Ralli 12.10.2016

Suomalaisten ennakkotunnelmat ja faktat Espanjan MM-rallista

Kuva: Red Bull Content Pool

Ensi viikonloppuna ajetaan rallin MM-sarjan 11. osakilpailu Espanjassa. Espanjan, paremmin Katalonian rallina tunnettu kisa on MM-sarjan ainoa osakilpailu, jossa ajetaan sekä soralla että asvaltilla. Kilpailu käynnistyy torstai-iltana lähtöseremonioilla ja yleisöerikoiskokeella Barcelonassa.

Espanjan MM-osakilpailussa on mukana peräti viisi suomalaista kilpailijaparia.

Edellisessä MM-rallissa Ranskassa neljänneksi sijoittunut Volkswagen Motorsportin kilpailijapari Jari-Matti Latvala ja Miikka Anttila lähtevät tavoittelemaan Espanjasta lisää MM-pisteitä. He ovat tällä hetkellä MM-sarjassa viidensinä.

WRC2-luokassa nuori kuljettajalahjakkuus Teemu Suninen taistelee mestaruudesta. Suninen on ottanut kartturinsa Mikko Markkulan kanssa jo kolme WRC2-luokan voittoa. Suninen saa kerätä pisteitä Espanjan lisäksi vielä yhdestä MM-osakilpailusta, kun taas sarjaa 27 pisteellä johtava Elfyn Evans on jo käyttänyt kaikki pisteidenkeräysmahdollisuutensa.

Max Vatanen nähdään myös viivalla, kun Drive Dmack Fiesta Trophyn viimeinen osakilpailu ajetaan Espanjan MM-rallin yhteydessä. Vatanen on sarjassa toisena ja hän lähteekin tavoittelemaan Espanjan osakilpailusta voittoa ja näin myös koko sarjan ykköstilaa.

Neste Rallissa hienosti kolmanneksi sijoittunut Tulevaisuuden Tähti Juuso Nordgren ajaa Espanjassa ensimmäisen kilpailunsa ulkomailla ja myös ensimmäistä kertaa asvaltilla. Nordgren osallistuu kartturinsa Mikael Korhosen kanssa samaan luokkaan kuin Max Vatanen: Drive Dmack Fiesta Trophyyn, jossa kaikki kuljettajat ajavat samanlaisilla M-Sportin kaksivetoisilla Ford Fiesta R2T -turboautoilla.

Espanjan osakilpailu on tänä vuonna houkutellut mukaan myös ensimmäistä kertaa ulkomaiden rallipoluille lähtevän kilpailijaparin Tomi Vileniuksen ja Sami Ryynäsen. Kaksikko on kilpaillut ahkerasti takavuosina SM-sarjassa ja tällä kertaa he lähtevät kilvoittelemaan Espanjan auringon alle Citroën DS3 R1 -autolla luokkaan RC5.

Jari-Matti Latvala, WRC, Volkswagen Polo R WRC #2, Volkswagen Motorsport

“Ranskan osakilpailu oli minulle vaikea. Olemme selvittäneet syitä siihen ja vetäneet omat johtopäätöksemme. Nyt katse on kuitenkin suunnattu Espanjaan – se on ralli, josta todella nautin ja olen sijoittunut siellä toiseksi viimeiset neljä vuotta. Aiempi Espanjan menestys auttaa tuollaisten haastavien rallien, kuten Ranskan jälkeen.”

“Espanjassa täytyy olla erityisen hereillä nuotituksessa ja varmistaa, että nuotit ovat vielä tarkemmat kuin muissa ralleissa. Reittiin on tänä vuonna tehty vain muutamia muutoksia, joten meidän ei tarvitse tehdä suuria muutoksia myöskään nuotteihin. Pätkät ovat Espanjassa lyhyempiä kuin Ranskassa, mikä sopii minulle hyvin. Lyhyesti sanottuna, olen valmis Espanjaa varten ja tavoitteenamme on hyvä tulos. Viime vuosien kakkostilojen jälkeen haluaisin kovasti voittaa täällä.”

