Suomen Moottoriliitto 21.03.2020

Suomen Moottoriliitto: Ajatuksia koronavirusepidemiasta ja moottoriurheilusta

Kilpapoluilla on tällä hetkellä hiljaista. Kuva: Marko Vihriä.

Suomen Moottoriliiton vt. toimitusjohtaja Ville Salonen on kertonut ajatuksistaan koronavirusepidemiaan liittyen ja epidemian vaikutuksista moottoriurheiluun.

Tilanne on edennyt hyvin nopeasti siitä lähtien, kun Valtioneuvosto teki ensimmäisen linjauksen koko Suomea koskevista poikkeuksellisista rajoituksista tapahtumiin ja yleisötilaisuuksiin liittyen. Tästä ilmoituksesta käynnistyi ennennäkemätön ketju tapahtumia, jotka ovat vieneet lukemattomia tunteja työntekijöiden ja luottamushenkilöiden aikaa puhelimessa puhuen, tiedotteita valmistellen ja talouden riskiarvioita pyöritellen. Tilanne on sama kaikissa urheilujärjestöissä lajista riippumatta. Aika on ollut hyvin kiireistä.

Keskusteluja on käyty yhtälailla maailmanliiton FIM:n edustajien kanssa kuin myös suomalaisten kerhojen ja kilpailunjärjestäjien kanssa. Ei sovi myöskään unohtaa ratojen ylläpitäjiä, joiden kohtalona on ollut epämääräisten ulkoliikuntapaikkoja koskevien rajoitusten tulkitseminen puutteellisen tiedon valossa. Voiko harjoitella? Pitääkö rata sulkea? Teemme työtä sen eteen, että saisimme jäsenillemme kaiken tarpeellisen tiedon.

Viime päivinä tapahtumanjärjestäjät ovat joutuneet perumaan suuren määrän tapahtumia ympäri maailmaa. Myös Suomessa muun muassa Lapin Moottorikelkkailijat ry perinteisenä ja hyvin kokeneena järjestäjänä on joutunut perumaan 4.4.2020 suunnitellun Snowcrossin MM- ja EM-kilpailun. Kansainvälisen arvokilpailun lisäksi peruutuksien tuoman tuskan kanssa ovat joutuneet painimaan myös useat Suomen Moottoriliiton (SML) jäsenkerhot. SM-, Suomen Cup- ja kansalliset kilpailut ovat saaneet väistyä kalenterista rajoitusten vuoksi ja tämän kohtalon koki myös perinteinen Päijänneajo. Tilanne ei ole ollut helppo ja haluan kiittää kaikkia arvokkaasta työstä tapahtumien eteen, vaikka kilpailuja ei päästäkään pitämään tai ne joudutaan siirtämään.

Kilpailuihin liittyvät laskut kasautuvat usein etukäteen ja peruutuksen hetkellä on laskut kuitenkin maksettava. Tämä tietää jokaiselle järjestäjälle harmaita hiuksia. Myös SML on käyttänyt viime päivät riskiarvioiden tekoon ja joudumme tekemään suuriakin talouteen liittyviä liikkeitä tulevaisuuden toiminnan varmistamiseksi. Päätösten tekeminen ei aina ole mukavaa, mutta se on tässä tilanteessa pakollista.

Koko urheiluyhteisö on omalta osaltaan pyrkinyt selvittämään vastauksia
koronaviruksen aiheuttamaan tilanteeseen. Verkkosivuillamme www.moottoriliitto.fi on tietoa tapahtumista, kerhotoimintaan liittyvistä asioista sekä myös lakitulkinnoista koskien työnantajia.

Tiedotteiden lisäksi olemme saaneet paljon kyselyjä harjoittelualueisiin liittyvistä tulkinnoista. Tällä hetkellä linjauksen mukaan yksittäisen kansalaisen ulkona liikkuminen tai harjoittelu ei ole kiellettyä. On suhtauduttava kuitenkin erittäin vakavasti vallitsevaan tilanteeseen ja pidettävä tiukasti kiinni viranomaisten ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ohjeista ja 10 hengen kokoontumisrajoituksista viruksen leviämisen ehkäisemiseksi. SML noudattaa valtioneuvoston ja Aluehallintoviraston (AVI) ohjeita kaikilta osin ja kun saamme jälleen lisätietoja, tiedotamme niistä heti. Olympiakomitean infosivulle pääsee tästä.

Kaiken tämän keskellä meillä on myös aihetta hymyyn, koska jo tässä vaiheessa meillä on tiedossa, että vuoden 2020 tapahtumien lisäksi vuonna 2021 ajetaan jälleen kansainvälisiä arvokilpailuja Suomessa. Myös lajiryhmät ovat käynnistäneet työn valmiuslain jälkeisen ajan kilpailutoiminnan käynnistämiseksi, jotta pääsemme jälleen pikaisesti arkeen kiinni. Kriisi usein yhdistää ihmisiä ja se on nähtävissä tässäkin tilanteessa. Olemme kaikki saman suomalaisen moottoriurheiluyhteisön jäseniä.

Koronaepidemian aiheuttama poikkeustila tulee jäämään historiaan ja pääsemme jälleen nauttimaan radoista, reiteistä ja ajamisesta kuten ennenkin. Ennen sitä meiltä vaaditaan kuitenkin kärsivällisyyttä ja kunnioitusta valtion linjauksia ja rajoituksia kohtaan. Se on oikea tapa varmistaa läheistemme terveys ja toiminnan jatkuminen mahdollisimman nopeasti, kun tilanne jälleen palautuu ennalleen.

Jaksamista ja terveyttä kaikille!!

Ville Salonen
SML ry.

Uusimmat

Lisää aiheesta