Rallicross 24.05.2019

Taistelu rallicrossin Suomen mestaruuksista käynnistyy – avauskilpailun SuperCar-luokkaan todellinen yllätysnimi

Henri Haapamäki (etualalla) ja Joni-Pekka Rajala ovat tuttu näky SRC-luokan voittotaistelussa. Kuva: AKK / Toni Ollikainen

Rallicrossin SM-kausi polkaistaan käyntiin lauantaina Jalasjärveltä. Taistelu Suomen mestaruuksista käynnistyy Murtoharjun radalla, kun SuperCar, SRC ja Autokrossi-luokkien autot päästetään irti ensimmäistä kertaa tällä kaudella.

Sarjan avausosakilpailun näyttämönä toimii siis Murtoharjun moottorirata Jalasjärvellä, jonka jälkeen jatketaan 15. kesäkuuta SM-sarjaan paluun tekevällä Joensuun radalla. Jurvan Botniaringillä ajetaan kauden kolmas osakilpailu 27. heinäkuuta, jonka jälkeen kauden neljäs osakilpailu ajetaan Kouvolan Tykkimäellä 24.-25. elokuuta. SM-sarjan ohessa Kouvolan viikonloppuna ajetaan myös RallyX Nordic -sarjan kauden kuudes osakilpailu. Kouvolassa nähdään myös viime kausilta SM-sarjasta tuttu RX Academy-luokka. Tänä vuonna kausi huipentuu 14. syyskuuta Honkajoella.

Nelivetoisen SuperCar-luokan osallistujalista on komeaa luettavaa. Viime kauden SM-kolmonen, Riku Tahko, starttaa nälkäisenä kirkastamaan mitaliaan viime vuoden päätöskilpailun pettymyksen jälkeen. Yksi mielenkiintoisimmista nimistä kuitenkin lienee Autokrossi-luokkaa viime kaudella näytöstyyliin hallinnut Juha Rytkönen, joka väläytteli vauhtiaan SuperCarilla jo kauden päätöskilpailussa Tykkimäellä. Paluun SuperCarien SM-sarjaan tekevät Jere Kalliokoski sekä Joni-Pekka Rajala eivät myöskään varmasti päästä ketään helpolla, kun kausi polkaistaan Jalasjärvellä käytiin.

– SuperCar-luokka vaikuttaa hyvältä! Viime vuonnahan taso oli todella kova, mutta ehkä vähän kapea. Nyt taso on varmasti kärjessä yhtä kova, mutta vielä vähän leveämpi. Viime kaudella ei oikein saatu eroa aikaiseksi, kun vähän heikommallakin suorituksella olit hyvillä pisteillä. Nyt luotettavuuden merkitys korostuu, kun nopeita kuskeja on niin paljon, Riku Tahko ennakoi.

SuperCar-luokkaan saatiin myös todellinen yllätysnimi viime hetkillä, kun SRC-luokan hallitseva Suomen mestari Henri Haapamäki nähdään Ford Fiesta -SuperCarin ratissa Jalasjärvellä. Vielä ei tosin ole varmaa, ajaako Haapamäki tällä kaudella muita osakilpailuja ”kuninkuusluokassa”.

Haapamäki urakoi totta kai myös SRC-luokassa, jossa sastamalalainen lähtee puolustamaan viime vuoden mestaruuttaan.

– Auto on ajettu penkissä runsaasti jo lopputalven aikana ja sitä on päivitetty moottorin ja jarrujen osalta. Moottoriin saatiin aikalailla lisää voimaa, tuntuu ihan hienosti pistelevän, Haapamäki kertoo.

– Kauteen lähdetään erittäin hyvillä ja rentoutuneilla fiiliksillä, ollaan aivan valmiina puolustamaan mestaruutta. Mennään nauttimaan, pitämään hauskaa ja ajamaan täysiä kilpaa, Haapamäki jatkaa.

Autokrossi-luokassa mestari vaihtuu, kun viime kauden ylivoimainen ykkösnimi Juha Rytkönen siirtyy SuperCar-luokkaan. Ennakkoon vahvimpina niminä voitanee nostaa viime kauden SM-hopeamitalisti Jonttu Rajala, SM-pronssille ajanut Tero Tukiainen sekä SM-nelonen Jori Seppälä.

Rajala on viime vuoteen verrattuna joutunut totuttelemaan SRC- ja SuperCar-luokkien osalta uusiin menopeleihin, mutta Autokrossi-luokassa autona on miehelle tuttu Datsun Finn.

– Uudella SRC-autolla päästiin ajamaan parikymmentä kierrosta ja Mitsubishin SuperCarilla ollaan oltu radalla pariin otteeseen. Vielä täytyy kuitenkin enemmän treenata lähtöjä, mutta auto tuntui muuten hyvältä. Finn on tuttu, niin se menee vanhasta muistista, Rajala naurahtaa.

– Kolmen luokan ajaminen on vähän hullu idea, mutta kokeillaan nyt tällainenkin. Mielenkiintoista nähdä kuinka jaksaa ajaa, on kuitenkin kolme erilaista autoa ja tehomäärää. Kaksi vanhaa tuttua on ok, mutta SuperCar tekee oman haasteensa, Rajala miettii.

Viime kauden tapaan Kouvolan Tykkimäellä nähdään todellinen rallicrossin superviikonloppu, kun RallyX Nordic -sarja tuo liudan pohjoismaisia rallicross-tähtiä kotimaisen yleisön eteen. Kilpailuun on odotettavissa huima määrä SuperCar-luokan autoja, joten jälleen on luvassa varmasti hieno ja jännittävä spektaakkeli.

Rallicross on parasta paikan päällä!

Teksti: Rallicross SM tiedotus, Taneli Niinimäki

Uusimmat

Lisää aiheesta

Rallicross