sunnuntai-iltana Englannissa ja maanantaina on ensimmäinen kisa.” Lahti kertoo.

Lahti ajaa Englannin pääsarjan lisäksi Ruotsissa kahta sarjaa, Puolan ykkösliigaa ja kotimaista SM-liigaa. Englannissa on jäljellä 15-20 kilpailua ja kokonaisuudessaan Lahti ajaa kilpailukaudella noin 80 kisaa. Esimerkiksi ensi viikko näyttää seuraavalta: maanantai Englannissa, tiistai Ruotsissa, keskiviikko Englannissa, torstai Ruotsissa, lauantai Suomessa ja sunnuntaina Puolassa. Tällaista kilpailurupeamaa ei muissa lajeissa näe. Timo Lahti, miten se speedwayssa onnistuu?

”Speedway on siinä mielessä erikoinen laji, että kuskit ajavat monen maan liigoissa. Kilpailupäivät on sovittu niin, että kuskit voivat ajaa useita ammattilaissarjoja samanaikaisesti. Se on vähän sama, kun jalkapalloilija edustaisi Englannin ja Hollannin liigassa eri joukkueita. Logistisesti tämä on tietysti haastavaa, kun speedwayssa ei ole talleja, vaan kaikki kalusto on omaa ja logistiikka hoidetaan itse. Kuljen Manner-Euroopan eli Puolan ja Ruotsin kisat yhdellä kalustolla ja mekaanikolla, mutta Englantiin tarvitaan oma kalusto ja mekaanikko. Lisäksi Suomessa minulla on kolmas kalusto, jolla ajamme veljeni Teemun kanssa SM-liigan kilpailut. Nyt kun Englanti tulee mukaan, niin käytännössä loppukauden istun 5-7 aamua viikossa lentokentällä ja illalla ajan kilpaa. Aamulla viimeistään neljältä yleensä pitää lähteä lentokentälle ja illalla kisan jälkeen on aina jonkinmoinen automatka. Onhan se äärimmäisen rankkaa, mutta sitä varten harjoitellaan talvisin yli 20 tuntisia harjoitusviikkoja. Mekaanikoilleni pitää nostaa myös hattua, sillä yksin Manner-Euroopan mekaanikkoni Grzegorz ja noin 80 000 kilometriä autoa kesässä.”

Lahden ensimmäinen kisa Poolen väreissä on maanantaina, kun Pirates matkaa Wolverhamptonin vieraaksi. Loukkaantumisten rasittama Poole on tällä hetkellä SGB Premiership-liigan kolmantena ja etenee jälleen vahvasti kohti playoffeja. Playoffeissa neljä parasta joukkuetta ratkaisevat mestaruuden.

Teksti: Teemu Lahti

Uusimmat

Lisää aiheesta

Speedway