Teemu Suninen (FIN) performs during FIA World Rally Championship 2016 France in Ajaccio , France on October 1, 2016 // Jaanus Ree/Red Bull Content Pool // P-20161002-00129 // Usage for editorial use only // Please go to www.redbullcontentpool.com for further information. //

Teemu Suninen, kuva Jaanus Ree/Red Bull Content Pool.

Teemu Suninen, WRC2, Skoda Fabia R5 #31, Team Oreca

“Espanja on meille tärkeä ralli, siellä nimittäin ruvetaan vähän ratkomaan kenestä leivotaan tämän vuoden WRC2-luokan maailmanmestaria. Hyvällä fiiliksellä lähden kisaan, siellä täytyy kyllä tosin mennä kovaa. Tähtäämme hyvään podium-sijoitukseen, emmekä saa missään nimessä keskeyttää.”

“Espanjassa ajetaan perjantaina soralla ja kaksi viimeistä päivää asvaltilla. Erot saattavat kasvaa isommiksi kuin muissa kisoissa, kun kuvio muuttuu päälaelleen soran vaihtuessa asvalttiin. Meidän täytyy olla heti hereillä soran muuttuessa asvaltiksi ja saada alusta alkaen hyvä rytmi päälle molemmille pinnoille: uskon tämän olevan hyvän menestyksen salaisuus Espanjassa.”

p-20160124-00186_news
Max Vatanen, DDFT, Ford Fiesta R2T #102, Max Vatanen

“Ajoimme viime viikonloppuna Ranskassa Terre des Cardabelles -rallin omalla autollani “Olgalla”, joka on vanhemman mallinen Ford Fiesta R2. Alla on siis todella hyvä valmistautuminen Espanjan kisaan, saimme paljon hyviä kilometrejä sekä itseluottamuksen ja fiiliksen kohdalleen. Tästä on hyvä jatkaa.”

“Tällä hetkellä olen sarjassa toisena ja taktiikka on selvä: Espanjaan lähdetään voittamaan. Siellä nimittäin pitää voittaa, jotta voisin voittaa koko sarjan.”

Juuso Nordgrenille Katalonian MM-ralli on ensimmäinen kisa ulkomailla ja samalla myös asvaltilla.

Juuso Nordgrenille Katalonian MM-ralli on ensimmäinen kisa ulkomailla ja samalla myös asvaltilla.

Juuso Nordgren, DDFT, Ford Fiesta R2T #115

“Ihan hyvillä mielin lähden Espanjaan, vaikkakin hieman erikoiset ja odottavat fiilikset ovat, kun kyseessä on kumminkin ensimmäinen asvaltti- ja ulkomaankisani. Ralliin on valmistauduttu ajamalla asvalttitestiä Suomessa ja olen myös päässyt pikkuisen kokeilemaan Turbo Fiestaa. Lisäksi olimme toissa viikolla tekemässä Italiassa melkein 300 kilometriä nuottia, siellä kun on hieman samankaltaiset tiet kuin Espanjassa. Matkustimme Espanjaan jo viime viikolla ja olemme käyneet täälläkin treenaamassa nuotitusta, jotta silmä tottuisi alueelle tyypillisiin teihin.”

“Tässä ensimmäisessä asvalttirallissani olisi kiva saada ajettua muutama hyvä pätkäaika. Täällä ei ehkä kuitenkaan ihan vielä ajeta voitosta, tavoitteena olisi enemmänkin ajaa ehjä kisa ja saada paljon kokemusta.”

Espanjan MM-ralli 2016

Kauden yhdentoista MM-ralli ajetaan Barcelonan lähellä, Tarragonan vuoristossa. Espanja on poikkeuksellinen kilpailu MM-sarjassa: siellä ajetaan sekä soralla että asvaltilla. Kuljettajien tulee siis omaksua nopeasti uusi ajotyyli, kun siirrytään soralta asvaltille. Kilpailun keskuspaikkana toimii Costa Dauradan lomakeskus Saloun kaupungissa.

