Motocross 08.08.2019

Teini-ikäinen Rainio haluaa voittaa SuperMX-kilpailun Hyvinkäällä

Sampo Rainio jahtaa MXJ-luokan Suomen Cup -mestaruutta sekä SuperMX-kilpailun voittoa. Kuva: Ismo Karttunen Photography.

Hyvinkään Moottorikerhon nuori motocrosskuljettaja Sampo Rainio voitti viime vuonna alle 15-vuotiaiden Suomen mestaruuden ja himoitsee tällä kaudella alle 18-vuotiaiden Suomen Cup -titteliä. Ensi viikolla hän jahtaa ykköstilaa arvosarjojen ulkopuolisessa, uudessa SuperMX-kilpailussa Hyvinkäällä.

Hyvinkään Moottorikerho isännöi motocrossin kansallista SuperMX-kilpailua Hyvinkään Vauhtipuistossa lauantaina 17. elokuuta. Luvassa on neljän kilpaluokan päivä, jossa ajetaan useita alkueriä ja luokkakohtaiset finaalit perinteistä motocrossia lyhyemmällä radalla. SuperMX tarjoaa kuljettajille ja yleisölle vaihtelua tavanomaisesta, ja tuo kotimaiseen motocrossiin yhden sähäkän kilpailuformaatin.

– Uusi kisamuoto vaikuttaa hyvältä ja mielenkiintoiselta. Hyvinkäällä on yksi Etelä-Suomen parhaista crossiradoista, mikä on varmasti tässäkin formaatissa erittäin toimiva, 15-vuotias Rainio ennakoi.

Rainio kilpailee ensimmäistä kauttaan niin sanotulla aikuisten kokoluokan pyörällä, kun vielä viime vuonna hän juhli toista perättäistä Suomen mestaruuttaan lasten sarjoissa, eli 85-kuutioisella pyörällä alle 15-vuotiaiden MXC/A-luokassa.

Nyt hänellä on käytössään 125-kuutioinen KTM, jolla hän kilpailee alle 18-vuotiaiden MXJ-luokan Suomen Cupissa. Rainio on myös jo osallistunut kahteen niin sanotusti aikuisten MX2-luokan SM-osakilpailuun sekä kolmeen EMX125-luokan EM-osakilpailuun.

Hyvinkäällä Rainio kilpailee 125-kuutioisten pyörien MX125-luokassa eikä esimerkiksi isompien pyörien MX Avoin -luokassa. Siellä vastassa olisivat muun muassa suomalaisvirolainen ammattikuljettaja Harri Kullas sekä virolainen Priit Rätsep.

Mielenkiintoinen vastus Rainiolle löytyy myös ”piikkiluokasta”, kun Hyvinkään Moottorikerhoa niin ikään edustava, kaksinkertainen Suomen mestari Aki Manninen asettuu viivalle. Manninen päätti kilpauransa viime kauteen, mutta suuntaa nyt kotiradalleen.

– En ole koskaan ajanut kisaa Akia vastaan, joten siitäkin tulee kiva kokemus. Uskoisin häneltä löytyvän edelleen vauhtia, mutta ajokunnosta en osaa sanoa.

Team Racingbike KTM:ää edustava Rainio uskoo, että tähän mennessä SuperMX:ään ilmoittautuneista kuljettajista myös Orimattilan Moottorikerhon Wiljam Malin on kova vastus. Malin on ajanut tänä vuonna EMX125-luokan EM-sarjaa ja on MX2-luokan SM-sarjassa seitsemäntenä.

– Lähden voittamaan kisaa, vaikka kovaa vastusta löytyykin.

Hyvinkään Moottorikerhon edustamisesta huolimatta Rainio asuu perheensä kanssa 150 kilometrin päässä Sysmässä, missä hän myös käy Sysmän Yhtenäiskoulua. Keväällä 15 vuotta täyttäneellä Rainiolla alkaa yhdeksäs luokka perjantaina.

Kehitystyö käynnissä

Rainio on MXJ-luokan Suomen Cupissa kakkosena, kun jo tämän viikon lauantaina on edessä toiseksi viimeinen osakilpailu Alavudella. Sarjaa johtaa Tampereen Motocrossin Kasper Kangasniemi, joka otti kahtena edeltävänä vuotena MXC/A:n SM-hopeaa Rainion takana.

Rainion Suomen Cup -kautta rasittaa Karkkilan osakilpailun ensimmäisen erän kaatumisen seurauksena tullut kuudes sija sekä Siilinjärven toisen erän keskeytys viimeisellä kierroksella, mistä huolimatta hän keräsi muutamia pisteitä 13:lla sijallaan. Muut kuusi erää Rainio on voittanut. Kautta on jäljellä kaksi osakilpailua.

– Haen mestaruutta. Se on selvä, Rainio painottaa.

