Ralli 16.08.2016

Suomalaisten ennakkotunnelmat ja faktat Saksan MM-rallista

Kuva: AKK Sports Oy

Rallin MM-sarja suuntaa Suomen osakilpailun, Neste Rallin jälkeen Saksaan. Ensi viikonloppuna taistoa rallin maailmanmestaruudesta jatketaan ADAC Rallye Deutshclandissa. Vaativa asvalttikisa Moselin viinitarhojen ja Baumholderin sotilasalueen betoniteiden herruudesta alkaa torstai-iltana lähtöseremonioilla Trierissä.

Saksan MM-osakilpailussa on mukana neljä suomalaista kuljettajaa. Neste Rallissa toiseksi sijoittuneet Volkswagen Motorsportin Jari-Matti Latvala ja Miikka Anttila lähtevät hakemaan Saksasta lisää pisteitä mestaruusjahtiin Volkswagen Polo R WRC:llä.

Suomessa ylivoimaisen luokkavoiton ottaneet Skoda Motorsportin tehdastiimin Esapekka Lappi ja Janne Ferm ajavat ainoana suomalaisena kilpailijaparina Saksassa WRC2-luokan pisteistä. Lappi dominoi Neste Rallissa WRC2-luokkaa ja nousi sarjapisteissä neljänneksi voittonsa turvin.

Toinen nuori suomalainen kuljettaja Teemu Suninen ajaa Saksassa RC2-luokassa, eli ei kerää pisteitä WRC2-sarjaan mutta ajaa kisaa vastaavala kalustolla. Suninen hakee kartturinsa Mikko Markkulan kanssa Saksasta kokemusta tulevaisuutta varten. Suninen on ottanut jo kolme voittoa WRC2-luokassa tähän mennessä. Tällä hetkellä Suninen on WRC2-sarjassa toisena vain 2 pisten päässä sarjaa johtavasta Elfyn Evansista.

Neste Rallissa luokkansa voittanut Max Vatanen on mukana myös ADAC Rallye Deutschlandissa, kun Drive Dmack Fiesta Trophyn neljäs osakilpailu ajetaan Saksan MM-rallin yhteydessä. Vatanen on tällä hetkellä DDFT-sarjapisteissä toisena, vain 5 pisteen päässä sarjaa johtavasta Osian Prycestä.

Saksassa kilpailee lisäksi MM-rallin oheiskilpailuna ajettavassa ADAC Opel Rallye Cup -osakilpailussa on mukana AKK:n vuoden 2015 Tulevaisuuden Tähti Jari Huttunen. Huttunen on tehnyt vakuuttavaa jälkeä Cupissa tähän mennessä – hän on voittanut kolme osakilpailua neljästä. ADAC Opel Rallye Cupissa ajetaan tasaveroisilla Opel Adam -autoilla seitsemän osakilpailua eripuolilla Saksaa. Kaikki sarjan rallit ajetaan asvaltilla, joten senkin vuoksi Huttusen menestys on huomattavaa.

Jari-Matti Latvala Kuva: FIA WRC Media Room

Jari-Matti Latvala Kuva: FIA WRC Media Room

Jari-Matti Latvala, WRC, Volkswagen Polo R WRC #2, Volkswagen Motorsport

“Olen testannut Neste Rallin jälkeen sekä nykyistä Poloa että kauden 2017 autoa. Lisäksi kävin ajamassa Lahdessa historic-rallia Audi Quattrollani – hauskaa oli! Nyt olen valmiina Saksan MM-osakilpailuun ja odotan sitä innolla. Sébastien oli viime vuonna Saksassa todella vahva ja olin silloin tyytyväinen toiseen sijaani. Tänä vuonna pitäisin podiumille pääsyä hyvänä tuloksena tästä kisasta.”

“Viime vuonna olin hieman liian varovainen Panzerplatten pätkillä ja menetin paljon aikaa. Tänä vuonna aionkin parantaa armeijan alueilla ajettavilla erikoiskokeilla. Panzerplatte on kyllä todella vaativa – sieltä löytyy seitsemää erityyppistä asvalttipintaa! On uutta ja vanhaa betonia, röykkyistä ja karheaa, sekä asvalttiakin löytyy. Niinpä ensin täytyykin hieman totutella näihin olosuhteisiiin. Tärkeää on löytää hyvä fiilis ja saada jarrutukset osumaan kohdalleen Panzerplatten lukuisissa risteyksissä.”

“Saksan nopeilla asvalttiteillä on myös tärkeää, että auton säädöt ovat kohdillaan. Mikäli saan hyvän luoton päälle, voin hyökätä täysillä.”
Lähde: Volkswagen Motorsport

Esa-Pekka Lappi Kuva: FIA WRC Media Room

Esa-Pekka Lappi Kuva: FIA WRC Media Room

Esapekka Lappi, WRC2, Skoda Fabia R5 #32, Skoda Motorsport

“Tavoitteenani on kerätä lisää pisteitä WRC2-luokan maailmanmestaruustaistoa varten. Minulla on hyvät mahdollisuudet nousta ylöspäin pistetaulukossa, koska kukaan edellä olevista kuljettajista ei aja Saksassa pisteistä. Helppoa se ei kuitenkaan tule olemaan, koska taso on silti kova. Mukana on saksalaisia ja ranskalaisia, jotka ovat perinteisesti nopeita asvalttikisoissa. Myös Jan Kopecky on yksi ennakkosuosikki voittajaksi.”

