Rata-ajo 05.05.2019

Suomalaistiimille ensimmäinen paalupaikka Vallelungassa

Konsta Lappalainen. Kuva: ACI Sport

Raju vesisade aiheutti yhden osakilpailulähdön peruutuksen ja haittasi toista F3 Regional -luokan EM-sarjan osakilpailussa Italian Vallelungassa. Vaihtelevissa sääoloissa ajetussa kilpailussa sarjan suomalaistiimi KIC Motorsport pääsi hyvään sadekelin vauhtiin, mutta kuivalle ja etenkin kuivuvalle radalle tiimi ei löytänyt kilpailukykyisiä säätöjä.

Tiimin ruotsalaiskuljettaja Isac Blomqvist toi märällä radalla ajetussa aika-ajossa suomalaistiimille sen historian ensimmäisen paalupaikan, kun hän ajoi aika-ajon kolme nopeinta aikaa. Konsta Lappalainen, 17, oli myös hyvässä vauhdissa, mutta ajovirhe ja ajautuminen hiekalle söi tulosta.

– Vauhtimme perjantain harjoituksissa oli lupaavaa eikä vauhtimme lauantain aika-ajossakaan ollut missään vaiheessa huonoa. Ensimmäisissä aika-ajoissa Isac (Blomqvist) ylsi paalulle ja olin itsekin hyvässä vauhdissa, mutta aika-ajokierroksellani ajauduin radan loppuosuudella hiekalle ja nopein noteeraukseni jäi piippuun. Sama toistui toisessa aika-ajossa.

Lappalainen sanoo, että tiimin vauhti märällä radalla oli huipputasoa, mutta kun rata kuivui niin vauhti putosi samaa tahtia.

– Kuivalla kelillä emme saaneet automme säätöjä toimimaan haluamallamme tavalla. Ei vain vauhti riittänyt kummallakaan. Tosin Isacin auton takavakaaja oli jäänyt sadekelin säätöihin eli oli irti ja itse olin joukon ylivoimaisesti hitain suorilla. Syy siihen löytyi vaihteistosta: olin ajanut kaksi päivää ilman vaihteistoöljyä. Inhimillinen erehdys, joka aiheutti vaihteistoremontin.

– Viikonlopun toiseen starttiin emme ehtineet vaihteistoa korjata, mutta kolmanteen starttiin saimme vaihdettua uudet osat, mutta se startti peruttiin juuri kovan vesisateen takia. Yritimme aloittaa kilpailua kahteen eri otteeseen turva-auton takaa, mutta vesisade vain yltyi ja kilpailu päätettiin peruuttaa.

Vallelungan jälkeen FIA F3 Regional -sarja jää kahden kuukauden mittaiselle tauolle. Sarjan seuraava kilpailuviikonloppu ajetaan 6.-7. heinäkuuta Hungaroringin moottoriradalla Unkarissa. Tässä välissä KIC Motorsport ajaa kaksi kahden päivän mittaista testiä Red Bull Ringillä Itävallassa ja Hungaroringillä Unkarissa.

– Tauko tulee hyvään kohtaan. Olimme täällä lähempänä kärkeä kuin Paul Ricardilla, mutta emme tarpeeksi lähellä. Tauon aikana mekaanikot saavat huilata ja insinöörit ja kuljettajat voivat keskittyä kerättyyn dataan ja miettiä, miten autosta saa vieläkin nopeamman.

F3 Regional Euroopan mestaruussarja käsittää kaikkiaan kahdeksan kilpailuviikonloppua ja 24 kilpailustarttia. Sarja päättyy lokakuun 20. päivä Italian Monzaan.

Teksti: Marko Mäkinen

Uusimmat

Lisää aiheesta

Rata-ajo