Snowcross 18.02.2020

Team Loukko.com oli vauhdissa viikonloppuna Torniossa

Mikko Osmo #463 ja Juuso Loukko #399 kävivät kamppailua Tornion SM-osakilpailussa. Kuva: Team Loukko.com

Tornion Laivakankaan raviradalla järjestetty Snowcross SM -sarjan kolmas osakilpailuviikonloppu ajettiin poikkeuksellisen ankarissa olosuhteissa. Lumen vähyys ja vaihtelevat olosuhteet tuottivat kuskeille ongelmia niin radalla, kuin myös huollossa.

Lauantain aamulle lähtöön starttasi totutusti Harrasteen Harri Kolehmainen ja Naisten-luokassa ajava Veera Virtanen. Muutaman asteen pieni pakkanen muuttui askel askeleelta navakaksi tuuleksi ja vaikeutti täten kuljettajien näköetäisyyksiä.

Kolehmainen kärsi edellisenä viikonloppuna korkeasta kuumeesta, joka verotti ajokunnosta terävimmän kärjen pois. Alkueristä sijoitukset kymmenen ja yhdeksän. Finaalissa vaihteleva rata löytyikin Harrille käteen ja ohituksen kautta loppusijoitus oli yhdeksäs.

– Omasta mielestä onnistunut viikonloppu taas kerran. Ajo menee koko ajan eteenpäin ja Lynx toimii, kuten pitää. Finaaleissa tulitetaan tosissaan sijoituksista.

Veera Virtanen onnistui Kemijärvellä todella hyvin ja petrattavaksi jäi lähtöjen röyhkeys sekä reaktionopeus. Alkuerissä reaktio ei vielä istunut täysin Virtasen käteen ja molemmista eristä kuudes sija. Finaalissa lähtö onnistui nappiin ja Lynx RS alkaa kulkea todella hyvällä rytmillä. Finaaleissa Veera sijoittui neljänneksi.

– Suurimpana ongelmana on tällä hetkellä lähdöt, joihin täytyy saada enemmän röyhkeyttä. Hyvillä mielin kuitenkin kohti ensi viikonlopun Stadion Snowcross Oulua.

Juniorit 14-16 -luokassa ajava Riku Lauhaluoma oli todella kovassa iskussa heti lauantain iltapäivässä. Alkueristä todella väkevää vauhtia tarjoillut Lauhaluoma nappasi itselleen paikat kaksi ja kolme. Finaaleista oli tulossa erittäin jännittävä, sillä haastajaksi Rikulle ja muille kuljettajille Norjasta oli saapunut Jan Even Romsdal. Alkuerissä Riku sai nuoren norjalaisen pidettyä selkänsä takana, mutta finaalissa kaveri pääsi karkuun. Riku taisteli itsensä ensimmäisillä kierroksilla kolmanneksi ja piti paikan aina loppuun asti. Lauhaluomalle napsahti siis kauden ensimmäinen mitali, joka tällä kertaa on pronssinen.

Illan odotetuimmat hetket olivat tietenkin Pro Lite- ja PRO-luokat. Joona Karjalainen väläytti kärkiluokan vauhtia Kemijärvellä, joten katseet olivat tietenkin podiumilla.

Karjalainen väläytti harjoituksissa kovaa vauhtia ja omien sanojen mukaan rata istui käteen vallan mainiosti. Ensimmäisessä kilpailuerässä Joonalle osui todella kova lähtö ja paikka kolmen etummaisen kuljettajan porukkaan. Kolmannen kierroksen kohdalla kärjessä ajanut Joona Lahtela taipuu ja Karjalainen ampaisee kärkeen. Erän päätyttyä Karjalaiselle erävoitto plakkariin ja mies uhkui silmin nähden itseluottamusta.

Toisessa alkuerässä keli hiukan huononi ja rata sen mukaisesti. Tällä kertaa oli myös epäonnea Karjalaisen matkassa ja erän alkumetreillä neljän kuskin kolarissa hän oli alimmaisena. Erä keskeytettiin ja Joonan kylkeen tullut kilpakumppanin kelkan suksi teki sen verran pahaa jälkeä, että mies siirrettiin ambulanssilla sairaalaan.

– Toisessa alkuerässä sain vähän huonon lähdön ja toisessa kurvissa lensin kelkan kyydistä pois. Toinen kelkka osui alaselkään ja kylkeen. Kuvauksista löyty lannerangassa murtuma, mutta halvaantumisen vaaraa ei ole. Harmitus on tietenkin kova, kun vauhti kasvoi koko kauden ajan hurjasti ja alettiin olemaan ns. kärkisakissa.

Joona kävelee jo avustetusti ja paranemisprosessi on saatu mahtavasti käyntiin. Hänelle annetaan koko tiimin pyyteetön tuki paranemisprosessiin ja nähdään tämä gladiaattori vielä radalla, se on varma.

PRO-luokasta tuli entistä jännittävämpi, sillä hiukan vähäluminen rata kului tietenkin päivän aikana, vaikkakin tampparikuljettajat pitivät sitä parhaassa mahdollisessa kunnossa koko päivän.