“Aion kuitenkin panna parastani ja ottaa niin paljon pisteitä kisasta kuin mahdollista. Skoda Fabia R5 on yksi parhaista autoista asvaltilla, joten uskon, että saan kerättyä hyvät pisteet rallista.”

Lähde: Skoda Motorsport

Teemu Suninen Kuva: FIA WRC Media Room

Teemu Suninen Kuva: FIA WRC Media Room

Teemu Suninen, RC2, Skoda Fabia R5 #82, Team Oreca

“On hienoa aloittaa nyt assukausi kunnolla ja päästä kehittämään itseään uusilla osa-alueilla. Tavoitteena on ensi alkuun saada kokemusta asvaltista, päästä kaikki EK:t maaliin ja ajaa siinä mielessä puhdas ralli. Emme aja täällä pisteistä, joten vaikka kuinka ottaisin riskejä, emme saa yhtäkään WRC2-luokan MM-pistettä lisää. Tietenkin mitä kovempaa pystyn ajamaan, sitä parempi – kaikki näytöt ovat kuitenkin kotiinpäin.”

”Meillä on pari päivää testiä takana, joten hyvällä fiiliksellä lähdetään Saksan asvalteille opettelemaan. On todella mukavaa päästä tekemään uusia juttuja ja kokea uusia haasteita Saksan erittäin vaativilla teillä.”

Max Vatanen Kuva: FIA WRC Media Room

Max Vatanen Kuva: FIA WRC Media Room

Max Vatanen, DDFT, Ford Fiesta R2T #102, Max Vatanen

“Minulla ei alunperin ollut suunnitelmissa ajaa tätä kisaa, mutta aivan viime metreillä saimme yhteistyökumppanin, joka mahdollisti osallistumisen Saksan MM-ralliin. Olen todella kiitollinen tästä mahdollisuudesta ja odotan kisaa innolla.”

“Saksan kisan erikoiskokeet ovat hyvin erilaisia keskenään – siellä ajetaan viinitarhateillä, armeijan alueella Panzerplatte ja lisäksi on vielä metsäpätkiäkin. Asvalttityyppejä on siis useita. On kuitenkin hauskaa päästä ajamaan assulla sorakisojen jälkeen.”

”Tavoitteet ovat korkealla myös tässä kisassa, vaikka minulla onkin vähemmän kokemusta asvaltista. Tähtään samaan tulokseen kuin Suomessakin, eli voittoon. Neste Rallin luokkavoiton ja asvalttitestien jäljiltä itseluottamus on hyvä ja tarkoituksena onkin todistaa, että suomalaiset ovat yhtä nopeita asvaltilla kuin sorallakin”, Max virnistää.

——-

Saksan MM-ralli 2016

Kauden yhdeksännessä rallissa kilpailijat pääsevät ajamaan vaihtelevissa ympäristöissä: Saksan osakilpailussa ajetaan Moselin seudun kapeilla viinitarhateillä, Baumholderin sotilasalueen betoniteillä, Eifelin nopeilla vuoristoteillä ja Saarlandin maaseututeillä. Kilpailukeskus ja huoltopaikka sijaitsevat viime vuoden tapaan Trierin kaupungissa.

Kilpailijoiden urakka alkaa tiistaiaamuna reittiin tutustumisella, joka jatkuu keskiviikkona. Torstaiaamuna ajetaan 4,55 kilometrinen mittainen testierikoiskoe Konzissa, vain 10,40 kilometrin päässä huoltoparkista. Llähtöseremonioiksi luvataan spektaakkelia Trierin keskustassa, vanhalla Porta Nigran roomalaisella portilla kello 20.15 alkaen.

Perjantaina kilpailijat pääsevät tositoimiin varsinaisen rallin käynnistyessä. Kilpailijat ajavat kaksi kertaa neljän erikoiskokeen lenkin Moselin kuvankauniissa maisemissa, viinitarhojen kapeilla ja pomppuisilla teillä. Illalla ajetaan kertaalleen uusi 8,21 kilometrinen Super EK Ollmuth. Erikoiskoekilometrejä perjantaina kertyy yhteensä 98,97.

Lauantaina mittariin kertyy päivän aikana jopa 148,57 EK-kilometriä, päivä on kilpailun pisin. Tuolloin reitillä on mukana myös kahteen kertaan ajettava 40,80 kilometrinen Panzerplatte Lang sotilasalueen betoniteillä.

Kilpailun viimeisenä päivänä, sunnuntaina ajetaan 4 erikoiskoetta, yhteensä 59,26 EK-kilometriä. 14,79 kilometrinen Dhrontal ajetaan kahteen kertaan, samoin Sauertal, jolla on mittaa 14,84 km. Power Stagena toimii kilpailun viimeinen erikoiskoke Sauertal 2, jossa on jaossa lisäpisteitä kolmelle ensimmäiselle.

Tarkempi reittiaikataulu kilpailun omalta sivulta tästä.

Kilpailuun ilmoittautuneiden lista.

Kilpailun kokonaispituus: 1196,49 km
Erikoiskoekilometrejä: 306,80 km (25,6 %)
Erikoiskokeiden määrä: 18

LISÄTIETOJA

Sarjan sivu (jossa mm. englanninkielinen ralliradio ja online-tulokset): wrc.com

MM-pisteet

MM-RALLI SUOMEN TELEVISIOSSA
Suomessa MM-rallin televisioi Nelonen Pro.
Televisioaikataulut löydät tästä.

Teksti: Neste Ralli Mediapalvelut

Uusimmat

Lisää aiheesta

Ralli