Ralli 25.07.2017

Suomen MM-ralli starttaa torstaina – mukana 7 kovaa suomalaista

Yhteensä seitsemän suomalaista kisaa rallin MM-pisteistä kotiyleisön edessä. Kuva: Taneli Niinimäki

Rallin MM-sarja jatkuu viikonloppuna kotimaisella Suomen MM-osakilpailulla, Neste Rallilla. Kilpailussa on WRC-luokassa upea suomalaiskattaus, sillä Toyotan suomalaistallin väreissä ajaa kova kolmikko Jari-Matti Latvala, Juho Hänninen ja Esapekka Lappi. Teemu Suninen ajaa nyt puolestaan toisen osakilpailunsa Ford Fiesta WRC -autolla.

WRC2-luokassa suomalaisista on myös mukana huippunimet Juuso Nordgren ja Jari Huttunen. Vastikään rallin SM-sarjan Tulevaisuuden Tähdeksi valittu Emil Lindholm taas kilpailee juniorien MM-sarjassa etuvetoisella Ford Fiestalla.

 

MM-pistetilanne on Neste Rallin lähdettäessä on erittäin mielenkiintoinen. Fordin ranskalaiskiintotähti Sebastien Ogier johtaa edelleen sarjaa. Hän on napsinut pisteitä kaikista kilpailuista yhteensä 160. Toisena pistetaulukossa Hyundailla ajava belgialaispilotti Thierry Neuville, joka on vain 11 pistettä Ogieria perässä. Latvala on kolmantena 112 pisteellä. Juho Hännisellä on 30 pistettä, Esapekka Lapilla 20 ja Teemu Sunisella 13. JWRC-luokassa jo Puolassa kilpailleella Emil Lindholmilla puolestaan on pisteitä 5.

Jari-Matti Latvala. Kuva: Toyota Gazoo Racing

Jari-Matti Latvala, WRC, Toyota Yaris WRC #10, Toyota Gazoo Racing WRC

– Suomen MM-ralli on Monte-Carlon ohella yksi niistä monista kilpailuista, jonka kaikki haluavat voittaa – erityisesti, jos olet suomalainen. Painetta on tietysti ilmassa, mutta se on positiivista painetta. Tavoitteeni on selvä ja se on tietysti rallin voittaminen. Tunnen oloni itsevarmaksi, mutta en usko, että kotikilpailuedusta olisi suurta hyötyä suomalaisille ajajille enää. Joka vuosi ajetaan samat reitit, joten myös muut kuskit oppivat tuntemaan paikan yhtä hyvin kuin mekin. Odotan kunnon taistelua.

Lähde: Toyota Gazoo Racing

Juho Hänninen. Kuva: Toyota Gazoo Racing

Juho Hänninen, WRC, Toyota Yaris WRC #11, Toyota Gazoo Racing WRC

– Olen ajanut Suomen MM-rallia paljon enemmän kuin muita kilpailuja, joten oloni on itsevarma. En halua asettaa mitään tiettyjä taviotteita itselleni, mutta aion ehdottomasti tehdä kaikkeni ja katsoa, kuinka korkealle se riittää. Suomessa ei ole valinnanvaraa, sillä ralli on niin nopea, ettei itse meinaa pysyä perässä. Suomessa täytyy olla hereillä heti ensimmäisestä mutkasta lähtien. Testien aikana kävimme läpi enimmäkseen jousitukseen liittyviä asioita ja nyt kaikki tuntuu hyvältä. Testin alussa satoi jonkin verran, mutta se on pääasiassa postiivinen juttu tietäen, että teiden pitäisi olla erittäin tiivitä ja hyvässä kunnossa muutenkin rallia varten.

Lähde: Toyota Gazoo Racing

Esapekka Lappi. Kuva: Toyota Gazoo Racing

Esapekka Lappi, WRC, Toyota Yaris WRC #12, Toyota Gazoo Racing

– Tulee olemaan erittäin mielenkiintoista päästä ajamaan kotikilpailuun ensimmäistä kertaa WRC-auton ratissa. Luulen, että meillä voi olla hyvä mahdollisuus nousta jopa podiumille, jos pystymme täydelliseen kisaa. Kaiken täytyy kuitenkin mennä saumattomasti, koska Suomessa tiet ovat erittäin haastavia. Meidän auton pitäisi olla oikein sopiva Suomen teille ja uskon, että aerodynamiikka ja moottori ovat meidän vahvat ominaisuutemme autossa. Tämä ralli tulee olemaan iso urakka kartturilleni Jannelle, hänen täytyy lukea nuotit nopeammin kuin koskaan aikaisemmin.

