Ralli 30.09.2016

Suomalaisten ennakkotunnelmat ja faktat Ranskan MM-rallista

Legendaarinen Korsikan MM-ralli on kauden neljänneksi viimeinen MM-osakilpailu. Kuva: Red Bull Content Pool

Rallin MM-sarja siirtyy seuraavaksi Ranskaan, jossa ajetaan legendaarinen ‘Tour de Corse’ Korsikan saaren vaativilla ja pitkillä asvalttierikoiskokeilla. Kilpailu käynnistyy torstai-iltana lähtöseremonialla.

Ranskan MM-osakilpailussa on mukana kaksi suomalaista kuljettajaparia. Kahtena edellisenä vuonna Ranskan MM-rallin voittanut Volkswagen Motorsportin kilpailijapari Jari-Matti Latvala ja Miikka Anttila lähtevät hakemaan Korsikalta lisää MM-pisteitä. He ovat nyt MM-sarjassa viidentenä, vain viiden pisteen päässä kolmannesta sijasta.

Nuori kuljettajalahjakkuus Teemu Suninen ajaa Ranskassa RC2-luokassa, joka tarkoittaa sitä, että hän ei kerää tällä kertaa WRC2-pisteitä, mutta ajaa kisassa vastaavalla kalustolla. Suninen hakee kartturinsa Mikko Markkulan kanssa Korsikalta asvalttikokemusta tulevaisuutta varten. Suninen on ottanut tähän mennessä jo kolme voittoa WRC2-luokassa ja on nyt sarjassa toisena vain kahden pisten päässä sarjaa johtavasta Elfyn Evansista.

Jari-Matti Latvala Kuva: Red Bull Content Pool

Jari-Matti Latvala Kuva: Red Bull Content Pool

Jari-Matti Latvala, WRC, Volkswagen Polo R WRC #2, Volkswagen Motorsport

“Olen voittanut Ranskassa kahtena viime vuonna peräkkäin ja tottakai toivon hyvää tulosta myös tänä vuonna. Pidän ajamisesta Korsikan asvaltilla. Pinta on siellä karkea ja paikoitellen aika pomppuinenkin. Mutkissa ei voi oikoa kovinkaan paljoa, minkä takia tiet pysyvät puhtaampina ja pito parempana kuin muissa asvalttikisoissa. Pidänkin kovasti tämän tyyppisistä asvalttiralleista, joten odotan innolla Korsikan kisaa.”

“Mutkia Korsikalla riittää, pisimmät suorat ovat vain 150 metriä pitkiä. Uskon sen kuitenkin sopivan minulle hyvin. Korsikalla ajetaan vain muutama erikoiskoe, mutta ne ovat todella pitkiä. Rengasvalinnat ovat tärkeässä roolissa näin pitkillä pätkillä.”

Lähde: Volkswagen Motorsport

Teemu Suninen Kuva: Red Bull Content Pool

Teemu Suninen Kuva: Red Bull Content Pool

Teemu Suninen, RC2, Skoda Fabia R5 #84, Team Oreca

”Tunnelmat on hyvät ennen kisaa, on mukavaa päästä taas ajamaan pienen tauon jälkeen. Kävin Italiassa ajokoulussa opettelemassa asvalttiajamisen saloja ja kaikki meni hyvin, joten nyt yritetään siirtää opitut asiat sitten itse ralliin. Tarkoituksena on nimittäin olla vahvoja Espanjan kisassa, jossa ajetaan sekä soralla että asvaltilla, koska sieltä olemme seuraavan kerran keräämässä pisteitä WRC2-sarjaa varten”.

Ranskan MM-ralli 2016

Kauden kymmenes MM-ralli vie kilpailijat Korsikan legendaarisille teille. Erityisen haastavan Ranskan osakilpailusta tekevät vuoristossa ajettavat pitkät asvalttierikoiskokeet. Kilpailussa ajetaan yhteensä vain 10 erikoiskoetta, mutta EK-kilometreinä kilpailu on silti yksi pisimmistä MM-sarjassa.

Kilpailijoiden urakka alkoi jo eilen, maanantaiaamuna reittiin tutustumisella, joka jatkuu keskiviikkoon asti. Torstaiaamuna ajetaan 5,40 kilometrin mittainen testierikoiskoe Sorbo Ocagnanossa. Lähtöseremoniat järjestetään torstai-iltana Place Miotilla, Ajaccion kaupungissa.

Perjantaina kilpailijat pääsevät tositoimiin varsinaisen rallin käynnistyessä. Kilpailijat ajavat kaksi kertaa kahden erikoiskokeen lenkin. Perjantai tulee olemaan erittäin haastava, sillä päivän lukuisat erikoiskoekilometrit (157,68 km) ajetaan putkeen ilman päivähuoltoa.

Lauantaina mittariin kertyy huimat 169,04 EK-kilometriä, päivän ollessa kilpailun pisin. Tällä kertaa kilpailijat pääsevät kuitenkin päivähuoltoon.

Kilpailun viimeisenä päivänä, sunnuntaina ajetaan vain 2 erikoiskoetta. Kilometrimäärä on kuitenkin kova: 64,20 EK-kilometriä. Power Stagena toimii kilpailun viimeinen erikoiskoe Porto-Vecchio-Palombaggio, jossa on jaossa lisäpisteitä kolmelle ensimmäiselle.

Kilpailun kokonaispituus: 1170,12 km
Erikoiskoekilometrejä: 390,92 km (33,4 %)
Erikoiskokeiden määrä: 10

– – –

LISÄTIETOJA

Sarjan sivu (jossa mm. englanninkielinen ralliradio ja online-tulokset): wrc.com

FIA:n MM-rallisarjan verkkosivu

Tour de Corse – kilpailun oma verkkosivu

TILASTOT
MM-pisteet

SOSIAALINEN MEDIA
Twitter: @OfficialWRC, @TourdeCorseWRC
Facebook: facebook.com/TourdeCorseWRC

MM-RALLI SUOMEN TELEVISIOSSA
Suomessa MM-rallin televisioi Nelonen Pro.
Televisioaikataulut löydät tästä.

Teksti: Neste Ralli – Mediapalvelut

Uusimmat

Lisää aiheesta

Ralli