Rata-ajo 11.01.2018

Suomeen oma uusi formulasarja

Formula Academy Finland tulee toimimaan yhtenä ponnahduslautana F-ykkösiin. Kuva: Formula Academy Finland

Tänä vuonna 2018 Suomen radoille tuodaan uusi ainutlaatuinen kansallinen Formula-sarja, Formula Academy Finland. Uuden sarjan merkitys on tärkeä, sillä se mukailee FIA:n tavoitteita luoda selkeä urapolku kartingista kohti rata-ajon huippusarjaa, Formula ykköstä.

Loppukeväästä käynnistyvä Formula Academy Finland on täysiverinen formulasarja, joka täyttää kansainväliset mitat, on kustannustehokas ja vastaa muissa Euroopan maissa ajettavia sarjoja. Sarjan promoottorina toimii pitkän rata-ajohistorian omaava Marko Koiranen, jonka tavoitteena on kehittää Suomen rata-ajoa. Formula Academy Finland toimii kiinteässä yhteistyössä AKK Driver Academyn juniorimaajoukkueen kanssa.

– Maailmaa ja huippukuskien kehitystä nähneenä, koen tärkeäksi luoda kasvualustan kuljettajalahjakkuuksille myös Suomeen. Sarja on herättänyt jo ennakkoon runsaasti kiinnostusta, joten kysyntää on selkeästi ollut. Siispä päätimme ryhtyä toimeen, kertoo promoottori Marko Koiranen.

Kesän kynnyksellä starttaavaan sarjaan tulee kuulumaan kokonaisuudessaan Suomen radoilla neljä-viisi tapahtumaa, jotka toteutetaan muiden ratakilpailuiden, kuten RATA-SM-osakilpailujen, yhteydessä. Formula Academy Finland ajetaan F4 Tatuus / Fiat Abarth -kalustolla ja sen kuljettajien on oltava vähintään 15 vuotta täyttäneitä. Sarjan teknisen puolen valvojana ja varaosa- sekä rengaspalveluiden tuottajana toimii sarjapromoottori.

Sarjan säännöt mukailevat niin ikään Marko Koirasen promotoimaa Pohjois-Euroopan Formula 4 -sarjaa (SMP F4 NEZ Championship), tarkoittaen, että kaikissa autoissa on keskenään samat säädöt, jolla pyritään teknisesti yhdenvertaisuuteen, jolloin kuskien ajotaidot ovat ratkaisevimmassa roolissa.

– Uskomme, että sarja kannustaa suomalaiskuskeja kokeilemaan Formula 4 -siipiautoa, joka mahdollistaa ajotaidon kehittymisen ammattimaiseen suuntaan ja ennen kaikkea valmistelee nuoria kohti kansainvälisiä kilparatoja, visioi Koiranen.

Mikäli ensi kesä toteutuu suunnitellusti, haetaan Formula Academy Finland -sarjalle virallista AKK-Motorsportin RATA SM -statusta kaudesta 2019 alkaen.

Teksti: Formula Academy Finland

Uusimmat

Lisää aiheesta

Rata-ajo