Kilpailijoiden urakka alkaa huomenna, tiistaiaamuna reittiin tutustumisella. Torstaiaamuna ajetaan Saloussa lyhyt testierikoiskoe. Kilpailu alkaa torstai-iltana lähtöseremonioilla ja Barcelonassa ajettavalla lyhyellä asvalttierikoiskokeella.

Perjantaina kuljettajat pääsevät tositoimiin soralla. Kilpailijat ajavat kaksi kertaa kolmen erikoiskokeen lenkin ilman päivähuoltoa, mikä tekeekin päivästä haastavan. Perjantaina mittariin kertyy yhteensä 115,90 erikoiskoekilometriä.

Lauantaina siirrytään asvaltille. Kilpailijat ajavat 8 erikoiskoetta, joista kilometrejä kertyy yhteensä 139,18 km. Päivä on kilpailun pisin, mutta pienenä helpotuksena kilpailijat pääsevät päivähuoltoon.

Kilpailun viimeisenä päivänä, sunnuntaina ajetaan kaksi kertaa kahden erikoiskokeen lenkki. EK-kilometrejä kertyy yhteensä 62,80. Power Stagena toimii kilpailun viimeinen erikoiskoe Duesaigües 2, jossa on jaossa lisäpisteitä kolmelle ensimmäiselle.

Tarkempi reittiaikataulu kilpailun omalta sivulta tästä. 

Kilpailuun ilmoittautuneiden lista: PDF-tiedosto kilpailun omalta sivulta.

Kilpailun kokonaispituus: 1378,31 km
Erikoiskoekilometrejä: 321,08 km  (23,3 %)
Erikoiskokeiden määrä: 19

Espanjan MM-ralli 2016 – Ohjelmaa

Tarkemman reittiaikataulun voit avata kilpailun omilta sivuilta, tästä (pdf).

Torstai 13.10.
Erikoiskokeet reittiaikataulun mukaan.
10.00 Meet the Crews -haastattelu, huoltoparkki
11.30 FIA:n lehdistötilaisuus
16.00 Nimikirjoitussessio, Barcelona
18.06 Yleisöerikoiskoe, Barcelona

Perjantai 14.10.
Erikoiskokeet reittiaikataulun mukaan.
n. klo 17.31 alkaen Meet the Crews -haastattelu huoltoparkissa

Lauantai 15.10.
Erikoiskokeet reittiaikataulun mukaan.
n. klo 18.30 alkaen Meet the Crews -haastattelu huoltoparkissa

Sunnuntai 16.10.
Erikoiskokeet reittiaikataulun mukaan.
14.30 Maaliseremoniat, Salou
15.30 FIA:n lehdistötilaisuus

LISÄTIETOJA
Sarjan sivu (jossa mm. englanninkielinen ralliradio ja online-tulokset): wrc.com

Sarjan mediapankki, johon rekisteröitymällä saatte tunnukset ja voitte ladata julkaisuvapaata materiaalia.

FIA:n MM-rallisarjan verkkosivu

RallyRACC – kilpailun oma verkkosivu

TILASTOT
MM-pisteet

Pian jokaisen osakilpailun jälkeen löydät tilastot kilpailun tulostilanteista ja -kehityksestä FIA:n sivuilta. Materiaali on julkaisuvapaata journalistisiin tarkoituksiin: Stage Chart

SOSIAALINEN MEDIA
Twitter: @OfficialWRC, @RallyRACC
Facebook: facebook.com/RallyRaccCatalunya

MM-RALLI SUOMEN TELEVISIOSSA
Suomessa MM-rallin televisioi Nelonen Pro.
Televisioaikataulut löydät tästä.

Teksti: Neste Ralli tiedotus

Uusimmat

Lisää aiheesta

Ralli