Road Racing 01.07.2019

SVKMK Cup jatkui Botniaringin auringonpaisteessa

Classic RR:n kisoissa nähdään toinen toistaan näyttävämpiä menopelejä. Kuva: Miia Kaunismäki

SVKMK Cupin kauden kolmas osakilpailu ajettiin 23. kesäkuuta Botniaringillä. Kisapäivää oli edeltänyt parin päivän ajoleiri, jonne sekä kisa- että maantiekuljettajat voivat tulla harjoittelemaan rata-ajoa myös nykypyörillä. Keskikesän aurinko paistoi pilvettömältä taivaalta lämpömittarin näyttäessä +20 astetta. Myötätuuli toi pääsuoralle uskomattomat huippunopeudet, kun voitosta oli saapunut kisaamaan noin 70 classic-pyörää.

Kisapäivän aamu valkeni aika-ajoilla ja kiurun laulu kirkkaalla taivaalla vaihtui pian moottoreiden pärinään. Aika-ajoissa tapahtui pääsuoran jälkeisessä kaarteessa hurjan näköinen tilanne, mutta vakavammilta henkilövahingoilta vältyttiin. Edellisten Sisu Classic -kisojen mittelöissä romuttui ehkä koko kisan kaunein pyörä Bimota, tällä kertaa vuorossa oli yhtä upea CB Honda.

Kisat alkoivat luokka 1. Pre-48:n siivittämänä. Luokkaan oli ilmoittautunut mukaan harvinainen ruotsalaismerkki Albin, joka herätti paljon mielenkiintoa sillä Albinin moottori on tunnetusti tehokas. Pyörä ei kuitenkaan päässyt mukaan lähtöviivalle ilmeisimmin sähköviasta johtuen. Yleisön vaatimuksesta Albin yritti vielä mukaan tasanopeuskilpailuun, mutta moottoria alkoi jälleen ujostuttamaan. Pyörä pelasi hyvin varikolla uhkuen voimaa ja varmuutta, mutta kilpailulähtöön se ei lopulta suostunut lähtemään. Toivottavasti tulokas nähdään mahdollisimman pian Kemorassa tai viimeistään Botniaringin mega-tapahtumassa 17.-18. elokuuta, joka on samalla kauden viimeinen kerhokilpailu.

Pre-48 luokan voitti Kurikan Matkamotoristien Hannu Kaunismäki ja toiseksi ajoi venttiiliongelmien kanssa paininut Raimo Holappa. Jännitystä ei puuttunut muistakaan lähdöistä. Toisessa lähdössä ajoivat luokat 7 ja F1 sekä Classic PRE 93, mutta kisa jouduttiin keskeyttämään konerikkoon. Hetken kuluttua suoritettu uusintalähtö hyödytti Jarno Sihvosta, joka sai erittäin hyvän lähdön ja ajoi toiseksi Markku Laanisen napattua ykköspokaalin. Luokka 7C Formula ykkösissä maaliviivan ylitti ensimmäisenä Marko Rinteelä Hondallaan, Veli-Pekka Hannulan ollessa toinen. Hannula on tehnyt kisoissa aivan erinomaisen aloituksen, vaikka on aloittanut tänä keväänä vasta ensimmäisen kisakautensa.

Tulokset löytyvät osoitteesta Svkmk.com/tulokset2019/juhannus_19/

Perinteisten kisalähtöjen lisäksi ajettiin huippusuosion saavuttanut tasanopeusajo. Tasanopeusajossa kuljettaja pyrkii ajamaan mahdollisimman tasaisia kierrosaikoja. Sijoitus kisassa määräytyy kahden aikamitatun kierroksen pienimmän aikaeron mukaan. Oma pyörän mukana kulkeva ajanottolaite on luonnollisesti kielletty. Tasanopeuskilpailuun voi lähteä mukaan lähes millä tahansa pyörällä, jonka rataturvallisuuteen on panostettu läpäisten teknisen tarkastuksen. Ikä ja kuutiotilavuus ovat vapaat eikä konekorttia tarvita. Lisätietoja säännöistä löytyy Svkmk.com -sivustolta. Tasanopeusajon voittaja Kari Nissinen ajoi hämmästyttävän tarkan ajan aikaeron ollessa 0,014 sekuntia.

Botniaringille palataan elokuussa kisakauden viimeiseen kerhokilpailuun, jonne on tulossa toistasataa pyörää ja ennätysmäärä katsojia, sillä tapahtumaan on yleisöllä vapaa pääsy. Classic-kisojen luonteeseen on kautta aikojen kuulunut tapa, että yleisö pääsee varikolle seuraamaan kisapäivän tapahtumia. Ratavarikolla pääsee aistimaan kisatunnelmaa, valokuvaamaan ja juttelemaan kisakuljettajien kanssa. Lajin leppoisan luonteen vuoksi kuljettajilla on yleensä aina aikaa esitellä harvinaisia kilpalaitteitaan ja kertoa tarinoita pyörien historiasta.

Teksti: Miia Kaunismäki

Uusimmat

Lisää aiheesta

Road Racing