Mikko Osmo lähti hyvällä tunnelmalla tulevaan osakilpailuun, vaikkakin pistetilanne on tiukka tällä hetkellä. Laivakankaalla keli oli onneksi selkiytynyt, joten alkuerät ja finaalit päästiin ajamaan todellisessa Amerikan meiningissä upealla valaistuksella.

Ensimmäisessä alkuerässä Mikko ampaisi kärkeen, mutta toisella kierroksella hätäkatkaisin lipsahti paikaltaan ja kilpakumppanit pääsivät ohittamaan. Kovalla nousulla Mikko oli kuitenkin erän toinen ja Juuso Loukko vahvalla ajolla viides.

Toisessa alkuerässä Loukko tykittää itsensä oman erän toiseksi, hiuksen hienolla erolla voiton ottaneesen Pär Vikmaniin. Mikko saa myös hyvän lähdön omassa erässään ja aloittaa taistelun kärkipaikasta Edward Molandin kanssa. Moland vie tällä kertaa pitemmän korren ja nappaa voiton.

Juuso joutuu hakemaan vielä eturivin paikkaa Last Change -erästä ja totuttuun tapaan Suomen nopein kelkkakauppias hoitaa varmalla ajolla itselleen ykköspaikan. 

Illan finaaleissa Osmo jää hiukan lähdössä sumppuun ja joutuukin lähtemään pienelle takaa-ajo matkalle. Mikko nostaa itsensä neljänneksi, mutta silminnähden kaikki ei ole alustan ostalta kunnossa ja Mikon ajaminen näyttää vaikealta. Näkyvyys kuljettajalle on puhdas nolla, kun loskaa lentää naamalle. Osmo oli lopputuloksissa neljäs. Loukko taistelee myös omista SM -pisteistään todella hyvin ja tuo Lynx RS:än maaliin seitsemäntenä.

Sunnuntaina koettiin kelin osalta yksi haastavimmista kelkkakilpailuista miesmuistiin. Taivaalta tuli vettä, räntää, lunta ja tuuli napakoitui päivän aikana todella koviin lukemiin, mikä vaikeutti ajoa huomattavasti.

Päivän aloitti Emil Herten Juniorit 11-14 -luokassa. Herten olikin todella hyvässä kunnossa tänä viikonloppuna ja naputteli molemmista alkueristä voiton itselleen. Finaalissa keli olikin muuttunut uudelleen radikaalisti, joten hyppyjä joutui hiukan katsomaan kriittisemmin kovan tuulen vuoksi. Todella tiukan finaalitaiston jälkeen Herten joutui taipumaan nelospaikkaan, mikä on kovatasoisessa luokassa todella kova suoritus.

Ilta toi tullessaan illan PRO-finaalin, mutta myös todella ankarat keliolosuhteet. Lunta ja räntää satoi todella kovassa tuulessa hirvittävät määrät ja tämä vaikeutti todella paljon kuljettajien näkyvyyttä.

Mikolle saatiin Lynx RS oikeisiin säätöihin edellisenä päivänä ja nyt alusta olikin käteen käypänen. Ensimmäisestä alkuerästä Mikolle tuloksena ykköspaikka, joka kertoo että varikkotiimi teki huimaa työtä. Loukko naputteli myös todella hyvän erän alle, ollen saman alkuerän neljäs.

Toisessa alkuerässä Alexander Waeraas sai kärkipaikan ja Osmo starttasi hänen takapuskuria jahtamaan. Lopputulokissa Waeraas oli nopeampi ja Mikolle toisesta alkuerästä kakkospaikka. Juuson toisessa alkuerässä oli kova porukka edellä, Keskiaho, Hietalalahti ja Puhakka, mutta Juuso nappasi todella hyvällä ajolla neljännen sijan. Juuso joutui vielä Last Change -lähdön kautta finaalin eturivin paikkaa hakemaan, ja kuten aikaisemminkin, sieltä napsahti voitto.

Finaalissa tuuli senkun yltyi ja varikolla puhuttiin pahimmasta kilpailukelistä koskaan, joka kertoo sunnuntai-illan tunnelmasta. Finaalista Mikolle ja Juusolle hyvät lähdöt, mutta Hole shot paikka sumppuuntui ja matkaan lähdettiin porukan keskivaiheilta. Keli teki ajamisesta todella haastavaa näkemisen kannalta, mutta Mikko kipusi kuski kuskilta aina neljänneksi. Juuso piti hyvin paikkaansa ja muita takanaan, ollen lopputulokissa yhdeksäs. Mikolla oli hiukan epäonnea finaalissa mukana, kun kierroksella ohitettavat eivät tuiskeessa huomanneet Mikon olevan nopeampi ja tekevät ohittamisen lähes mahdottomaksi. Viimeisessä mutkassa Jarno Hietalahti pääsi kuin varkain vielä sujahtamaan ohi ja Osmo oli tässä finaalissa viides.

Äärimmäisen haastava viikonloppu on nyt takana ja katseet ovat kohti Oulun Stadion Snowcross -kilpailua, joka ajetaan tulevana viikonloppuna.

Teksti: Team Loukko.com

Uusimmat

Lisää aiheesta

Snowcross