Road Racing 29.05.2019

Tiia Seima suurten nimien jalanjäljissä Imatranajoihin

Tiia Seima hamuaa ruutulipulle jokaisessa lähdössä. Kuva: Timo Nässi

Tiia Seima on saanut villin kortin IRRC-sarjan osakilpailuun ja pääsee näin osallistumaan ensikertalaisena kansainväliseen katuratakilpailuun Imatralla.

Valkeakoskelainen 31-vuotias Seima pääsee pian kokeilemaan, miltä tuntuu ajaa kilpaa keskellä kaupunkia kymmenien tuhansien ihmisten katselemana, kun legendaariset Imatranajot ajetaan jälleen 14.-16. kesäkuuta Vuoksen rannalla, Imatran keskustan tuntumassa.

Seima osallistuu 600-kuutioisella Suzuki GSX-R -pyörällään sekä Open 600- että IRRC Supersport 600 -luokkiin. Viimeksi mainittu on kansainvälisen IRRC-sarjan osakilpailu ja taso luokassa on kova. Tapahtumana Imatranajot taas ovat monen moottoriurheilusta kiinnostuneen kesän ehdoton kohokohta, mikä näkyykin selvästi kävijämäärissä – esimerkiksi vuonna 2017 paikan päälle saapui yli 50.000 katsojaa. Tapahtuma on Pohjoismaiden suurin moottoripyörätapahtuma.

Katuratakilpailuissa Seimaa viehättää ajamisen vaatima taito ja tarkkuus. Aikanaan Isle of Manin TT:ssä edustaneet Juha Kallio ja Tuukka Korhonen ovat tarjonneet Seimalle ensikosketuksen sekä kiinnostuksen katuratakilpailuja kohtaan. Kiinnostus saikin kunnolla tuulta alleen, kun Imatranajot palasi katuratojen kilpailukalenteriin 30 vuoden tauon jälkeen.

– Imatranajojen ilmapiiri on ihan huikea, Seima kuvailee.

– Paljon nopeita ja taitavia kuskeja näyttämässä parastaan, ja vielä enemmän innokkaita katsojia kannustamassa heitä ja luomassa iloista ilmapiiriä. Taisi olla vuosi 2017, kun kisoja katsellessa heräsi varovainen haave siitä, että pääsisi joskus itsekin tänne ajamaan.

Syksystä 2016 lähtien kilpaa ajanut Seima on tehnyt tosissaan töitä niin itsensä, ajamisensa ja pyöränsä kehittämisen eteen. Hän on saanut arvokasta oppia Tuukka Korhoselta muun muassa ajolinjoista ja ylipäätään katuradalla ajamisen erikoisuuksista. Myös tiimiään, jonka kanssa on tehty paljon ennakkovalmisteluja, Seima kehuu jo etukäteen – hänellä on mielestään paras mahdollinen tuki takanaan ennen kesäkuista koitosta.

Aikaisemmin suomalaisia naisia Imatralla ovat edustaneet melko vähäiset, mutta sitäkin suuremmat nimet. Imatran Moottorikerhon mukaan vuosina 2016 ja 2017 sivuvaunuluokassa kilpaili ja voitti maailmanmestarinakin tunnettu Kirsi Kainulainen, ja sitä ennen Imatralla on nähty viimeksi vuonna 1986 Taru Rinne – ensimmäinen nainen, joka on saavuttanut pisteitä ratamoottoripyöräilyn MM-sarjassa. Rinne on valittu naismoottoripyöräilyn legendaksi FIM:n eli kansainvälisen moottoripyöräliiton toimesta.

Suuret saappaat ovat siis täytettävänä Imatranajojen ensikertalaisella. Omien sanojensa mukaan Seima ei kuitenkaan ota paineita tai tähtää sankaritekoihin näin ensimmäisellä kerralla, vaan lähtee hakemaan omaa parasta suoritustaan kisojen aikana.

– Tulemme varmasti tekemään kaikki mahdolliset taikatemput ja tanssiliikkeet sen eteen, että ruutulippu saavutettaisiin joka lähdössä, Seima sanoo.

Tavoite ei missään nimessä ole vaatimaton, sillä vaativassa ja verrattain vaarallisessakin katuratakisassa on ensikertalaisen pysyttävä nöyränä, eikä edes maalin pääsyä tule ottaa itsestäänselvyytenä. Seima on kuitenkin tunnettu periksiantamattomasta luonteestaan ja siitä, kuinka nälkä kasvaa helposti syödessä. Jännitettäväksi siis jää, minkälaiseen vauhtiin valkeakoskelainen lopulta pääsee lajilegendojensa jalanjäljissä.

Lisää Seiman valmistautumisesta kilpailuun voit lukea Trouble Couple Racingin facebook-sivulla: https://fi-fi.facebook.com/troublecoupleracing/

Teksti: Janiika Päivänsäde

Uusimmat

Lisää aiheesta

Road Racing