Rata-ajo 17.09.2019

Suvi Jyrkiäinen V1600:sta Extreme-Bemariin

Suvi Jyrkiäinen ajaa Pärnussa toisen kisaviikonloppunsa BMW Xtreme -rataluokassa. Kuva: Minna Sillankorva.

Rata-autoilun V1600-luokassa Mazda 2:lla kilpaillut hattulalainen Suvi Jyrkiäinen joutui kesäkuun lopussa ajetun Pärnun osakilpailun jälkeen vaihtamaan luokkaa ja autoa.

– Kanssakilpailijaltani hävisivät jarrut ja hän ajoi suoraan kylkeeni. Osuman seurauksena autoni kaatui, eikä sillä ainakaan enää tällä kaudella ajeta. Olikin pakko keksiä jotakin muuta, jotta pääsisin vielä kilpailemaan, Jyrkiäinen alustaa.

Neljättä kauttaan V1600-luokassa kilpailleen Jyrkiäisen ajotauosta ei onneksi muodostunut pitkää. Eri vaihtoehtoja taustavoimiensa kanssa punnitessaan Jyrkiäinen päätyi Bemareilla ajettavaan Xtreme-luokkaan.

– Marko Rantasella sattui olemaan ylimääräinen rata-Bemari tallissaan. Ajattelimme, että siirtyminen Xtreme-autoon olisi toimiva ratkaisu loppukaudeksi. Onhan luokka hyvä.

Siirtyminen etuvetoisesta, noin 130-hevosvoimaisesta Mazdasta takavetoiseen, noin 100 hevosvoimaa tehokkaampaan BMW Xtreme -autoon ei ole aivan tavanomaisimpia, mutta 19-vuotias Jyrkiäinen on kotiutunut kardaaniautoon nopeasti.

– Ennen tätä olin ajanut Bemarilla radalla vain kerran ja siitäkin on jo viitisen vuotta. Mutta talvella olen ajanut BMW:llä paljon jääradalla. Siinä mielessä auton vetotavan vaihto ei tuntunut omituiselta.

Ennen tulevan viikonvaihteen Pärnun ratakisaa Jyrkiäinen on ajanut laina-autollaan jo yhden kisan sekä muutamia testipäiviä.

– Olin edellisessä Xtreme-sarjan osakilpailussa Alastarossa. Osallistuin valmentajani ja mentorini Matti Alamäen parina kisaan. Pitkän 45 minuutin kisan ajoimme puoliksi.

Haastava ensikosketus

Jyrkiäisen tutustuminen uuteen luokkaan tapahtui erittäin haastavissa olosuhteissa, kun vettä satoi rajusti.

– Keli olikin aika mielenkiintoinen. Lähes jokainen kuljettaja taisi ainakin kerran lähdön aikana käydä hiekoilla; niin mekin. Sitten olikin pakko tulla varikolle puhdistuttamaan vanteet hiekasta, Jyrkiäinen naurahtaa.

Pitkän lähdön lisäksi Jyrkiäinen on ajanut BMW:llä yhden 20-minuuttisen sprinttilähdön.

– Sain hyvän lähdön kymmenenneltä sijalta ja nousin viidenneksi. Maaliin tulin kuudentena. Kun minulla ei ollut autolla paljonkaan kilsoja alla, sijoitus tyydytti.

Pärnuun Jyrkiäinen lähtee noususuuntaisin tavoittein. Hän on kilpaillut Mazdansa tuhoon päättyneen kisan lisäksi Pärnussa jo viime kaudella.

– Rata ja ajolinjat ovat tuttuja. Jos tuosta Alastaron tuloksesta pystyisin parantamaan. Tietenkin niin kovaa menen kuin pääsen, hän sanoo varovaisen toiveikkaana.

– Luokka ja auto ovat minulle kuitenkin vielä uusia. Yhden viikonlopun perusteella on vaikea vielä lähteä vertailemaan V1600- ja Xtreme-luokan kisoja; kovaa kilvanajoahan molemmissa luokissa on ja Xtremessä ainakin Alastaron kisa oli reilua.

Pärnun kisaviikonlopun jälkeinen elämä muodostaa Jyrkiäiselle ison kysymysmerkin.

– Saatan mahdollisesti osallistua vielä johonkin Endurance-kisaan. Ensi vuodesta ei ole vielä mitään suunnitelmia. Kenties Bemarilla.

Teksti: Suvi Jyrkiäisen tiedotus.

Uusimmat

Lisää aiheesta

Rata-ajo