Rainio suuntaa Alavudelle lähes suoraan kuukauden ajoreissulta Belgiasta, mistä hän palasi Suomeen keskiviikkona. Matkan pääpaino oli harjoittelussa, mutta hän osallistui myös EMX125-luokan toiseksi viimeiseen EM-osakilpailuun.

Rainio oli mukana jo EM-kauden alun kahdessa osakilpailussa Hollannissa ja Italiassa, mutta karsiutui niissä varsinaisista kilpaeristä. Reilu viikko sitten Belgian Lommelin legendaarisella hiekkaradalla irtosi uran ensimmäinen jatkopaikka aika-ajosta, ja erissä sijat 29 sekä 24. Pisteille EM:ssä, kuten myös SM- ja Suomen Cup -sarjoissa, yltää 20 ensimmäistä ajajaa, joten pisteitä Rainiolle ei vielä tullut. Hän on mukana myös EM-kauden päätöksessä Ruotsin Uddevallassa 24.-25. elokuuta.

– Kehityn koko ajan ja ajaminen on pikku hiljaa aina vain parempaa.

– Ensimmäisissä EM:ssä oli mukana myös jännitystä, mutta Belgiassa oli helpompaa. Lisäksi EM-sarjassa tulos on kiinni pienistä asioista. Aika-ajossa erot voivat olla minimaalisia siinä kohdassa, onko jatkossa vai ei.

Rainio on nuoresta iästään huolimatta ajanut ja kilpaillut paljon, mutta EM-taso on hänelle suht’ vieras. 85-kuutioisella ajaessaan hän osallistui vain joihinkin EM-karsintasarjan osakilpailuihin, muttei esimerkiksi EM-finaaliin. Nyt isommalla pyörällä EM-sarja on jo hieman tutumpi, vaikkei hän kaikkiin osakilpailuihin olekaan osallistunut. Myös Viro on tullut vuosien varrella ”omaksi” niin harjoittelu- kuin kilpailumaana.

Ei ylimääräistä kunnioitusta

Aikuisten SM-sarjan puolella Rainio on MX2-luokassa neljän osakilpailun jälkeen 16:tena. Paras eräsijoitus on kahdeksas. Karkkilan osakilpailuun hän ei osallistunut, sillä rippikoulu kutsui samana kesäkuisena päivänä. Rainio ei ollut myöskään mukana edellisessä osakilpailussa Imatralla.

Tulevana sunnuntaina Rainio ajaa SM-kauden viidennessä, eli toiseksi viimeisessä osakilpailussa Alavudella. Hänet nähdään myös kauden päättävässä Porin osakilpailussa 1. syyskuuta.

– MX2-luokka on hyvää treeniä MXJ:n Suomen Cupiin, mikä on kuitenkin vielä tänä vuonna päätavoitteeni. SM:ssä on pidemmät erät ja tiukkaa kisaa, Rainio kuvailee.

SM-sarjan MX2- ja MX1-luokissa kilpailevat Suomen parhaat ajajat, mutta sillä ei ole vaikutusta Rainion tekemiseen.

– Ajan SM:ssäkin täysillä. Ei ole väliä, mikä nimi toisen kuskin selässä (ajopaidassa) lukee. Ohi yritän päästä.

Hyvinkään SuperMX:n ilmoittautuminen päättymässä

Hyvinkään SuperMX-kilpailun ilmoittautuminen päättyy torstaina 8. elokuuta. Ilmoittautuminen tapahtuu Suomen Moottoriliiton Motti-palvelun kautta (tapahtumakalenteri):
https://motti.moottoriliitto.fi/sml/fi/publicEvents

Motissa on nähtävillä myös kilpailun lähtöluettelo.

Kilpailupaikkana toimiva Hyvinkään Vauhtipuisto sijaitsee osoitteessa Hikiäntie 1508, Hyvinkää.

SuperMX katsottavissa suorana lähetyksenä

Hyvinkään SuperMX-kilpailun MX Avoin- ja MX125-luokkien finaalit näytetään suorana lähetyksenä Nelosen Ruutu.fi-palvelussa ja Ilta-Sanomien ISTV:ssä. Lähetysajat tarkentuvat ennen kilpailua.

Yllä mainittujen luokkien kilpailut ovat nähtävissä kokonaisuudessaan suorana videotuotannosta vastaavan LiveSportsin YouTube-kanavalla www.youtube.com/livesportsfi, missä näytetään myös lasten MX65- ja MXC-luokkien kilpailupäivät suorana.

SuperMX
www.facebook.com/SuperMX.fi

SuperMX Hyvinkää 17.8.2019
www.facebook.com/events/343330966266384

Hyvinkään Moottorikerho ry
www.facebook.com/hymkry
www.hyvinkaanmoottorikerho.fi

Teksti: SuperMX-tiedotus.

 

Uusimmat

Lisää aiheesta

Motocross