Lähde: Toyota Gazoo Racing

Teemu Suninen. Kuva: M-Sport World Rally Team

Teemu Suninen, WRC, Ford Fiesta WRC #15, M-Sport World Rally Team

– On aina mukava startata kotiralliin ja tänä vuonna siinä on vielä extralatausta, kun pääsen ajamaan WRC-autolla. Tiet ovat toki tuttuja ja todella nopeita, mutta moni unohtaa, että minulla ei ole juurikaan kokemusta Suomen MM-rallista. Puolassa olen ajanut nopeita pätkiä nelivetoisella ralliautolla, mutta en juurikaan Suomessa. Ja Ouninpohjaa en ole ikinä ajanut tähän suuntaan! Meidän täytyy tehdä parhaamme heti alusta lähtien, jos haluamme menestyä.

Lähde: M-Sport World Rally Team

Emil Lindholm. Kuva: AKK/Taneli Niinimäki

Emil Lindholm, JWRC, Ford Fiesta R2 #69

– Mielenkiinnolla odotan Neste Ralli ja varmasti vaikeita teitä on luvassa. Kisasta tulee tiukka ja hieno. On upeaa päästä starttaamaan urani ensimmäiseen Suomen MM-ralliin, mutta ei se liikaa jännitä. Olen muutenkin huono stressaamaan ylimääräistä. Toki perhosia on varmasti vatsassa torstaina, kun rallin ensimmäinen erikoiskoe starttaa. JWRC-luokan voitto on ehkä enemmän unelma kuin tavoite. Realistisesti tavoitteena on ennen kaikkea maaliin päässy ja jos kaikki menee virheettömästi, niin palkintokorokesija on mahdollinen.

Juuso Nordgren Kuva: AKK/Taneli Niinimäki

Juuso Nordgren, WRC2, Skoda Fabia R5 #39

– Nuotitus on nyt päällä ja kaikki näyttää ihan hyvältä. Nopeassa ja hienossa kunnossa ovat tiet. Pääsimme heti aamusta nuotittamaan Ouninpohjan ja Päijälän, joten hereillä piti olla. Autoglym Rallissa ajettiin aika rajusti ulos, mikä muutti suunnitelmia ja toi aikataulujen osalta melkoisen paineen. Onneksi se toisaalta sattui testikisassa. Siitä tuli hieman ylimääräisiä kustannuksiakin, mutta nyt kalusto on täysin kunnossa ja sen suhteen kaikki hyvin. Kävin viime viikolla ajamassa vielä käsittelytreeniä Jarkko Miettisen kanssa, joten suurimmat möröt on karistettu selästä. WRC2-luokassa tulee kova taistelu ja Neste Ralli on ylipäänsä meille vasta kauden neljäs kilpailu. Toivottavasti saadaan heti alusta rutiini päälle. Tavoite on olla viiden parhaan joukossa lopputuloksissa ja muuten ajaa TOP3-aikoja.

Jari Huttunen Kuva: Jari Huttunen Racing

Jari Huttunen, WRC2, Skoda Fabia R5 #40

– Nyt on hyvät fiilikset, kun kisa lähestyy. Aikamoista kiirettä tässä on pitänyt. Eilen ajoimme testiä ja nyt alkuviikko tehdään sitten nuotteja. Reittihän on sen verran muuttunut, että siellä on hidasteshikaaneja, mutta ne on kaikille samat. Rallista tulee varmasti tiukka ja vauhtia riitää. Toivottavasti saadaan ehjä kilpailu.

Neste Ralli täyttää Jyväskylän alueen jälleen moottoriurheilufaneista. Kuva: Juuli Aschan

WRC-spektaakkeli Neste Ralli valmis käynnistämään moottorinsa

Jännitys nousee rallin MM-sarjan edetessä, kun vuorossa on 27.-30. heinäkuuta sarjan näyttävin osakilpailu, Neste Ralli.

Luvassa on näyttävä rallispektaakkeli, kun maailman parhaat rallikuskit pääsevät valloittamaan kuuluisat suomalaiset soratiet. Metsän reunustamilta reiteiltä löytyy vauhtia, hyppyjä ja tiukkia käänteitä.

Ralliviikon aikana ajetaan 25 erikoiskoetta, joiden kokonaispituus on 314,2 kilometriä. Kilpailu oheistapahtumineen sijoittuu Keski-Suomeen, Jyväskylään.

