Ralli 17.01.2017

Suomalaisten ennakkotunnelmat ja kisafaktat Monte Carlon MM-rallista

Jari-Matti Latvala. Kuva: Toyota Gazoo Racing

Rallin MM-sarja starttaa kaudelle 2017 ennen näkemättömän mielenkiinnon saattelemana, kun entistä tehokkaammat WRC-kilpurit vievät sarjan uudelle aikakaudelle. Mielenkiintoa lisää entisestään se, että kuljettajaruletti on pyörinyt hurjana aivan viime hetkille saakka. Aina yhtä haastavassa Monte-Carlossa matkaan starttaa kaksi yllätysvalmista suomalaiskuljettajaa: Toyota Gazoo Racingin WRC:n Jari-Matti Latvala ja Juho Hänninen.

Jari-Matti Latvala, WRC, Toyota Yaris WRC #10, Toyota Gazoo Racing WRC

”Nyt on hirveä motivaatio lähteä tähän kauteen. Viime kaudella keskityin Volkswagenin 2017-mallin Polo R WRC –auton testaamiseen, mikä saattoi haitata varsinaista kilpailemista. Pääsy Toyotalle ja Yaris WRC –auton puikkoihin on ollut tosi kiinnostavaa. Monte-Carlo tulee olemaan todella mielenkiintoinen. Paketti on mennyt aivan sekaisin sen jälkeen, kun Volkswagen ilmoitti vetäytyvänsä. Kuljettajia on vaihtunut paljon talleissa ja tietysti uudet autot tuovat oman mausteensa.

Kausi 2017 on varmasti katsojien kannalta mielenkiintoisempi kuin moniin vuosiin. Oma tavoitteeni Monte-Carloon on ajaa ehjä kilpailu, päästä maaliin ja kerätä mahdollisimman paljon dataa.”

Juho Hänninen Kuva: Toyota Gazoo Racing

Juho Hänninen, WRC, Toyota Yaris WRC #11, Toyota Gazoo Racing WRC

”Hienoa päästä aloittamaan nyt ensimmäistä kertaa kokonainen MM-kausi. Auto alkaa olla valmis Monte-Carloon. Saatiin tuossa vielä viimeisimpiin testeihin luntakin mukaan, niin päästiin hakemaan säätöjä niihinkin olosuhteisiin. Helppoa rallia ei kuitenkaan missään ole tulossa.

Nyt ajamme Kaj Lindströmin kanssa myös ensimmäisen osakilpailun yhdessä ja hyvillä tunnelmilla lähdemme tekemään yhteistyötä. Viime vuonna tuli testaamisen yhteydessä niin paljon oltua yhdessä, että en usko ongelmia tulevan.

Monte-Carloon ei meillä ole mitään tulostavoitteita ja tulosta on muutenkin turha ennustaa etukäteen, koska kysymysmerkkejä on vielä niin paljon. Maaliin on tarkoitus päästä.”

Monte-Carlo 2017: ralliklassikko ei päästä kuskeja helpolla

Monte-Carlon MM-ralli tunnetaan alati muuttuvista, yllätyksellisistä olosuhteistaan. Täysin kuiva asfalttipinta voi silmänräpäyksessä muuttua arvaamattomissa vuoristo-olosuhteissa märäksi lumeksi tai liukkaaksi peilijääksi. Näissä tilanteissa punnitaan niin kuljettajien taidot kuin hermotkin.

Ralli aloitetaan torstaina tyylikkästi Kasinon aukiolta, josta kuljettajaparit lähtevät kohti Alppeja ja kahta ensimmäistä erikoiskoetta ennen huolto- ja yötaukoa, joka vietetään Gapin kaupungissa. Perjantai on tiivis, mutta pituutta riittää silti 160 kilometriä, kun kolme erikoiskoetta ajetaan kahteen kertaan Gapin pohjoispuolella. Lauantaina luvassa on viisi erikoiskoetta Gapin läheisyydessä ja autokunnat pääsevät vasta illalla rallin viimeiseen huoltoon, jonka jälkeen edessä on vielä pitkä matka Monacoon.

Sunnuntaina ralli huipentuu neljään erikoiskokeeseen: perinteinen, Col de Turinin vuoristosolan ylittävä osuus ajetaan kahteen kertaan.

Muistatko tämän: Rauno Aaltosen Monte-Carlon voitosta 50 vuotta 

100-vuotiaan Suomen hengessä kelpaa muistella myös suuria suomalaisia rallitekoja. Monte-Carlon rallin on valloittanut usea suomalainen Flying Finn, mukaan lukien Rauno Aaltonen, jonka voitosta (1967) tulee tänä vuonna kuluneeksi 50 vuotta.

”1967 Monte-Carlossa ajettiin 44 erikoiskoetta ja yhtämittaista ajamista saattoi olla jopa 36 tuntia. Meillä oli myös Minin tehdastiimillä 1200 rengasta kolmea autoa varten ja ennen erikoiskoetta sai valita seitsemästä eri versiosta mieleisensä. Haasteellisinta rallissa olivat täysin arvaamattomat olosuhdemuutokset”, kertaa ralligenda Aaltonen urotekoaan.

Kilpailun kotisivuille tästä.

Kilpailuun ilmoittautuneiden listaan tästä

Kilpailun reittiaikatauluun tästä.

Erikoiskokeiden määrä: 17
Erikoiskoekilometrejä: 382,65 km

Kilpailun kokonaispituus: 1411,79 km

Liveseuranta ja ajankohtaiset uutiset rallin MM-sarjan kanavista

Ralliradio, reaaliaikaiset tulokset sekä sosiaalisen median ja WRC+ palvelun kautta runsaasti päivittäisiä ekstrasisältöjä – kaiken tämän ja paljon muuta löydät rallin MM-sarjan kanavista.

Wrc.com »

twitter.com »
facebook.com »
instagram.com »
youtube.com »

MM-rallit Suomen televisiossa Nelonen Prolta ja Ruutu+:sta

Monte-Carlon lähetysaikataulut »

MM-rallien kohokohdat maksutta Red Bullin netti-TV:stä

Katso Red Bull TV:n räätälöityjä kisalähetyksiä mobiilin, lap topin tai smart tv:n kautta.

Monte-Carlon tulevat lähetykset »

Neste Rallin kanavista ajankohtaista sisältöä läpi MM-kauden

nesterallyfinland.fi »

twitter.com »

facebook.com »

instagram.com »

youtube.com »

#RallyFinland

Teksti: Neste Rally Viestintä

Uusimmat

Lisää aiheesta

Ralli