Jääspeedway 24.02.2019

Tapahtumarikas jääspeedwayn SM-finaali Kauhajoella

A-finaalin startti. Vasemmalta Matti Isoaho, Mats Järf, Christer Biskop ja Tomi Tani. Kuva: Timo Eronen

Uskoisin että tänään ajetaan kova kilpailu keulapaikasta, nyt on niin iso ryhmä ensimmäisten 6-8 sakkiin. Tänään tullaan näkemään todella kovaa kilvanajoa. Eilen oli 24 pakkasta aamulla ja nyt ollaan plussan puolella, kyllähän tämä huimaa säänmuutosta on ollut. Rata on hyvä, jää on sitkeää ja kuluminen ei tule olemaan niin kovaa kuin kovalla pakkasella, näin kommentoi kilpailunjohtaja Timo Kujanpää ennen finaalin alkamista.

Lauantain kilpailupäivän lämpötila oli suorastaan keväinen, plussan puolella oltiin reippaasti. Tämä aiheutti omat haasteensa kilpailijoiden kalustolle, useampi moottori koki ennenaikaisen huollon ilmestymisen. Timo Kankkusen moottoriin iski mäntäpistiäinen juuri ruutulipun heilahdettua. Kankkunen sai seuraavaan erään lainapyörän, mutta sekin sanoi työsopimuksen irti vaihdelaatikon hajoamisen myötä. Teppo Toivolan paluu radoille koki myös ongelmia, vaihdelaatikon kakkosvaihde hyppi pois päältä, sen seurauksena moottori pääsi ryntäämään ylikierroksille ja keskeytys oli edessä myös hänelle, Kankkusen tavoin. Hallitseva mestari Mats Järf koki myös konerikon heti kättelyssä ja joutui turvautumaan Christer Biskopin pyörään seuraavissa kahdessa erässään. Samaan aikaan Järfin luottomekaanikko Mikko Rahko teki kovan työn, vaihtoi moottorin Matsin pyörään, ja mies pääsikin viimeisiin alkueriin takaisin omalla pyörällään.

Alkuerien kovinta vauhtia piti VRT:n Tomi Tani. Mies ajoi vakuuttavasti ja lujaa erävoiton kaikissa alkuerissä, varmistaen samalla suoran pääsyn A-finaaliin, toinen suoran paikan alkuerin jälkeen saavutti Christer Biskop.

A-finaalin ritsan taakse tulivat Tomi Tani, Christer Biskop, Mats Järf ja Matti Isoaho. Ritsan lauetessa nähtiin päivän korkein lähtö Tomi Tanin toimesta. Tämä kostautui heti kättelyssä, mies taittoi ensimmäiseen kurviin viimeisenä.

– Lähdin turhan kovalla kaasulla, pyörän kontrollointi kytkimen ja kaasukäden välillä petti tällä kertaa. Takaa-ajo muihin tuollaisen startin jälkeen ei tuottanut tulosta, mutta tyytyväinen olen joka tapauksessa, sain ajaa kuusi erää todella kovatasoista jääspeedwaytä, Tani itse kommentoi finaalin jälkeen.

Finaalin ensimmäisessä kaarteessa oli kaksi paria, johtopaikasta kävivät kamppailua Järf ja Biskop, Tanin ja Isoahon seuratessa pyörän mitan jäljessä. Takasuoralla Järf tempaisi keulaa muihin nähden ja ajoi kuudenteen henkilökohtaiseen mestaruuteen.  Biskop, Tani ja Isoaho taistelivat Järfin takana muista sijoituksista, Tani ja Biskop kävivät kovan keskinäisen taistelun takasuoralla, mutta Isoaho käytti miesten keskinäisen tilanteen parhaalla tavalla hyödykseen ja kaartoi molemmista ohi ennen takakaarretta ja nappasi näin itselleen jo toisen SM-hopean kaulaansa.

– Oli kova finaalikilpailu, Järf kommentoi kisan jälkeen. Tekniikka petti ensimmäisessä erässä, jouduin ajamaan kaksi seuraavaa erää Christerin pyörällä. Iso kiitos mekaanikolleni, joka ennätti korjata oman pyöräni loppukilpailuun.

Järf saavutti näin kuudennen kultamitalin viimeisten seitsemän vuoden aikana, siihen ei moni ole pystynyt.

Kauhajoella nähtiin todella hieno kilpailu, tuloslista jakoi myös edustuspaikat kuljettajillemme tulevaan PM-finaaliin, joka ajetaan 9.3.2019 Ruotsin Böllnäsissä.

Teksti: Timo Eronen

Uusimmat

Lisää aiheesta

Jääspeedway