Klassisia erikoiskokeita ja pitkiä testiosuuksia

Tänäkin vuonna rallin Suomen osakilpailun polkaisee käyntiin Harjun kaupunkierikoiskoe torstai-iltana Jyväskylässä. Harjulle palataan uudelleen heti perjantai-iltana. Toisena rallipäivänä luvassa on peräti 12 erikoiskoetta, 145,71 kilometriä ja mahtipäivälle pituutta kertyy miltei 16 tuntia. Harjun lisäksi perjantaina ajetaan aamun erikoiskokeet Halinen, Urria ja Jukojärvi kahdesti ennen Äänekoski-Valtran ja Laukaan erikoiskokeita, joille suunnataan ennen ja jälkeen iltapäivällä ajettavaa Lankamaan erikoiskoetta.

Lauantain neljä erikoiskoetta ajetaan kukin kahdesti ja mukana on legendaarinen Ouninpohja, joka kulkee tänä vuonna päinvastaiseen suuntaan kuin viimeksi.

Neljä tallia taistelevat tiukasti voitosta

Kulunut ”uuden aikakauden” WRC-kausi on ollut tiukkaa kilpailua tallien välillä. Kaikki neljä tallia ovat juhlineet osakilpailuvoittoa kauden aikana ja ennen Neste Rallia ero kärjessä on vain 11 pistettä. M-Sportin Ford Fiesta WRC:llä ajava Sébastien Ogier jahtaa uransa viidettä MM-titteliä haastajanaan Hyundain Thierry Neuville, joka on ottanut nimiinsä jo kolme osakilpailuvoittoa tällä kaudella. Molempien talleista löytyy muitakin nopeita haastajia: M-Sportin Ott Tänak ajoi voittoon Sardiniassa ja tallitoveri Elfyn Evans sijoittui Argentiinassa toiseksi. Hayden Paddon ja Dani Sordo ovat täydentäneet puolestaan Hyundain vahvaa tiimiä.

Ensimmäistä kertaa suomalaisyleisön edessä ajava paikallinen Toyotan tiimi pääsee todennäköisesti nauttimaan huimasta suosiosta kotikentällään. Tiimiä johtaa rallilegenda Tommi Mäkinen ja kuljettajakaartistoon kuuluvat tunnetut suomailaiskuljettajat Jari-Matti Latvala, Juho Hänninen ja Esapekka Lappi.

Nuoret suomalaiset kotikentällä

Esapekka Lappi ajoi vastikään hienosti neljänneksi uransa toisessa WRC-sarjan osakilpailussa Sardiniassa ja heti Puolan osakilpailussa oli WRC-debyyttinsä M-Sportin Fiestalla ajaneen Teemu Sunisen vuoro loistaa. Vuonna 2014 Tulevaisuuden Tähti -kilpailuvoitosta maailmanmestaruussarjaan lähtölaukauksen saanut Suninen sijoittui ensikilpailussaan Puolassa kuudenneksi.

Sunisen jälkeen Tulevaisuuden Tähdiksi valitut Jari Huttunen ja Juuso Nordgren kilpailevat tänä vuonna WRC2-luokassa kilpakumppaneinaan esimerkiksi Ole Christian Veiby sekä toisen polven rallikuski Max Vatanen, jonka isä Ari Vatanen saavutti urallaan maailmanmestaruuden 1981 sekä voitti rallin Suomen osakilpailun kahdesti.

Vuoden 2017 Rallin Tulevaisuuden Tähti Emil Lindholm osallistuu Neste Ralliin pääpalkinnoksi saadulla täydellisellä kilpailupaketilla. Lindholm ajaa Junior WRC –luokassa allaan Ford Fiesta R2T.

Kilpakumppanina Lindholmilla on JWRC-luokkaa hallinnut espanjalaisen Nils Solans, joka on kahminut nimiinsä voitot kauden kaikissa osakilpailuissa.

Kilpailun kotisivuille tästä.
Kilpailuun ilmoittautuneiden listaan tästä.
Kilpailun reittiaikatauluun tästä.

NESTE RALLI NUMEROINA
Erikoiskokeita: 25
Kilpailun pituus: 314,2 kilometriä
Kilpailun kokonaispituus: 1425,96 kilometriä
Pisin erikoiskoe: 24,38 kilometriä (Ouninpohja)
Lyhin erikoiskoe: 2.31 kilometriä (Harju)
Ilmoittautuneita: 65
Edustettuja kansallisuuksia 21
WRC kilpailijoita: 44
Eniten voittoja (WRC-aikakaudella): 7 (Marcus Grönholm)

Aikaisemmat voittajat
2016: Kris Meeke/Paul Nagle (Citroën DS3 WRC)
2015: Jari-Matti Latvala/Miikka Anttila (Volkswagen Polo R WRC)
2014: Jari-Matti Latvala/Miikka Anttila (Volkswagen Polo R WRC)
2013: Sébastien Ogier/Julien Ingrassia (Volkswagen Polo R WRC)
2012: Sébastien Loeb/Daniel Elena (Citroën DS3 WRC)
2011: Sébastien Loeb/Daniel Elena (Citroën DS3 WRC)
2010: Jari-Matti Latvala/Miikka Anttila (Ford Focus RS WRC)
2009: Mikko Hirvonen/Jarmo Lehtinen (Ford Focus RS WRC)
2008: Sébastien Loeb/Daniel Elena (Citroën C4 WRC)
2007: Marcus Grönholm/Timo Rautiainen (Ford Focus RS WRC)

KÄRKIKULJETTAJAT
1 Sébastien Ogier (FRA)/Julien Ingrassia (FRA) Ford Fiesta WRC
2 Ott Tänak (EST)/Martin Järveoja (EST) Ford Fiesta WRC
3 Elfyn Evans (GBR)/Dan Barritt (GBR) Ford Fiesta WRC
4 Thierry Neuville (BEL)/Nicolas Gilsoul (BEL) Hyundai i20 Coupe WRC
5 Hayden Paddon (NZL)/Sebastian Marshall (GBR) Hyundai i20 Coupe WRC
6 Dani Sordo (ESP)/Marc Martí (ESP) Hyundai i20 Coupe WRC
7 Kris Meeke (GBR)/Paul Nagle (IRL) Citroën C3 WRC
8 Khalid Al-Qassimi (UAE)/Chris Patterson (GBR) Citroën C3 WRC
9 Craig Breen (IRL)/Scott Martin (GBR) Citroën C3 WRC
10 Jari-Matti Latvala (FIN)/Miikka Anttila (FIN) Toyota Yaris WRC
11 Juho Hänninen (FIN)/Kaj Lindström (FIN) Toyota Yaris WRC
12 Esapekka Lappi (FIN)/Janne Ferm (FIN) Toyota Yaris WRC
14 Mads Østberg (NOR)/Torstein Eriksen (NOR) Ford Fiesta WRC
15 Teemu Suninen (FIN)/Mikko Markkula (FIN) Ford Fiesta WRC

RALLIAIKATAULU PÄHKINÄNKUORESSA
Alkaa: 18:42, torstai 27. heinäkuuta, Huoltoparkki, Paviljonki, Jyväskylä
Päättyy: 14:31, sunnuntai 30. heinäkuuta, Huoltoparkki, Paviljonki, Jyväskylä
Kilpailukeskus: Jyväskylä Paviljonki Lutakonaukio 12, FI-40100 Jyväskylä, Suomi
Huoltoparkki: Paviljonki, Jyväskylä
Testierikoiskoe: Ruuhimäki (4.81 kilometriä), 08:00-09:30 (P1-kuljettajille), 09:30-11:30 (P1-P3 kuljettajille, vapaaehtoinen), 11:30-13:30 (luokittelematon kuljettaja), torstai 28. heinäkuuta.

Liveseuranta ja ajankohtaiset uutiset rallin MM-sarjan kanavista

Ralliradio, reaaliaikaiset tulokset sekä sosiaalisen median ja WRC+ palvelun kautta runsaasti päivittäisiä ekstrasisältöjä – kaiken tämän ja paljon muuta löydät rallin MM-sarjan kanavista.

Wrc.com »
twitter.com »

facebook.com »
instagram.com »
youtube.com »

MM-rallit Suomen televisiossa Nelonen Prolta ja Ruutu+:sta

Suomen MM-rallin lähetysajat »

MM-rallien kohokohdat maksutta Red Bullin netti-TV:stä
Katso Red Bull TV:n räätälöityjä kisalähetyksiä mobiilin, lap topin tai smart tv:n kautta.

Kauden tulevat lähetykset »

Neste Rallin kanavista ajankohtaista sisältöä läpi MM-kauden

nesterallyfinland.fi »
twitter.com »
facebook.com »
instagram.com »
youtube.com »
#RallyFinland

Teksti: Neste Ralli Viestintä

Uusimmat

Lisää aiheesta

Ralli